S nestrpljenjem smo početkom ove nove godine čekali 22. siječnja 2020., početak Velike devetnice sv. Josipu – devet srijeda do blagdana sv. Josipa, kada smo svi napisali svoje nakane uz šest glavnih nakana na koje molimo svi u devetnici svake godine. Tako je prolazila jedna srijeda za drugom, a mi smo molili i brojali srijede, družili se i veselili što smo svakom srijedom bliže našem zaštitniku s kojim živimo svakodnevno i na kojega računamo cijele godine, a ne samo u devetnici, velikoj i maloj.

Za nas štovatelje sv. Josipa i našu molitvenu zajednicu sv. Josipa, štovanje i slavljenje sv. Josipa modernim je današnjim rječnikom rečeno – stil života.

Nitko od nas nije slutio što nam se sprema. Svi smo se nekako nadali kako će naše nakane koje smo na početku devetnice predali sv. Josipu biti (uglavnom) uslišane i kako ćemo njegov blagdan 19. ožujka proslaviti hodočašćem u Karlovac u Nacionalno svetište sv. Josipa i kako će sasvim normalno taj dan biti više svetih misa, ali ovaj put je Gospodin malo pomrsio naše planove i želje! Sve nas je iznenadio odjednom izvanrednom situacijom zbog koronavirusa u svijetu, a koji je zahvatio našu domovinu i nečuveno, ali istinito, i cijeli svijet.

Započeli smo malu devetnicu sv. Josipu i strepili što će biti? Svakim danom povećao se broj zaraženih i pojačavale su se mjere, ograničavalo kretanje, uvodila nova pravila ponašanja. Ljudskim očima gledano, bilo je strašno i neprihvatljivo, pa kako sad to?

Puno pitanja i upitnika u glavi, ali svi smo znali, sv. Josip će djelovati i poslati svoj odgovor jer on nije svetac koji puno govori, već djeluje tiho i neprimjetno! Što smo se više približavali svetkovini, sve je više bilo neizvjesno! Osmoga dana devetnice još nismo znali što će biti sutradan, na devetu srijedu u Velikoj devetnici i zadnji dan male devetnice?!

Naša radosna srca i duše zahvaljivali su za svaki dan devetnice koji smo imali. Uoči zadnje devete srijede dolazi službena obavijest s vrha naše Zagrebačke nadbiskupije da se zabranjuju sv. mise, javna okupljanja i slavljenje s pukom i sve druge pobožnosti … Bili smo zatečeni i ograničeni, ali u nama je vjera u srcu gorila, neće nas sv. Josip ostaviti! Naći će načina da nam se ne prekine devetnica i da možemo proslaviti Njegov blagdan svetom misom. Žarko smo molili i jedni druge hrabrili i zaista uspjeli smo zadobiti taj dar od sv. Josipa.

Naše nakane s početka devetnice pale su u drugi plan. Bilo je samo bitno da smo zdravi i da održimo devetnicu do kraja i proslavimo našega zaštitnika!

Naša se devetnica održala od početka do kraja, a zahvaljujući našem duhovniku don Danijelu koji nas je svim svojim snagama podržavao, vodio, molio za nas i hrabrio, a posebno lijepu homiliju imao te, iznimno posebno svečane svetkovine sv. Josipa! Iako su nam srca bila tužna zbog tjelesne udaljenosti od prisutnih molitelja, kako bi jedni druge zaštitili od zaraze, duše su nam bile povezane prepune Božjih milosti po zagovoru sv. Josipa jer smo osjećali duševni mir, sigurnost kroz svećeničko škropljenje svetom vodom, svake večeri nakon svete mise, kao i molitvom zagovora i predanjem Mariji Pomoćnici u zagovor.

Milost blagoslova očitovala se i upravo zadnjega dana prisustvovanja sv. misi na Josipovu svetkovinu, dana kada su po svim župama već ukinuta misna slavlja i okupljanja, čak i u crkvi sv. Josipa na Trešnjevci, u tim iznimno zaraznim danima, nesigurnima za zdravlje. Eto, zahvaljujemo za ravnatelja župe don Damira i divnog duhovnika kojeg nam je sv. Josip darovao prije 3 mjeseca, koji su nam omogućili svaki dan pobožnost sv. Josipu, te misna slavlja i sam vrhunac na samu Josipovu svetkovinu!

Iako je ovo prvi put bila devetnica u izvanrednim i teškim zdravstvenim okolnostima, osjetili smo Božju ruku koja nas štiti, čuva i blagoslivlja preko našega zaštitnika sv. Josipa! Zajedništvo koje smo dobili kroz tu devetnicu iz koje proizlaze drugi darovi i milosti dali su nam snage da uvidimo opet da Gospodin i krivim crtama može pravo pisati.

Osobno, ne mogu opisati radost i ljubav koju sam zadobila tom devetnicom i koliko smo svi zajedno s našom Marijom i don Danijelom bili složni i dosljedni u žarkoj molitvi prema sv. Josipu! Čista ljubav, radost i sreća u tako teškim danima…

moliteljica Ruža Barišić

GALERIJA SLIKA

Neka vam slike u galeriji pokušaju dočarati te blagoslovljene dane devetnice, kao i samu svetkovinu sv. Josipa, zadnjeg misnog slavlja, kada nam je duša bila ispunjena, ali i suze iz rastuženoga srca, koje su same klizile niz obraze, razmišljajući sa sjetom i govoreći: “O, Isuse moj, kada ćemo se opet sjediniti s Tobom u Euharistiji? Kada ćemo Ti doći zahvaljivati za sačuvane živote od tog opakog koronavirusa, Tebe slaviti, a Mariju i Josipa proslavljati pjesmom i molitvama…“

Slike i video snimke u galeriji neka vam dočaraju korizmene dane u karanteni od koronavirusa, nakon proživljenog straha od potresa 22. ožujka i blagoslov uz primanje općeg oprosta pred uskrsne blagdane, dragog nam pape Franje iz Vatikana. Neka vam video snimke prikažu i podsjete na naše divne i drage svećenike, don Danijela i don Izidora i nezaboravne, posebno snažne i milosne trenutke pronošenja Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu i njegovog blagoslova ulicama Jaruna župe Duha Svetoga, moleći tako za nas i blagoslivljajući svaku ulicu, svaku kuću i zgradu sa župljanima, koji su izlazili na svoje balkone i prozore, primajući tako Božji blagoslov i najveću snagu zagovora i zaštite samog nebeskog Oca, u tim teškim danima.

U idućoj objavi bit će više prikaza o nadolazećim, tužnim danima korizme, uz virtualno prisustvovanje sv. misama, praćenju Muke Isusove, te ostale obrede Velikog tjedna, kao i uskrsnog bdijenja i proslave Uskrsa u svojim kućnim kapelicama, kao nikada do sada, a sve zbog zaštite zaraze koronavirusom te tako i zaustavljanja širenja zaraze, kojom je obuhvaćen cijeli svijet…

Neka nam u tome pomogne svemogući Bog, po svom milosrdnom Sinu Isusu i zagovoru Majke, Marije Pomoćnice Kršćana i našeg moćnog zagovornika i već 333. godinu zaštitnika domovine Hrvatske, sv. Josipa!