Počela je devetnica sv. Ivanu Boscu! Don Mario Bobić predvodio je svetu misu u 19 sati, a glazbom ju je uljepšao dječji zbor Don Boscova radost.

Don Mario je, kao i uvijek, imao kratku i jasnu propovijed, istaknuvši kako nas današnje evanđelje koje govori o tome „tko su braća njegova“ poziva na zajedništvo. Zajedništvo koje je u suprotnosti s današnjim egoističnim, individualističkim mentalitetom ljudi koji prvenstveno gledaju svoju korist, potrebe i želje. Don Bosco se tijekom svoga života borio sa sličnim problemom. Tada je na scenu stupila industrijska revolucija, mladi su ostali zanemareni, nije se vodila konkretna briga o njima. Važniji je bio tehnološki razvoj nego odnos i rad s mladima. Don Bosco je prepoznao taj problem, počeo je okupljati mlade u oratoriju, družiti se s njima, podučavati ih… Pružio im je dom i utočište, mjesto gdje se osjećaju prihvaćeno, sigurno i voljeno. Njegov nam primjer može biti putokaz i ohrabrenje na našem putu svetosti i pronalasku Božje volje u svome životu. Taj put neće uvijek biti lagan, ali će biti plodonosan.

To jako dobro zna vlč. Darko Tomašević, autor nove Salesianine knjige Drugačije evanđelje čije smo predstavljanje imali priliku čuti odmah nakon svete mise u dvorani don Petra Šimića. Knjiga nam donosi zanimljive slike i zgodne koje nam dodatno približuju Božju Riječ, a obuhvaća sve tri liturgijske godine. Vlč. Tomašević je kroz tri godine svakoga tjedna pronalazio i pisao priče za Katolički tjednik, a Salesiana je ove poticajne zgode odlučila skupiti, urediti i pretvoriti u knjigu.

Urednica knjige Nada Babić dala nam je nekoliko ‘insajderskih’ informacija o samoj knjizi:

- Naš direktor don Mihovil jednoga nam je dana rekao da mu je Darko poslao neki tekst koji bi mogli izdati i zamolio nas je da damo svoj komentar. Meni je to odmah izgledalo jako dobro, baš me oduševilo. Zanimljiva je i priča kako smo odabrali naslov knjige. Direktor nas je jednom sve pozvao na sastanak da odlučimo koji će biti naslov. Svi smo davali neke prijedloge, ali kad je don Mihovil predložio ‘Drugačije evanđelje’, odmah smo znali da je to ‘to’. Ipak direktor zna – uz smijeh će Nada Babić koja je s Viktorijom Lijović bila zadužena za jezičnu korekturu knjige.

Riječ je potom dobio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji je iznio svoje viđenje ovoga djela:

- Svaki put bih rado pročitao njegove propovijedi u Katoličkom tjedniku jer bi me često nadahnule. Tako jednostavno, a tako opet duboko primijenjena Riječ Božja. Izazove čovjeka na razmišljanje. Kad čovjek ovo pročita, doživi bliskost evanđelja. Priče su jako simpatične i inspirativne. Ova knjiga je izazov da se Evanđelje čita, nadahnuće da se Evanđelje čita. Želim da ova knjiga bude jedno duhovno obogaćenje, način kako Božju Riječ usvajati i živjeti.

Kao šlag na tortu uslijedile su nam riječi autora Darka Tomaševića koji je na svoj jedinstveni humorističan način iskazao svoju radost i zadovoljstvo što je dobio priliku objaviti ovu knjigu:

- Knjiga je nastala iz potrebe drugoga, potrebe urednika Katoličkoga tjednika da se napišu ove propovijedi. No, to nije samo potreba drugoga. Izraslo je u moju osobnu potrebu. Primjeri uvijek potiču, približuju nam ono što nam je drago, daju nam snagu da idemo u određenom pravcu. Želja mi je bila da budemo povučeni Riječju Božjom, to je ono što me poticalo. U ovoj knjizi sam ja neka vrsta urednika, priređivača. Nijedna od ovih priča nije moja – smije se vlč. Darko – Koristio sam se jednom engleskom knjigom i tražio po internetskim stranicama. Komentare na priče sam pisao ja, uz pomoć Nade i Viktorije. Rad je bio naporan, ali radostan, uz puno ljubavi. Tek kad sam ušao ovdje, vidio sam na plakatu da je Salesiana knjiga za dušu. Ovo je knjiga za dušu i za srce. Vjerujem da će te se u to i sami uvjeriti kad budete čitali.

Autor: Marino Pleić

Foto: Lucija Drašinac i Marino Pleić

GALERIJA SLIKA