Unatoč kompleksnoj situaciji širenja pandemije koronavirusa, ovoga ljeta u našoj Župi održao se Ljetni oratorij pod geslom „Srcem u nebu, nogama u Zagrebu!“. Program je trajao od 30. kolovoza do 5. rujna, a djeca su bila podijeljena na jutarnji i popodnevni program te večernji kako bi se, uz pridržavanje epidemioloških mjera, mogao kvalitetno održati.

Djeca koja su bila dio jutarnjeg i popodnevnog programa, od trećeg do šestog razreda, dan su započinjala molitvom iza koje su uslijedili poklici i navijanje za svoju boju. Ubrzo nakon toga, pozorno se pratio skeč „Budi volja Tvoja“ koji je pred djecu iznio priču o davno izgubljenom princu Kristijanu koji se unatoč poteškoćama koje su ga snašle pouzdao u Boga i iskreno svjedočio svoju vjeru. Skeč je bio dobra podloga za duhovne radionice na kojima su djeca kroz dijalog i primjere obrađivali teme dana koje su se vezale za glavnu temu Ljetnog oratorija odnosno molitvu Oče naš. Zatim je uslijedila rekreacija – igrale su se dobro poznate salezijanske igre u kojima su, osim pobjeđivanja, djeca pokazala zajedništvo, poštenje i prijateljstvo. Nakon rekreacije bilo je vrijeme za ručak kojeg su pripremali naši vrijedni volonteri. U 15 sati program se zaključivao molitvom, a djeca su u iščekivanju idućeg oratorijskog dana išla kući na odmor.

Na večernjem terminu na našem Ljetnom oratoriju sudjelovali su sedmaši i osmaši. Njih je bilo nešto manje, ali dobre atmosfere i zabave nije manjkalo. Program je započinjao molitvom, iza koje je uslijedila uvodna dinamika za duhovnu radionicu. Tema Oče naš obrađivala se kroz aktualne primjere u kojima smo zajedničkim snagama spoznavali ljepotu i prisutnost Boga. U utorak nas je posjetio igrač NK Lokomotive Oliver Petrak koji je mladima svojim svjedočanstvom pokazao kako se istovremeno može biti uspješan sportaš, ali i praktičan vjernik. Također, podijelio je  osobne primjere u kojima je istaknuo da priznanja, slava i novac nisu ono što trajno i istinski može usrećiti čovjeka. Animatori su pripremili brojne zabavne igre i turnire u kojima su dvije boje odmjeravale svoje snage. U pauzi se jela ukusna večera koju je pripremala Obiteljska zajednica i volonteri. Večer se zaključivala zajedničkom molitvom na salezijanskom govoru za laku noć, a zatim smo uz ostale oratorijance zajedno molili krunicu.

Naši animatori i ovoga ljeta osmislili su himnu s glavnom porukom djeci i mladima: „Kad me pitaš di ću biti od 31.-oga, dođi na Jarun!“.

Nakon ovog lijepog ljetnog iskustva, čekamo vas svakoga dana iza večernje mise u 19:45, a naše veselo druženje zaokružit ćemo molitvom krunice u 21:30. Dobrodošli!

Autorica: Jelena Franić