Posljednjeg dana trodnevnog hoda i pripreme za blagdan svetog Ivana Bosca, sveto misno slavlje u 19 sati predvodio je don Izidor Lukić, naš župni vikar. U koncelebraciji su bili još trojica salezijanaca svećenika, a liturgijsko pjevanje animirao je zbor mladih Mirabilia Dei.

U svojoj propovijedi, don Izidor je potaknuo da Isusov učenik mora otvoriti svoje oči i uši kako bi mogao prihvatiti evanđelje i živjeti po njemu. Ako podijelimo primljeno evanđelje bit će ga i za druge, ali ako ga zadržimo neće ga biti ni za nas. Osvrnuo se također i na roditelje koji su pozvani na konkretnu i objektivnu skrb za svoju djecu. Nadalje, istaknuo je primjer svetog Ivana Bosca, kojeg je papa Ivan Pavao II. nazvao ocem i učiteljem mladeži. Upravo je don Bosco uzor kako trebamo živjeti i vjerovati u Boga te upoznati Božji spasonosni plan.  Kao dragocjena ostavština, ističe se preventivni sustav utemeljen na vjeri, razumu i ljubaznosti. Život ovog sveca je prilika da propitamo svoju savjest, u kolikoj smo mi mjeri spremni dati svoje živote.

Nakon svete mise, pogledali smo ovogodišnju pobudnicu vrhovnog poglavara, don Angela Artimea, pod geslom „Dobri kršćani i pošteni građani.“ Potom je don Mario Bobić iznio neke komentare i naglaske. Spomenuto geslo protezalo se kroz brojne don Boscove misli, duhovne vježbe, propovijedi iz čega se može zaključiti da mu je to bilo jako na srcu. To je bila poruka Duha Svetoga i sukus poslanja. Ivan Bosco bio je prije svega čovjek duboke vjere i pouzdanja u Gospodina, usprkos brojnim poteškoćama koje je pretvorio u stepenice prema Bogu. To je snažan poziv i nama da je potrebna duboka ukorijenjenost u osobu Isusa Krista i osobni odnos s Bogom jer ga ne možemo svjedočiti ako ga ne poznajemo. Kršćanin nije onaj koji je mrzovoljan, opterećen samo svojim poteškoćama. On se brine, ali je svjestan da sve ovisi o Bogu i njegovoj milosti. Zapravo bi svaka naša aktivnost trebala odgajati i evangelizirati. Samim time postepeno se utječe na društvo i njegove segmente. Srž salezijanske duhovnosti je čovjek koji se hrani i daje, čovjek koji je protagonist koristeći se svojim talentima i darovima koje mu je Bog dao. Stoga je salezijanska karizma koja je suštinski misionarska itekako potrebna današnjemu društvu. Žalosni su bili statistički podaci vezano za broj krizmanika koji ostaju nakon primljenog sakramenta potvrde, ali i deklarirani broj katolika s popisa i stvarni broj braće i sestara koji sudjeluju na nedjeljnim svetim misama. Upravo bi oni trebali biti naš zadatak jer su to naša braća i sestre pred Gospodinom.

Hvala ti Gospodine na životu i djelu svetoga Ivana Bosca, koje danas živi kroz naše svećenike salezijance i sve članove velike Salezijanske obitelji. Molimo te da svu ljubav, vjeru, nadu i sve ono što nam daruješ znamo donositi i onima koje susrećemo u našim obiteljima, kvartovima, na radnim mjestima. Marijo, naša Majko i Pomoćnice, i sveti Ivane Bosco, zagovarajte za nas kod dragoga Gospodina.

GALERIJA SLIKA

Autor: Hrvoje Fabrični