Treći dan trodnevnice uoči svetkovine Duhova, misno slavlje predslavio je fra Ante Vučković, profesor na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Božja pobjeda glazbeno je popratila misno slavlje, nakon kojega je uslijedilo duhovsko bdijenje koje je molitveno predvodio također fra Ante Vučković i Božja pobjeda.

Ako je tko žedan, neka dođe k meni. Ljudsku žeđ potrebno je probuditi prije nego dolazimo k njemu. Bogu dolazimo samo ako se probudi čežnja za njim. Bogu se ne dolazi pod prisilom, Bogu se ne dolazi zato što mi je to netko rekao, samo ako se u meni probudila žeđ za Bogom. Bez obzira je li ta potreba došla iz moje izgubljenosti, očaja… iz čega god došla, valja ju probuditi. Jedni drugima možemo dati barem to da si međusobno pomognemo probuditi žeđ za Bogom. Onda kada se to dogodi, lako ćemo razumjeti što znače Isusove riječi: „Ako je tko žedan, neka dođe k meni“, istaknuo je na početku svoje homilije fra Vučković.

Nadalje, fra Ante Vučković naglašava kako u Svetom pismu imamo tri slike za Duha Svetoga: vatru, vodu i vjetar, a četvrtog elementa nema, zemlje nema, zato što smo mi četvrto, mi smo satkani od zemlje, mi smo zemljani. Mi smo krhki, mi sami od sebe ne možemo dati život, nama je kao zemlji potrebna voda i svjetlost odozgor. U našu zemlju, u nas bačeni su već darovi Duha, ali potrebno je Sunce odozgo da zažive. Svaki čovjek žeđa za znanjem, da bude bolji od drugog, za zajedništvom, blizinom. No, nema istinskog ispunjenja tih čežnji bez istinskog susreta s Bogom. „Dao Bog da večerašnji susret bude susret s Bogom, bude za nas susret iz kojega će izaći plodovi Duha na korist Crkvi i na korist svijetu, koji i neznajući čezne za Božjom blizinom“, istaknuo je na kraju homilije fra Vučković.

Nakon svete mise uslijedilo je duhovsko bdijenje koje se sastojalo od dva dijela. U prvom dijelu imali smo priliku slušati liturgijska čitanja iz Starog zavjeta, potom kratak nagovor fra Vučkovića, te molitve i pjesme molitvene zajednice Božja pobjeda. U drugom dijelu bilo je euharistijsko klanjanje kojim je ujedno završilo Jerihonsko bdijenje koje je u našoj župi započelo prošle subote.

Autorica: Ivana Markić

Foto: Jelena Franić

GALERIJA SLIKA