Drugog dana trodnevnice uoči Duhova, naše župne svetkovine, ponovno smo se okupili oko euharistijskog stola kako bismo, u zajedništvu s Kristom, pripremili svoja srca za ovu svetkovinu.

Misno slavlje u 19 sati predvodio je o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincije, nakon čega je slijedilo pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed. Cijelu večer glazbeno je uzveličao naš župni zbor „Davidias”.

Otac Srećko Rimac, u središte pouke za nas učenike, stavlja lik Petra koji je bio slab, inteligentan, ali naivan; vjeran, ali ujedno i nevjeran. Riječi koje je Isus uputio Petru bile su „Ti si Petar – Stijena, i na toj stijeni sagradit ću crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati”. Nakon toga „Nosi se od mene Sotono, jer ti nije na pameti što je Božje nego što je ljudsko”.

Petar je zatajio Isusa tri puta. Zato ga Isus pita „Ljubiš li me?”. Baš takvog Petra Isus je odabrao za prvog papu. Petar se pokajao za svoj grijeh, a Duh Sveti promijenio je Petra i apostole, dao im je silu.

U Bibliji se Duh Sveti ukazuje u tri oblika: kao oblak – Duh Sveti kojeg primamo u krštenju; kao golubica – ostat će u nama ako nam duša ostane čista; kao oganj – ako ga otjeramo grijehom, vratit će se u vatri pokajanja, u vatri ljubavi. „Duh Sveti svakome daje posebnu milost dovoljnu za spasenje. Ali on traži da mi u tome sudjelujemo!” rekao je o. Rimac.

Otac Rimac pozvao nas je da očistimo svoja srca jer Boga se ne spoznaje razumom. On se objavljuje u srcima malenih, a ne mudrima i umnima. Bog se objavljuje u vjeri koja nadilazi razum, koja ga prosvjetljuje, a ne poništava.

Velečasni nas je također pozvao da proučavamo životopise svetaca. Spomenuo je svece koji su Duha Svetog susreli preko Marije koja je bila obdarena darovima i puninom milosti, u kojoj Duh Sveti djeluje u suradnji s njom.

Draga braćo i sestre, dragi župljani, pozivam vas da zazovete Duha Svetog, da ga željno iščekujete! Pripravite svoja srca za novu Pedesetnicu! Zamolite Duha Svetog da mijenja vaša srca, vaše živote! Čeznite za darovima i plodovima Duha! Petar je prije Pedesetnice bio kukavica, bio je u strahu, zatajio je Isusa. Nakon molitve u gornjoj sobi i silaska Duha Svetog, osam tisuća ljudi obraća se nakon njegove propovijedi, a u Katekizmu Katoličke crkve piše da smo mi u sakramentu svete potvrde primili istu silu kao apostoli nakon Pedesetnice.

Zaključit ću s citatom svetog Josemarie Escrive: „…dok ti je duša u milosti, boravi u njoj Duh Sveti – Bog je s tobom – i daje nadnaravni ton svim tvojim mislima, željama i djelima.“

Autorica: Sara Vaing