Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Zlatko Koren, župnik župe sv. Blaža u Zagrebu, ujedno i član Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupijete povjerenik za pastoral braka i obitelji Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon početnog blagoslova, mons. Zlatko istaknuo je stihove svima nama drage pjesme: „Došli smo ti Majko draga sa svih strana ove zemlje, donijesmo ti jade svoje i u njima svoje želje. Pogledaj nas utješi nas, svoje ruke stavi na nas, svome Sinu preporuči, Majko Mira moli za nas“, kojima je naglasio privrženost hrvatskog naroda Majci Božjoj.

U homiliji je istaknuo važnost ovogodišnjih jubileja koji nam žele pokazati kojim putem treba koračati. Među njima su 400. godišnjica rođenja trećeg hrvatskog kanoniziranog sveca Marka Križevčanina, 100. godišnjica rođenja sluge Božjega, zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića,  50. obljetnica proglašenja svetim našeg prvog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, 25. godišnjica dolaska svetog Ivana Pavla II. u Zagreb… Potrebno je zapitati se što nam govori sve ovo prethodno navedeno. Posebno je istaknuo kako ne smijemo zaboraviti na njih, nego da bi nam oni trebali biti nadahnuće. Ono što pogotovo ne smijemo zaboraviti i na što kao Crkva i narod trebamo biti ponosni i dalje razglašavati jesu riječi kardinala Franje Kuharića izrečene u porušenoj Petrinji, a zatim i u Mariji Bistrici, koje proizlaze iz Evanđelja Isusa Krista: „Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom nego ću poštovati život njegova oca, brata, sina, sestre!”. Nakon toga je rekao: „To je Evanđelje zalog pobjede, teško shvatljivo narodu koji je pritisnut ovakvim jadima kao što smo mi, a samo u tom evanđelju mi ćemo pobijediti.“ To je zalog naše pobjede, naših branitelja s krunicom oko vrata. Zalog iseljene Hrvatske koja nam je pomagala, zalog tolikih molitelja koji su ovo izmolili našoj domovini. Nema te matematike, vojne strategije i bilo koje sile koja kad bi gledala malu Hrvatsku  rekla da će pobijediti. Ali ovaj proročki govor Franje Kuharića učvršćuje nas u našem dostojanstvu i pokazuje da smo narod kršćanske tradicije.

Mi na njegov proročki govor moramo biti ponosni! On govori o našoj dubini.

Prisjetio se i riječi Ivana Pavla II.: „Dragi Hrvati, papa vas voli i blagoslivlja. Zemljo hrvatska, Bog te blagoslovio. Mladeži hrvatska, Bog te blagoslovio“, te istaknuo da obljetnice i jubileji koji su pred nama moraju biti izazov za nas danas.

Zaključio je s pričom: Došao mladi čovjek nakon završenog fakulteta na razgovor. U eseju je iznio sve svoje rezultate: završena osnovna škola, glazbena škola, maturirao, završio faks s odličnim ocjenama, bio u razmjeni studenata i nabraja sve svoje zasluge… Zatim ga je ispitanik pitao: „Imate li još nešto?“ Mladić je u čudu rekao da nema. Na to mu je ispitanik odgovorio: „Ništa vi niste naučili“, te nastavio- „Imate li mamu, tatu, braću i sestre, baku i djeda, pradjeda i prabaku? Da se vaš pradjed nije tu doselio i kupio ovaj komad zemlje, vaš djed ne bi na njemu sagradio kuću, ne biste živjeli u ovakvom gradu i s ovim roditeljima koji su vam pružili mogućnost da se tu usavršavate. Kada učite, budite svjesni  da su mnogo toga vaše zasluge, ali da su još više zasluge i vaših predaka i vaših rođaka i vaših susjeda, učitelja, prijatelja. Malo ste naučili ako to niste naučili.“

Braćo i sestre, i mi ćemo malo naučiti ako nećemo biti svjesni svih onih stoljeća, sve one čežnje, sve one ljubavi koja nam daje da danas živimo ovdje gdje živimo, da danas punim plućima dišemo ovu našu slobodu. Mi često našu domovinu nazivamo Lijepom našom. No uvijek ostaje pitanje: hoće li ona ostati lijepa i naša? Za to nije odgovoran netko drugi. Za to smo odgovorni ti i ja. Pa neka ova naša zemlja ostane lijepa i naša.

Hvala mons. Zlatku što nas je podsjetio na važnost kršćanske tradicije ovoga naroda. Sjetimo se ovih dana, uoči blagdana naše zavjetne crkve, zahvaliti Bogu na svim onim ljudima koji su dali svoj život za našu domovinu, koji su doprinijeli našoj slobodi. Zahvalimo se na našim obiteljima koje su nam omogućile da budemo tu gdje jesmo, zahvalimo se ljudima koji su i dalje u našim životima na njihovom nesebičnom darivanju, te se molimo i dalje za našu lijepu domovinu.

Nakon svete mise uslijedilo je svjedočanstvo redatelja Juana Manuela Cotela o filmu „Najveći dar“ koji možete pogledati u produkciji Nove Eve.

Autorica: Monika Kajinić

Foto i video: Nova Eva

PROPOVIJED

GALERIJA SLIKA

SVJEDOČANSTVO