Kao i proteklih dana 2020.g Korizme i Uskrsa, evo nažalot,  i ovi dani Došašća i Božića bili su obilježeni pandemijom zaraze koronavirusom, ali i potresima. Vjerujem da nam kroz sve te dane Bog progovara, prosvjetljuje i vodi na put obraćenja i spasenja. Bili su to dani izolacije, oboljenja naših najbližih u obitelji, naših posvećenih osoba, a nažalost i rastanaka s mnogim dragim nam dušama. Bili su to, a i još traju, dani prepuni ograničenja, sve zbog mjera predostrožnosti i zaštite od širenja zaraze. Unatoć svim mjerama i okolnostima, Bogu smo zahvalni što smo smjeli i mogli, svakodnevno prisustvovati sv. Misama. Približavanjem radosnih dana Došašća i Božića, ali zbog enormnog porasta zaraženosti covidom19, ali i smrtnosti, mjere ograničenja su se pojačale do broja 25 mogućih prisutnih vjernika na svetoj Misi.

No niti to nije spriječilo vjernička srca, prepuna odanosti, ljubavi i predanja Isusu u Euharistiji, u  prisustvovanju ranojutarnjim zornicama u dvorišnom prostoru svojih crkava, poštujući mjere stožera o zaštiti sebe i bližnjih. Nas kao zajednicu štovatelja sv. Josipa je posebno radovala mogućnost dolazaka na pobožnost srijedom sv. Josipu našem zaštitniku i zagovorniku. Radosti nije bilo kraja, koja ne prestaje, a za koju zaslužan naš dragi papa Franjo, koji je: 08. prosinca 2020., na blagdan Bezgrešne BDM, utorak, dan uoči molitvene srijede dana svetog Josipu, u 2. tj. Došašća, Apostolskim pismom „Patris corde“ (Očinskim srcem) proglasio Godinu svetog Josipa, do 8.prosinca 2021. u povodu 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaručnika BDMarije zaštitnikom sveopće Crkve.                                                                       

Koje li radosti za nas Hrvate čiji je On zaštitinik i zagovornik već 333 godine! Koje li radosti za nas Njegove štovatelje i molitelje već 14g! Ovo je također posebna godina uz koju su vezani i posebni oprosti uz dane slavljenja sv. Josipa. To je godina ujedno i prilika da upoznamo bolje i više lik sveca skrovitosti i tišine.  Kako ga je papa Franjo u apostolskom pismu naveo, on je:  Voljeni otac, Nježan otac pun ljubavi, Poslušni otac, Kreativno hrabar Otac, Otac koji prihvaća, Otac koji radi i Otac u sjeni.                                                      

Sv. Josip je bio svetac tišine i šutnje. Volio je tišinu jer je u njoj neometano mogao razmišljati i prebirati u svom srcu o događajima iz vlastitoga života, baš kao i Marija. Bez pogovora i jadikovanja drugima, prihvaća čudesno Marijino začeće. U šutnji prihvaća svoje trpljenje, poštivajući volju Božju za Njega, čuvajući tako Marijino dostojanstvo. U svetoj noći, noći Isusovog rođenja ne želi narušavati tišinu noći, već prihvaća dijete u šutnji, promatrajući ga sa zanosom. Tu shvaćamo kako Bog voli skrovite duše. Vidimo da utjelovljena Riječ Božja sišavši na zemlju, traži šutljive duše koje će je shvatiti. Tu učimo da se samo u tišini može dogoditi susret. Samo u tišini možemo slušati Onoga koji govori. Njegov glas je tih. Zato ga samo u tišini možemo čuti, ali kada ga počnemo slušati, on postaje glasniji od svih ljudskih riječi.                               

Tako radosni, ispunjeni Božjim mnogobrojnim milostima kroz prisutvovanje misnim slavljima u Došašću, došli smo i do  svetih dana otajstva rođenja Isusa, do Božića, kada su se mjere  prisustvovanja Misnim slavljima ublažile. Predivno je vidjeti opet Crkve pune u slavljenju sv. Misa, ali po mjerama zaštite i odgovornosti za sebe i bližnje. Radost Božića se pojačala, nama župljanima i moliteljima,  jer nam je Nedjelje Svete Obitelji, osvanuo u župi naš nezaboravni duhovnik, “don Bosco naših dana“, don Danijel, proboravivši s nama deset dana kroz misna slavlja i pojedinačna druženje te pri blagoslovu obitelji. Hvala ti Gospodine za sve milosti i kušnje kroz koje si nas tako lijepo vodio kao najbolji Otac, po zagovoru Majke Marije i poočima sv. Josipa, našeg zaštitnika i zagovornika!

                        Više o tim danima pogledajte  u  GALERIJI SLIKA

                                    Velika devetnica  sv. Josipu u “Godini svetog Josipa“ 2020./’21.

Svake godine pa tako i ove Josipove godine, započinjemo 20. siječnja Veliku devetnicu našem zagovorniku i zaštitniku, prikazujući Mu našu domovinu i sve nevolje koje su nas zadesile, našu župu, sve nas štovatelje i naše osobne nakane, kroz 6 nakana :                                                    

1. zahvale za mnogobrojna uslišanja iz proteklih godina, ali i ponovo molbe za naše obitelji, djecu i mladež, za vjeru, ljubav i slogu u obiteljima

2.  za uspješno  školovanja djece i mladih,                                                                                                                                                                                                             

3.  pronalaženje radnog mjesta u domovini i pravednu naknadu, 

4.  dar bračnog partnera, brak blagoslovljen ljubavlju i djecom,

5. za duhovna zvanja odgovorno vršenje  dužnosti u obitelji i domovini

6. za  blagu i svetu  smrt

Počastimo sv. Josipa kao oca, oca punog ljubavi, poslušnog oca, Oca koji prihvaća, oca kojeg resi kreativna hrabrost, marljivog oca, a uvijek u sjeni, kako ga je, okarakterizirao  njegov veliki štovatelj, papa Franjo, upravo  u proglašenoj Godini sv. Josipa! Stoga, dođite, pridružite nam se kroz devet Njegovih srijeda od 20. siječnja, do 19.ožujka, svetkovine sv. Josipa, pobožnošću u 18,20h u crkvi Sveta Mati Sobode, a zatim Misnim slavljem u 19h!                                                                                                                              Neka se „rodi“ što više novih duša koje će se Njemu uteći u zagovor i predati Mu sebe i svoje obitelji! Vjerujte nam, neće vas razočarati!   Mi MZ sv. Josipa, župe Duha Svetoga, možemo vam to posvjedočiti našim   bezbrojnim primjerima uslišanja. Obratimo mu se molitvom pape Franje

Zdravo, Čuvaru Otkupiteljev,            
                        Zaručniče Blažene Djevice Marije.
                        Tebi je Bog povjerio svoga jedinorođenog Sina;
                        u tebe se je Marija pouzdala;
                        s tobom je Krist postao čovjekom.
                        Blaženi Josipe i nama
                        podari svoje očinstvo
                        i vodi nas na životnomu putu.
                        Izmoli nam milost, milosrđe i hrabrost,
                        i brani nas od svakog zla. Amen.
                                                                                                                                                                                                                                 Sveti Josipe, 150g zaštitniče Crkve, 333.g domovine Hrvatske i 14g. zaštitniče Tvoje MZ župe Duha Svetoga, moli za nas!