Počeci samog osnivanja Molitvene zajednice sežu u dane prožete kušnjama, patnjama, bolešću u obitelji te potpunom predanju u volju Božju, sjedinjujući se tako s Isusovim patnjama kroz molitve zagovora kao i molitve zahvale Isusu, za ozdravljenje, preko njegovih najbližih: Majke Marije i poočima sv. Josipa! Bilo je to pod kraj siječnja 2006. pod duhovnim vodstvom don Stjepana Pasarića, prvog začetnika i promicatelja u predanje moćnom pomoćniku sv. Josipu u zagovor za ozdravljenje djeteta kao i ostalih svećenika salezijanaca tada prisutnih na župi. Bilo je to kroz sv. mise prikazane nebeskom Ocu za ozdravljenje, kroz molitvene devetnice sv. Josipu u čast i zagovor  njemu i prečistoj mu zaručnici  Bl. Djevici Mariji kod nebeskog Oca, Sina i Duha Svetoga, za ozdravljenje dvogodišnjeg djeteta, unuka Luke oboljelog od visoko-malignog tumora mrežnice oka.

Duboko smo vjerovali u neizmjernu Božju ljubav, pomoć i Milosrđe, te u riječi iz poslanice sv. Pavla apostola Rimljanima 8, 28: „BOG NE NAPUŠTA ONE, KOJI GA LJUBE“. Odmah smo potaknuli uz svesrdan odaziv rođaka, prijatelja župljana, na molitvu sedam krugova Žive Gospine krunice svakodnevno u svojim domovima. Veliki štovatelj sv. Josipa don Stjepan Pasarić odmah nas je potaknuo na svakodnevnu molitvu krunice u obitelji, dolazeći i sam u ranojutarnjim i kasnovečernjim satima u dom naše obitelji, uz spontano uređen obiteljski oltarić s Isusovim križem, kipom Majke Božje, upaljenom svijećom ispred slike sv. Josipa, koju nam je upravo on i sam darovao. Također, svake večeri prije mise odvijala se pobožnost sv. Josipu uz mnogobrojne prisutne župljane, kao i samog dvogodišnjeg oboljelog djeteta. Nizale su se tako devetnice sv. Josipu uz Gospinu krunicu i molitve zagovora sv. Josipu uz sv. misu, svakodnevno kroz veljaču i do kraja ožujka mjeseca koji je inače posvećen sv. Josipu. Mnogi dragi župljani su se samoinicijativno i s puno ljubavi i osjećajnosti pristupali tim molitvama i misama u Crkvi Duha Svetoga koje je predvodio don. Stjepan Pasarić. Bile su to molitve zagovora i potpunog predanja i vjere u volju Očevu koja je najbolja za djecu Božju.

U međuvremenu je uslijedila operacija, koja je dugo trajala, ali uspješno završila pod budnim okom, pomoći i zaštitom Božjom po zagovoru sv. Josipa i mnogih molitelja. Sačuvan je djetetov vid usprkos sveobuhvatne operacije, a zdravlje djeteta nije narušeno, na zadivljenje stručnjaka liječnika čak iz Essena, što su naveli u popratnoj dokumentaciji!

Svemogući Gospodin Bog izvršio je svoje obećanje po zagovoru miljenika svog sv. Josipa kome je povjerio i svoga Sina prije 2000 godina. Hvala Nebeskom MILOSRDNOM Ocu, Mariji Pomoćnici Kršćana i sv. Josipu našem velikom pomoćniku i zagovorniku na svim zagovorima i uslišanjima!

Zaredale su se mise zahvalnice, kao i devetnice sv. Josipu u zahvalu za uslišanje, te s molbama za Crkvu, Domovinu, za obitelji župne zajednice koje su molile, za potrebe svih vjernika, kako te godine, tako i iduće 2007. godine.

Prvog dana devetnice pred blagdan sv. Josipa, 10. ožujka 2007. don Franjo Marušić u koncelebraciji s don Žarkom Kraljevićem pod sv. misom blagoslovili su kip sv. Josipa, dar obitelji izliječenog dječaka.

Vidjevši nas opet okupljene na molitvu devetnice sv. Josipu Radniku, 23. travnja 2007. tijekom homilije, tadašnji župnik don Stjepan Matijević, u koncelebraciji s don Franjom Marušićem, nadahnuti i vođeni Duhom Svetim, predložili su nam da osnujemo „Molitvenu zajednicu sv. Josipa“. Ideja je odmah prihvaćena s velikom radošću, ljubavlju i žarom u srcima okupljenih molitelja i ostvarena već prve Josipove srijede:

Molitvena zajednica blagoslovljena je 1. molitvene srijede 25. travnja 2007. pod sv. misom koju je predslavio don Franjo Marušić koji nam je bio duhovnik.

Od tada je prošlo uskoro 12,5 godina, a u siječnju 2020. bit će 14 godina od potpunog predanja u zagovor sv. Josipu i zahvalama za mnogobrojna uslišanja. 2019. godine molitvena zajednica broji 254 molitelja. a 16 molitelja nam se u ovih 12,5 godina postojanja preselilo u vječnost, i čak i četiri naša duhovna voditelja: don Franjo Marušić 2010. u 72. godini života, don Ivan Matijević 2018. u 72. godini i duhovnik – župnik don Ante Vasilj 2018. u 60. godini života i don Stjepan Pasarić u 74. godini života.

Od upisanih molitelja, 20-tak žive van naše župe, pa i van Zagreba, sve do uzduž domovine od Slavonije, Zagorja, pa do najjužnijeg dijela Dalmacije koji su s nama povezani internetom od 2011. te preko mail-ova s našim molitvenim programom i pobožnostima sv. Josipu dotične srijede, koje im redovito prosljeđujemo, a slaveći Gospodina i sv. Josipa pod misom u svojoj župi dotične molitvene srijede sv. Josipu.

Pobožnost molitvenih srijeda odvijala se u crkvi Duha Svetoga – župe Duha Svetoga, do 1. dana devetnice sv. Josipu, 10. ožujka 2018. Od tada, uz dogovor ravnatelja don Damira Stojića i župnika duhovnika don Ante Vasilja sastajemo se na pobožnost sv. Josipu svake molitvene srijede u 18,20 u župnoj crkvi Svete Mati Slobode.

Nakon preminuća duhovnika – župnika don Ante Vasilja, dragi Bog nam je podario, uz svesrdne naše molitve sv. Josipu, a po ravnatelju župe don Damiru Stojiću i mladom salezijanskom provincijalu don Tihomiru Šutalu, posebno milog, produhovljenog, mladog 33-godišnjeg župnika don Danijela Vidovića!

Po njihovom dogovoru i Božjem naumu, a našim žarkim molitvama za novog i toliko nam potrebitog duhovnika, u rujnu nam se vratio u župu nakon 12,5 godina svećenik, koji nas je tada u velikoj potrebi i predao sv. Josipu u zaštitu, don Stjepan Pasarić. Upravo je i on nama predodređen za duhovnika, po riječima župnika nagoviješten, 5. rujna 2018.

Ta radost uz don Stjepana kratko je trajala! Na našu veliku žalost, Bogu se svidjelo pozvati tog dragog nam i svetog svećenika našeg duhovnika don Stjepana, nakon samo 13 mj. što je bio s nama, pozvati ga sebi u vječnost. Pretužna srca, ali ispunjeni vjerom u vječnost, o kojoj nam je 1000 puta ponavljao i veselio joj se, vjerujemo da sada uživa u gledanju i slavljenju Lica Božjega te da sada uz prijašnja tri duhovnika imamo i četvrtog koji nas zagovara kod Gospodina.

Neka ih Gospodin nagradi za sve  što su radili na njegovoj njivi za povjereno im Božje stado!

Božjoj providonosnoj Ljubavi i darivanju nema kraja! Smilovao se po svojoj  svetoj volji, ali i našim molitvenim vapajima, dodijelivši nam za duhovnika, svima milog, dragog i mladog 34g. župnika. don DANIJELA VIDOVIĆA, od 1. advenske Molitvene srijede, 4. 12. 2019. Radost je bila i zahvala Bogu neizreciva kao i duhovno jačanje uz njega, ali trajala vrlo kratko,  samo 9 mjeseci. Večeri Duhovskog bdijenja,31.5., don Damir  nas  je obavijestio o pozivu salezijanskih poglavara iz Rima, i o premještaju dragog nam 36.g župnika i duhovnika u Italiju, Valdocco, Torino. Prihvaćajući Božju volju i tada, da je bolja od naše, 7. rujna, 2020. smo se pozdravili s dragim na duhovnikom don Danijelom.

Sklopljenih ruku i srca puna vjere u riječi sv. Pavla ap. Rim 8,28:  „Bog ne napušta svoje!“, vapili smo Božjoj providnosti, da svoje malo, Josipovo molitveno stado, ne ostavi samo bez duhovnog voditelja, isto tako uvjerivši se u Izaijine riječi:  ”Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji, nisu naši puti,“ riječ je Božja. (Iz 55,8)

Naše molitve i vjera i predanja u Božju ljubav se ubrzo i ostvarila. 23.9.  Molitvene srijede sv. Josipu, upoznali smo se s darovanim nam, po Božjoj providnosti i po odluci župnika don Damira, s dragim 67. g, duhovnikom don ŠIMOM ZUBOVIĆEM, koji nas je zaista razdraganog i veselog srca prigrlio i preuzeo. Neka ga prati milost Božja, zagovor Marije Pomoćnice, kao i sv. Josipa našeg zaštitnika kao i suzaštitnika naših salezijanaca i domovine Hrvatske, te sv. Ivana Bosca.

Do 2018.  smo se sastajali u Crkvi Duha Svetoga – župe Duha Svetoga, Dugoratska 2,  a od 10. 3. 2018. 1. dana dev. sv. Josipu,  u 18,20h u župnoj Crkvi Svete  Mati Slobode, Ul. don Petra Šimića 1.  i to svake srijede koja je inače posvećena sv. Josipu – danu njegova preminuća. Pobožnost  započinje:  pjesmom i molitvama zahvale sv. Josipu, preporukama u potrebi: osobnoj i obiteljskoj za vremenita i duhovna dobra, za sve preporučene u Molitveni vijenac sv. Josipa, a u potrebi i teško oboljele. Molimo za domovinu Hrvatsku i Crkvu, za sve naše posvećene osobe, bogoslove, za nova duhovna i obiteljska zvanja,  raznim primjerenim molitvama, ali i molitvama, drugim Božjim ugodnicima, koje su primjerene liturgijskim čitanjima, blagdanima i svetkovinama tih dana, a sve to predano u Presveta Srca sv. Obitelji Isusa, Marije i Josipa! Molitvena pobožnost završava krunicom sv. Josipa ili Gospinom, ovisno o liturgijskoj svetkovini dana.

Najveće pobožnosti sv. Josipu su 9 molitvenih srijeda i 9 dana pred svetkovinu sv. Josipa 19. 3. !!

„Josipov zbor MZ sv. Josipa“, koji je spontano nastao od Josipovih molitelja, svojim skladnim pjevanjem liturgijskih pjesama, vodi nas u završnom, najuzvišenijem i najsvečanijem dijelu  molitvene srijede u sv. Euharisiji, koja započinje u 19:00 sati.

Sve pobožnosti do 2020.g. su pod moćnom  zaštitom uskoro, 334 g. zaštitnika domovine Hrvatske, te našeg milog, tihog, vjernog, poniznog i moćnog 13,5. g zaštitnika MZ! 25. 4. 2021. upravo obilježavamo svoju 14. obljetnicu postojanja, nas  258  upisanih članova – molitelja što iz župe, ali i drugih zagrebačkih župa,te širom drage nam domovine, od Slavonije, preko Zagorja do lijepe nam Dalmacije, pa i do Hercegovine, kao mail i viber molitelja.

Kroz godinu svečanije obilježavamo važnije blagdane, a uz svetkovinu sv. Josipa, koja je uvijek u korizmi, imamo i duhovnu obnovu. Proslavu blagdana sv. Josipa obilježavamo nakon duhovne okrjepe i tjelesnom okrjepom uz radosno druženje u Jedru SMS. Po dogovoru i već neizostavno, svake godine vozočastimo, ali i ho-do-častimo sv. Josipu u Karlovac, te u Marijanska svetišta:  Međugorje, Mariju Bistricu i Trsat, te Predragocjenoj Krvi Kristovoj u Ludbreško Svetište, kao i  blaženom A.Stepincu u Krašić. U planu nam je poći putem salez. osnivatelja don Bosca u Torino, do našeg dragog don Bosca naših dana, don Danijela koji nas i očekuje.

Moto naše Molitvene zajednice je: ORA ET LABORA. Više o svemu tome možete doznati na internetskim stranicama „MZ sv. Josipa, župe Duha Svetoga“ Ponavljam riječi našeg nezaboravnog don Franje: “Pristupite zajednici, molite za svoje potrebe, potrebe obitelji, prijatelja, za Crkvu, domovinu Hrvatsku. A tko nema potreba? Okupljeni u molitvi, jači ste i molitve su snažnije. Isus je rekao: „Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete,  kucajte i otvorit će vam se! Naš duhovnik don Danijel poziva posebno mlade, koji su na životnoj prekretnici u traženju životnog suputnika, zaposlenja, govoreći da je u tome, sv. Josip najbolji pomoćnik!                                  

Ako ne vjerujete, ponavljam riječi sv. Terezije AVILSKE: „Mnogim je svecima, Gospodin, čini se, dao milost da mogu pomoći u nekoj određenoj stvari, ali ovog divnog sveca, iskusila sam u nevolji na svim područjima!“ A i ja nadodajem:  “DOĐITE! Molimo zajedno, jedni za druge, zahvaljujmo zajedno ! Molimo i pjevajmo dragom Bogu na slavu, nama na spasenje, a to sve po zagovoru našeg i Isusova poočima sv. Josipa i  drage nam Majčice Marije.  Zar nije lijepo biti i živjeti u velikoj obitelji  Marije i Josipa, okupljeni na molitvu, radosna i otvorena srca? Zar nije lijepo živjeti povezani duhom Božjim i u radosti i u žalosti, znajući da nismo sami, ostavljeni,  već sabrani u ljubavi oko zajedničkog Oca i Majke! A  kad nas vidi naš nebeski Otac, svoju mnogobrojnu djecu, složnu i ustrajnu u molitvi i pjesmi, zar će moći, ne čuti vapaje naših srdaca i neuslišati nas ! Znajte, dobar Otac nebeski, obilato dijeli potrebne milosti svojoj ljubljenoj djeci, otvorena, iskrena, ponizna, radosna i čista srca i onima koji ga ljube !

Želim vam predstaviti naš sljedeći molitveni program slavljenja Gospodina po zagovoru sv. Josipa, u koji je pomno upućen i naš novi duhovnik, don Šime Zubović.

Moto molitvene zajednice sv. Josipa je: “ORA ET LABORA! – “MOLITI I RADITI”

  1. MOLITVENI DIO

Sastajemo se svake molitvene srijede sv. Josipu u čast u 18,20 u Crkvi Sveta Mati Slobode. Naša molitvena pobožnost sv. Josipu prati liturgijsku godinu primjerenim molitvama i kratkim razmatranjima, vezanim uz dotična liturgijska čitanja tjedna, bilo kroz godinu ili  kroz vlastita vremena: Došašća, Božićnog vremena, Korizme i Vazmenog vremena, te kroz vlastita svetačka slavlja, pomična i nepomična, kroz svetkovine Isusove Majke Marije i sv. Josipa te drugih Božjih svetaca. Tu je nama posebno draga Velika devetnica 9 Molitvenih srijeda sv. Josipu od siječnja do ožujka, kao i devetnica pred blagdan sv. Josipa i trodnevnica pred blagdan Josipa Radnika.                                    

  1. Pobožnost počinje molitvom sv. Josipu za zagovor kod Gospodina, za duhovne i vremenite potrebe Crkve i Domovine, njen duhovni i ekonomski procvat, za duhovna zvanja, za naše obitelji u potrebi, za bolesne, za blagu i svetu smrt, za preminule članove molitvene zajednice, za našu mladež: uspješan završetak školovanja i pronalaženje zaposlenja te zaručnika, kao za brak blagoslovljen novim životima, za siromašne i potrebite u župnoj zajednici, u misijama, te za preporučene u naš Molitveni vijenac u hitnim, ljudskim očima gledano, bezizlaznim zdravstveno narušenim stanjima, kako već teško oboljele najmlađe djece pa već i u majčinoj utrobi, do odraslih oboljelih osoba od malignih i drugih teških naizgled neizlječivih bolesti, i svih potrebitih osoba Božje milosti i svemoći.
  2. Slijedi krunica sv. Josipa ili Gospina krunicasa zazivima ili sa primjerenim kratkim razmatranjima-molitvama koje su vezane uz liturgijsku godinu i dotična vremenska slavlja, a nakon toga i litanije, a završava pjesmom sv. Josipu u čast ili kojom liturgijskom pjesmom dotičnog liturgijskog vremena, ako nam to vrijeme omogući.
  3. EUHARISTIJA najvažniji je i najuzvišeniji dio molitvene večeri koja slijedi uz nadahnute homilije predslavitelja euharisijskog slavlja, naših dragih svećenika salezijanaca!

Od siječnja 2015. s Božjom pomoći i nadahnuću osnovana je preko mobitela i viber grupa: „Molitvena obitelj sv. Josipa“ u koju je uključeno75 molitelja željnih duhovnog rasta u vjeri, kroz čitanje i razmatranje svakodnevne Božje riječi, evanđelja i misnih čitanja dana, te na taj način radimo na svakodnevnom našem obraćenju.

Od travnja 2017.godine ponovno Božjim nadahnućem, spontano je oformljen naš „ Molitveni vijenac“, a na poticaj mnogobrojnih hitnih poruka, molbi za hitnom molitvom za bolesnu djecu i odrasle, te trenutno unesrećene i potrebite osobe, po naših molitvama, za predanjem u Božju volju i za njegovim milostima i svemoći.

U Molitvenom vijencu sv. Josipa ima 75 molitelja gdje svi svakodnevno molimo za preporučene i potrebite kroz prikazanja djela milosrđa, kroz molitve po osobnom izboru, od vapaja, Očenaša, krunica, do klanjanja pred Presvetim, kao i postu o kruhu i vodi svakog dana po jedna moliteljica, te kroz prikazanje potrebitih živom Isusu pod Euharistijom.

Od 17.rujna 2020.po naputcima patera M. Glogovića oformljen je GOSPIN ŠTIT za naše salezijanske svećenike: župnika i duhovnika sadašnjeg i u zahvalu i zaštitu za bivše duhovnike. Za sada imamo imamo dva kruga Gospinog štita, nas 14 štitonoša molitelja za svećenike.

  1. KARITATIVNI RAD molitvene zajednice odvija se kroz:
  2. Održavanje urednosti župnih prostora Crkve Duha Svetoga, kao i pripomoć u SMS u čišćenju ili pri održavanju župnih slavlja.
  3. Pomoć siromašnima i potrebitima – koja se očituje tijekom cijele godine u vidu milodara – “udovičinog dinara” u košaricu ispred oltara za potrebite i siromašne naše župe, za Caritas župe kao i salezijanske misije u Africi. 
  4. Obilazak i pomoć bolesnima i starijima naše molitveno-župne zajednice odvija se prema potrebi, kroz razgovor do davanja sebe za pripomoć, kao i preko naših moliteljica koje rade u Caritasu.
  5. Svaku večer, moliteljice zajednice, a ujedno i članice župnog zbora, od siječnja 2018. predvode po Božjem nadahnuću primjereno liturgijsko pjevanje večernjih misa u SMS.

To je uglavnom naš molitveno – karitativni rad, ali tijekom godine pronalazima vremena i za zajednička druženja kroz proslave sv. Josipa pri hodočašću sv. Josipu u Karlovac, Krašić, pa i dvodnevom hodu, kroz hodočašća kraljici Mira u Međugorje, Bistricu, ali i Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg.                                         

Od studenog 2018. imamo svoju zastavu molitvene zajednice sa slikom sv. Josipa, koja ima svoju znamenitost nastanka, kao i nove pjesmarice molitvene zajednice za hodočašća. Sve je to blagoslovio mons. Sente, upravitelj Josipova svetišta pri našem zadnjem 8. hodočašću sv. Josipu u Karlovac,10.11.2018.godine.

Eto, to smo mi,  poodrasla djeca Božja, Josipovi štićenici i ljubljena djeca Marije Pomoćnice Kršćana, a svi skupa u velikoj obitelji Don Boscovih salezijanskih sinova i Kćeri Marije Pomoćnice na Jarunu. Ponavljam riječi našeg nezaboravnog don Franje: “Pristupite zajednici, molite za svoje potrebe, potrebe obitelji, prijatelja, za Crkvu. A tko nema potreba? Okupljeni u molitvi, jači ste i molitve su snažnije. Isus je rekao: „Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se.“ Mt 7,7                                   

A ja dodajem: “DOĐITE! Molimo zajedno, jedni za druge, zahvaljujmo zajedno! Molimo i pjevajmo dragom Bogu na slavu, nama na spasenje, a to sve po zagovoru našeg i Isusova poočima sv. Josipa i drage nam Majčice Marije.                 

Zar nije lijepo biti – živjeti u velikoj obitelji Marije i Josipa, okupljeni na molitvu radosna i otvorena srca? Zar nije lijepo biti povezan Duhom Božjim i u radosti i u žalosti, znajući da nismo sami, ostavljeni, već sabrani u ljubavi oko zajedničkog Oca i Majke! A kad nas vidi naš nebeski Otac, svoju mnogobrojnu djecu, složnu i ustrajnu u molitvi i pjesmi, zar će moći ne čuti vapaje naših srdaca i ne uslišiti nas!?

Znajte, dobar Otac nebeski, obilato dijeli potrebne milosti svojoj ljubljenoj djeci – otvorena, iskrena, ponizna, radosna i čista srca onih koji ga ljube!

Sv. Terezija Avilska bila je velika štovateljica sv. Josipa i iskusila da joj je sv. Josip uslišao svaku njezinu molitvu. Ona kaže doslovno: “Ako i imaš mnoge svece za zagovornike, ipak štuj svetoga Josipa, kao svoga zagovornika jer on postiže puno kod Boga. Drugim je svecima Gospodin čini se dao milost da mognu pomoći u nekoj određenoj stvari, ali ovoga divnoga sveca iskusila sam kao pomoćnika u nevolji na svim područjima. Ne sjećam se da sam ga do sad za nešto molila, što mi on ne bi udijelio.” I na jednom drugom mjestu Terezija kaže: “Moje je veliko životno iskustvo da mi je sv. Josip izmolio od Boga velike milosti.“

Dođimo, molimo i pjevajmo zajedno dragom Bogu na slavu, nama na spasenje, a to sve po zagovoru našeg i Isusovog poočima sv. Josipa i drage nam Majčice Blažene Djevice Marije. Lijepo je biti – živjeti u velikoj obitelji Marije i Josipa, okupljeni na molitvu, radosna i otvorena srca, povezani Duhom Božjim, kako u radosti, tako i u žalosti, znajući da nismo sami, ostavljeni već sabrani u ljubavi oko zajedničkog nebeskog Oca i Majke Marije.

Pronađite vremena i dobre volje, dođite, molimo zajedno, jedni za druge, za potrebite, molimo sv. Josipa tog moćnog zaštitnika i zagovornika i zahvaljujmo zajedno!

Za potrebne informacije kontaktirajte voditeljicu Mariju na mob. 098 86 77 21

Marija Samaržija, predvoditeljica Molitvene zajednice sv. Josipa

GALERIJA SLIKA