Pedeset dana nakon Gospodinovog uskrsnuća, čitava Crkva slavi svetkovinu Pedesetnice. Na osobit način ta svetkovina je vezana i za našu župu koja je posvećena upravo trećoj božanskoj osobi, Duhu Svetom. Ovogodišnje sveto misno slavlje u 10,30 predvodio je poznati splitski franjevac profesor fra Ante Vučković, a koncelebrirali su don Danijel Vidović te pater Stjepan Horvat.  Ljepoti slavlja doprinio je i mješoviti župni zbor liturgijskim pjevanjem.

Svoju nadahnutu i izrazito duboku homiliju izrekao je fra Ante. Upravo na dan Pedesetnice, dok su učenici i Blažena Djevica Marija bili zatvoreni u gornjoj sobi, Gospodin Isus dolazi među njih svojim pozdravom „mir vama“. Duh Sveti došao je kao svojevrsni kozmički dah. I kao što je propovjednik istaknuo, crkva je ujedinjena u različitosti. Vani svatko od nas ima neku različitu ulogu i službu, ali u crkvi smo zajedno dio istog tijela. Na osobit način je to zajedništvo ove godine bilo dragocjeno jer smo tjednima bili razdvojeni jedni od drugih. Isus dolazi s ranama na rukama i ne bježi od križa te su one podsjetnik i svjedočanstvo apostolima da je On onaj isti kojeg su razapeli.

Fra Antine riječi odlična su prilika za napraviti ispit svoje savjesti. Jesmo li uistinu svjesni da bez obzira na brojne karakteristike koje nas čine drugačijima od drugih to ipak biva nadvladano ucjepljenjem u Kristovo jedinstveno mistično tijelo? Koliko dopuštamo Duhu Svetome da djeluje u našim životima? Slijedimo li njegove svakodnevne poticaje? Jesam li otvoren njegovoj milosti koja može preobraziti sve moje rane, traume? Prepuštam li se očaju ili vjerujem da Bog ima svoj providonosni plan? Kako se koristim svojim talentima i sposobnostima koje su mi darovane? Je li moj jezik most kojim gradim zajedništvo ili ga pak koristim za unošenje razdora?

Kao što je rekao sveti Bazilije Veliki, upravo Duh Sveti daje svoje rasvjetljenje svakom razumnom biću da može spoznati istinu. Želim da svi trajno budemo raspoloživi za sve milosti koje Duh Sveti neprestano izlijeva na nas.

Duše Sveti, ponizno Te molim,

budi uvijek uz mene,

da sve radim po Tvojim

svetim nadahnućima!

Papa Pio XII.

Autor: Hrvoje Fabrični