Kćeri Marije Pomoćnice

Družba Kćeri Marije Pomoćnice, (FMA) druga je grana Salezijanske obitelji i apostolska družba unutar Rimokatoličke Crkve i kao takva njeguje poseban oblik Bogu posvećenog života. Osnovana je 5. kolovoza 1872. godine u Italiji, u malom mjestu Mornese. Utemeljitelj joj je sv. Ivan Bosco, a suutemeljiteljica sv. Marija Dominika Mazzarello, prva sestra i prva poglavarica Družbe. Družba okuplja posvećene žene koje žive u zajednicama smještenim većinom u naseljima i gradskim četvrtima u kojima ima puno obitelji, djece i mladih. U jednostavnosti i radosti svjedoči zaručničku pripadnost Isusu Kristu i naviješta Radosnu vijest služeći ljudima, osobito najugroženijoj i najsiromašnijoj mladeži u odgojno-obrazovnom poslanju. Njegujući apostolsku zauzetost, Družba ima misijski karakter pa misijski djeluje u zemljama prve evangelizacije i zemljama koje ponovno treba evangelizirati.
Osobitu brigu Družba pokazuje za promociju žene, njezinu izobrazbu, samostalnost i dostojanstvo u svakoj životnoj dobi. Sestre žive aktivno građanstvo pokrećući inicijative na društvenim razinama ili uključujući se u već postojeće, a koje podržavaju kulturu života i ljubavi i nadahnute su evanđeljem. Osnovne karakteristike života sestara su: marijanska duhovnost i pobožnost prema Djevici Mariji kao bezgrješnoj pomoćnici, jednostavnost, poniznost, iskrenost, radost i srdačnost u međusobnim odnosima, prožimanje i jedinstvo molitve i djelovanja s naglaskom na Kristovu prisutnost u sakramentima Euharistije i Pomirenja, osobita ljubav prema mladeži, osobito ženskoj i njihovom ovozemnom i vječnom ostvarenju putem odgojno-obrazovnog djelovanja u različitim formalnim i neformalnim oblicima, don Boscov preventivni sustav u originalnom i kreativnom izričaju načina življenja sv. Marije Dominike Mazzarello kao stil života i odgojno-obrazovna metoda.
U našoj župnoj zajednici sestre Kćeri Marije pomoćnice žive i rade od 1987. godine. Uvijek su vodile brigu oko župne kateheze, osobito pripreme djece za primanje sakramenta Prve Svete pričesti i animaciju obiteljske ili tzv. “dječje” svete mise nedjeljo. Tijekom godina sudjelovale su u formaciji župnih animatora, vođenju i/li tijeku aktivnosti subotnjeg oratorija, liturgijskoj animaciji župe i župnih zborova, marijanskoj animaciji djece, mladih i odraslih. U pastoralnoj godini 2020./2021. sestre vodežupni dječji zbor “Don Boscova radost“, župnu katehezu za 3. Razred, potom koordiniraju i vode marijansku animaciju djece osnovne škole preko tri marijanske grupe: “Fiat”, “Letizia” i “Magnificat”. Uključuju se u pripremu i slavlje svih važnijih blagdana i događaja u župi i daju osobit doprinos salezijanskoj karizmi svojom ženskom vlastitošću s marijanskim presjekom.
Sestre žive u svom samostanu na području naše župe u Otavičkoj ulici br. 12. U njemu svakog tjedna okupljaju djecu predškolske dobi na biblijaonicama, odnosno molitveno-katehetskoj skupini, a već dugi niz godina vode Katolički dom za studentice „Laura“. Za smještaj u dom potrebno se javiti ravnateljici zajednice, s. Elizabeti Šišan. Sestrama je povjerena i duhovna animacija ADME, tj. Udruženja štovatelja Marije Pomoćnice, koje već tri godine djeluju i u našoj župi. Sadašnju zajednicu čine četiri sestre: s. Elizabeta Šišan, s. Marija Crnković, s. Dragica Devčić i s. Valentina Baričević kojima se možete obratiti za više informacija, molitvu, savjet, zainteresiranost za pristup u Družbu i sl.
Družbu je moguće kontaktirati i preko društvenih mreža: