Preminuo don Božo Grbeš, salezijanac svećenik


Datum objave:
12.09.2022

U četvrtak, 8. rujna u 75. godini života i 47. godini svećeništva preminuo je don Božo Grbeš koji je na našoj župi obnašao službu župnika od 2000. – 2004. godine.

Pokojni don Božo rodio se u brojnoj obitelji u Kovačevom Polju (Prozor, BiH) 10. lipnja 1947. od oca Joze i majke Lucije rođene Jeličić. Kršten je i krizman u Šćitu, gdje je pohađao i završio osnovnu školu. Nakon završena dva razreda Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, odlučuje postati salezijanac i u siječnju 1965. dolazi salezijancima u Rijeku. U Križevcima stupa u salezijanski novicijat gdje završava srednjoškolsko školovanje i maturira u salezijanskoj Vjerskoj srednjoj školi za spremanje svećenika. Teološke studije pohađa i završava u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić zaredio ga je 29. lipnja 1975. za svećenika.

Kao svećenik djelovao je u Lovranu, Novoj Mokošici, Rijeci, Rudama kraj Samobora, Splitu, Zadru i Zagrebu (Jarun, Knežija, Rudeš), gdje je vršio službu kapelana, župnika, katehete mladih, bolničkog kapelana i ispovjednika. Posljednjih nekoliko godina bio je pastoralni pomoćnik u Župi Pomoćnice kršćana na Kmanu u Splitu.

Na blagdan Rođenja BDM 8. rujna 2022. krenuo je zajedno s još jednim mlađim svećenikom salezijancem u svoj rodni kraj. Na povratku u Split mu je pozlilo te je hitno prebačen u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru gdje je nedugo nakon toga iste večeri i umro.

Posljednji ispraćaj don Bože Grbeša biti će u srijedu 14. rujna u 11:40h na zagrebačkom groblju Miroševac, dok će se misa zadušnica održati u 13:00h u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Prati nas na društvenim mrežama