Don Tomislav Lukač i don Marijan Zovak zaređeni za svećenikePomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, u subotu 26. lipnja 2021., zaredio je za svećenike salezijance don Tomislava Lukača i don Marijana Zovaka u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu.

Biskup Šaško se u svojoj propovijedi zahvalio novozaređenim svećenicima na hrabrom odazivu i odgovoru Bogu u kojem odražavaju istinsko ostvarenje i sreću u Gospodinu. Naglasio je kako ređenje usmjerava pogled svakog pojedinca prema nesebičnom služenju i darivanju drugima.

“Dok se naviješta da je čovjek samodostatan, vaš život govori drukčije. Dok se ističe da se ljudi sami ostvare, vi govorite da nema ostvarenosti ni sreće čovjeka bez Boga. Dok se odgaja tako da se najvažnijim čini utjecaj i moć nad drugima, vi usmjeravate na služenje i darivanje drugima. Dok se ulaže truda i novca u stvaranje dojmova o veličini stvari, vi svjedočite o poniznosti u slabosti, kojoj je stalo do Božjeg Kraljevstva i Njegove slave. Dok se sve pokušava prizemljiti i smjestiti u okvire prolaznih trenutaka, vi svjedočite odluku za cijeli život s obzorom vječnosti.”

Također, podsjetio je okupljene i na primjer svetog Ivana Bosca po čijem primjeru salezijanska družba živi i djeluje. Istaknuo je kako je don Bosca resio izniman duh molitve, dobrostivosti, ljubavi i gorljivoga rada kroz sebedarje prema najpotrebnijima. Biskup je salezijancima na poticaj ostavio upravo don Bosca čiju karizmu i lik su prepoznali, zavoljeli i odlučili slijediti.

Na završetku obreda svećeničkog ređenja don Tomislav i don Marijan, koji su kao geslo ređenja odabrali riječi evanđelja „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“ (Iv 15,13) u kratkom govoru zahvalili su Bogu, svojim obiteljima, salezijancima, posebno odgojiteljima i duhovniku koji ih je usmjeravao, te svima koji ih prate u njihovom formacijskom hodu. Na poseban način istaknuli su ulogu i značenje mladih u njihovom životnom pozivu i tim putem im se zahvalili na nesebičnom služenju i darivanju u zajednicama u kojima su djelovali.

Večer uoči obreda svećeničkog ređenja u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu održano je molitveno bdjenje za duhovna zvanja. Don Damir je u svom nagovoru istaknuo važnost i ulogu svećeničkog življenja poziva. Salezijanski bogoslov Miroslav Lovrić posvjedočio je o otkrivanju i življenju svog salezijanskog poziva. Nakon nagovora i svjedočanstva uslijedilo je klanjanje, a provincijal don Tihomir Šutalo svojom riječju za laku noć zaokružio je molitveni susret i uveo nas u obred svećeničkog ređenja. Molitvena bdjenja za zvanja, salezijanci kroz slične prigode organiziraju dulji niz godina uz posebno velik odaziv mladih.

Prati nas na društvenim mrežama