Salezijanci

Salezijanci ili Družba sv. Franje Saleškog su rimokatolički crkveni red papinskog prava koji je 18. prosinca 1859. utemeljio sv. Ivan Bosco. Članovi družbe se nazivaju salezijancima, a osnovno poslanje (karizma) im je kršćanski odgoj adolescenata i mladih.

Don Bosco – utemeljitelj salezijanaca

Don BoscoDon Bosco
Don Bosco je u 73 godine života i 47 godina svećeništva:
 • osnovao apostolsku obitelj s četiri ogranka: salezijance, Kćeri Marije Pomoćnice, salezijance suradnike, Udruženje štovatelja Marije Pomoćnice
 • sagradio četiri velike crkve
 • utemeljio mjesečni časopis Salezijanski vjesnik
 • napisao stotinjak knjiga i knjižica
 • osnovao sedamdeset i dvije salezijanske kuće
 • organizirao osam misijskih ekspedicija
 • iskazao se na diplomatskom polju posredovanjem između Svete Stolice i kraljevine Italije
 • putovao je, propovijedao, ispovijedao, sve u zanosnom optimizmu i radosti
 • 1815.

  Rođenje

  Salezijanci su redovnička družba papinskog prava koju je utemeljio sv. Ivan Bosco. Sv. Ivan Bosco, ili jednostavno Don Bosco, rodio se 16. kolovoza 1815. u talijanskom mjestašcu Becchi (danas Colle Don Bosco), u blizini Torina. Otac Franjo umro mu je 1817., ostavivši za sobom siročad Ivana, Josipa i Antuna s njihovom majkom Margaritom. U devetoj godini, 1824., Ivan je sanjao znakovit san o svome poslanju, a proročki snovi pratit će ga čitavog života. 1841. zaređen je za svećenika, a dan kasnije služio je prvu sv. misu.

 • 1841.

  Don Bosco započinje svoj odgojno-pastoralni rad

  8. prosinca 1841. Don Bosco započinje svoj odgojno-pastoralni rad s mladim dječacima, poznat kao »oratorij«, ispočetka selilački, a kasnije smješten u Valdoccu (Torino), koji postaje središte njegova djelovanja. 1846. Don Boscu se pridružuje njegova majka Margarita, koja će s njim ostati kao »mama siromašnih dječaka« sve do svoje smrti 1856.

 • 1859.

  Nastanak družbe sv. Franje Saleškoga

  Kako se djelo razvijalo i širilo, don Bosco je 1854. predložio četvorici mladića, svojih prvih suradnika koje je sam odgojio u svom duhu i po svojim idealima, da osnuju družbu koja će se brinuti o siromašnoj i zapuštenoj djeci i mladeži. 18. prosinca 1859. – što je službeni datum osnutka družbe – u Don Boscovoj se sobi okupilo 17 njegovih najbližih suradnika koji su odlučili postati salezijanci. Ime su izabrali zbog privrženosti sv. Franji Saleškom, kojega su uzeli za svog zaštitnika, želeći nasljedovati njegovu blagost i dobrotu. Tako je nastala Družba sv. Franje Saleškoga (1947. usvojena je kratica SDB = Salezijanci Don Bosca).

 • Don Boscova djela

  Duh je Sveti podigao, Marijinim majčinskim posredovanjem, svetog Ivana Bosca. U njemu je oblikovao srce oca i učitelja, sposobno posvema se darovati mladima. Nije učinio koraka, niti izgovorio riječi, ni bilo što poduzeo, a da nije imao u vidu spas mladih. Stvarno nije imao na srcu drugo doli spas duša.

  Obećao sam Bogu da ću do posljednjeg daha biti za svoje siromašne mladiće. Dosta je da ste mladi pa da vas jako volim. Za vas učim, za vas radim, za vas živim, za vas sam spreman dati i život. U stvarima koje koriste ugroženoj mladeži ili služe pridobivanju duša za Boga, trčim naprijed sve do drskosti. S vama se dobro osjećam; doista, moj je život biti s vama.
  Don Bosco

  Don Bosco je u 73 godine života i 47 godina svećeništva osnovao apostolsku obitelj s četiri ogranka: salezijance, Kćeri Marije Pomoćnice, salezijance suradnike, udruženje štovatelja Marije Pomoćnice; sagradio je četiri velike crkve; utemeljio mjesečni časopis Salezijanski vjesnik; napisao stotinjak knjiga i knjižica; osnovao sedamdeset i dvije salezijanske kuće; organizirao osam misijskih ekspedicija; iskazao se na diplomatskom polju posredovanjem između Svete Stolice i kraljevine Italije; putovao je, propovijedao, ispovijedao, sve u zanosnom optimizmu i radosti.

 • 1888.

  Don Boscova smrt

  Don Bosco umire 31. siječnja 1888. u Torinu. 1929. proglašen je blaženim, a na Uskrs 1934. svetim. Blagdan mu se slavi 31. siječnja. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 1988. ocem i učiteljem mladeži, a njegov preventivni sustav ponudio je Crkvi kao odgojnu metodu.

Don Bosco u župi Duha Svetoga

Urna s relikvijama svetog Ivana Bosca, koja putuje svijetom kao priprava za 200.-tu obljetnicu rođenja svetog Ivana Bosca, u ožujku 2013. godine stigla je i na Jarun, u našu župu Duha Svetoga. 10. ožujka u 8.30 sati pred prepunim dvorištem i crkvom Svete Mati Slobode dočekan je sveti Ivan Bosco. Stotine mladih pjevali su i klicali don Boscu.

Posebno svečano misno slavlje predvodio je mons. Alessandro D’Errico, apostolski nuncij. Uz relikvije don Bosca prisutno je bilo oko dvije tisuće vjernika.

Salezijanska obitelj

Već za Don Boscova života, od 1863. zajednica se proširila po Italiji, a 1875. zaživjela je u Francuskoj i Južnoj Americi. U godini njegove smrti, 1888. družba je imala 773 člana i 276 novaka; 57 zajednica u 10 država: Argentini, Austriji, Brazilu, Čileu, Ekvadoru, Španjolskoj, Francuskoj, Engleskoj, Italiji i Urugvaju, s misijskim pokrajinama u argentinskim Pampama i Patagoniji.
Ukupan broj salezijanaca (2020. godine) u svijetu je 13.927, među kojima je 127 biskupa i kardinala. Salezijanci imaju 1.729 kuća, djeluju na svim kontinentima u 133 zemalje, organizirani u 90 provincija.

Don Boscovi nasljednici

1888. Blaženi Mihovil Rua
blaženi Mihovil Rua
Prvi don Boscov nasljednik, blaženi Mihovil Rua (1888. – 1910.), proširio je djelovanje družbe na Afriku i Daleki istok, a istodobno se povećao broj salezijanskih ustanova u Americi i Europi.
1910. Don Pavao Albera
FR PAUL ALBERA
Drugi nasljednik, don Pavao Albera (1910. – 1921.), učvrstio je djelovanje salezijanaca u Kongu (1911.), Rio Negru (Brazil, 1914.), Shiu-Chou (Kina, 1917.), Gran Chacu (Paragvaj, 1920.) te u Assamu (Indija, 1921.).
1922. Blaženi Filip Rinaldi
FR PHILIP RINALDI
Treći nasljednik, blaženi Filip Rinaldi (1922. – 1931.), dao je družbi snažan poticaj tako da se tijekom njegove uprave broj salezijanaca povećao sa 60.00 na 100.00, a otvoreno je i 259 novih kuća.
1932. Don Petar Ricaldone
FR PETER RICALDONE
Četvrti nasljednik, don Petar Ricaldone (1932. – 1951.), otvorio je novih 210 kuća, a krajem njegove uprave broj članova dostigao je 15000. Posebnu brigu on je posvećivao odgoju i obrazovanju članova te unutarnjoj organizaciji družbe.
1952. Renato Ziggiotti
FR RENATO ZIGGIOTTI
Peti Don Boscov nasljednik, Renato Ziggiotti (1952. – 1965.), proputovao je cijeli svijet i osobno obišao sve salezijance.
1965. Luigi Ricceri
FR LOUIS RICCERI
Šesti nasljednik, Luigi Ricceri (1965. – 1977.), »Don Boscov Cirenac« – kako se sam nazvao, vodio je družbu u burnom i delikatnom vremenu kad se ona suočila s vanjskim društveno-političkim i kulturnim izazovima (1968.) i unutarnjom potrebom za obnovom što su je zahtijevali II. vatikanski koncil i duh vremena.
1977. Egidio Viganò
FR EGIDIO VIGANÒ
Sedmi nasljednik, Egidio Viganò (1977. – 1995.), italočileanac, »veliki putnik« i »neumorni inovator«, ali i koncilski stručnjak, otvorio je družbu novim izazovima: obnovi konstitucija, projektu Afrika, otvaranju Istoku, ponovnom »otkriću« oratorija kao metode pastorala.
1996. Juan Edmundo Vecchi
FR JUAN VECCHI
Osmi nasljednik, Juan Edmundo Vecchi (1996. – 2002.), italoargentinac, »inovator pastorala mladih« i »čovjek komunikacije«, uveo je družbu u treći milenij ojačavši misijsku solidarnost i društvenu komunikaciju (Salezijanski vjesnik u 52 nacionalna izdanja). Istakao je ulogu laika u poslanju družbe i Crkve.
2002. Pascual Chávez Villanueva
Fr. Pascual Chávez Villanueva
Deveti Don Boscov nasljednik, Pascual Chávez Villanueva (2002. – 2014.), meksikanac, izveo je družbu »na pučinu« trećeg milenija, ističući Don Boscovu »oratorijansku« ljubav kao mjerilo salezijanskoga »karizmatskog identiteta i pastoralne gorljivosti«.
2014. Ángel Fernández Artimea
FR ANGEL FERNANDEZ ARTIME
Danas je na čelu družbe deseti Don Boscov nasljednik, don Ángel Fernández Artimea, španjolac, koji je na mjesto vrhovnog poglavara izabran 2014. godine.

Druge grane u okviru Salezijanske obitelji

Osim salezijanaca, u Don Boscovu duhu djeluju i druge grane u okviru Salezijanske obitelji. Sam Don Bosco je osnovao četiri:
 • Udruženje salezijanskih suradnika (USS), “vanjskih salezijanaca” koji u vlastitoj društveno-kulturnoj, profesionalnoj, obiteljskoj i životnoj sredini žive i rade u salezijanskom duhu (Salezijanci suradnici)
 • Udruženje štovatelja Marije Pomoćnice (ADMA) koje molitvom i radom prati i pomaže salezijansko djelo.

Hrvatska salezijanska provincija

Don Boscu su još za života pristizale molbe hrvatskih biskupa da salezijanci dođu i započnu svoje blagotvorno djelovanje među mladima. Ipak tek su njegovi nasljednici mogli ostvariti te želje. U Hrvatsku salezijanci dolaze preko Istre, tj. Rovinja 1913. godine u sklopu Austrougarske monarhije te u Zagreb iz Ljubljane 1922. godine.
Godine 1972. djele se od tadašnje jugoslavenske salezijanske provincije Ćirila i Metoda i dobivaju vlastitu Hrvatsku salezijansku provinciju sv. Ivana Bosca.
Naša provincija (2020.) trenutno broji 77 svećenika, 2 đakona, 3 brata pomoćnika, 32 studenta i 9 novaka.

Zagreb

Marija Pomoćnica – Knežija; Sv. Ivan Bosco – Podsused; Sv. Ana – Rudeš i Duh Sveti – Jarun

Krapinske toplice

Rijeka

Marija Pomoćnica
Sv. Josip

Zadar

Gospa Loretska – Arbanasi

Split

Pomoćnica kršćana – Kman

Beli Manastir

Sv. Martin

Žepče

Misije u Njemačkoj

Karlsruhe, Saarbrucken, Nurberg, Bamberg, Ingolstadt
 • Zagreb

  Marija Pomoćnica – Knežija; Sv. Ivan Bosco – Podsused; Sv. Ana – Rudeš i Duh Sveti – Jarun
 • Krapinske toplice

 • Rijeka

  Marija Pomoćnica
  Sv. Josip
 • Zadar

  Gospa Loretska – Arbanasi
 • Split

  Pomoćnica kršćana – Kman
 • Beli Manastir

  Sv. Martin
 • Žepče

 • Misije u Njemačkoj

  Karlsruhe, Saarbrucken, Nurberg, Bamberg, Ingolstadt
 • Zagreb
  Marija Pomoćnica – Knežija
  Sv. Ivan Bosco – Podsused
  Sv. Ana – Rudeš
  Duh Sveti – Jarun
 • Rijeka
  Marija Pomoćnica
  Sv. Josip
 • Split
  Pomoćnica kršćana – Kman
 • Zadar
  Gospa Loretska – Arbanasi
 • Beli Manastir
  Sv. Martin
 • Krapinske toplice
 • Žepče
 • Misije u Njemačkoj
  Karlsruhe
  Saarbrucken
  Nurberg
  Bamberg
  Ingolstadt

Naši salezijanci

Salezijanska zajednica na Jarunu osnovana je 1976. godine. Zajednicu čine braća koja aktivno služe u pastoralu te starija braća koja zbog dobi i nemoći zahtijevaju posebnu brigu i skrb. Na čelu zajednice je ravnatelj, a o kućnim financijama brine ekonom.

don Pejo Orkić

ravnatelj salezijanske zajednice i župnik

don Damir Stojić

ekonom zajednice i pastoralni pomoćnik

don Tomislav Lukač

voditelj oratorija i župni vikar

don David Leskovar

studentski kapelan i pastoralni pomoćnik

don Niko Tunjić

župni vikar

don Božidar Šimičić

pastoralni pomoćnik

don Ivo Šokčić

đakon

Rafael Gašpar

asistent

Josip Zdilar

asistent