Približio se kraj pastoralne godine i početak ljetnog odmora, kojeg su animatori i volonteri zajedno sa salezijancima oratorija Dominik Savio obilježili sedmodnevnim ljetovanjem u Postiri, na otoku Braču od 7. do 13. srpnja. Uz odmaranje od školskih, fakultetskih i oratorijskih aktivnosti, pronašlo se vremena i za provjeru aktivnosti napravljenih u ovoj pastoralnoj godini te pripremu za nadolazeće služenje, vodeći se don Boscovim obećanjem kako će njegovi nasljednici radeći i živeći dostojno poziva kojim ih je Gospodin obdario, uvijek imati tri stvari: komadić kruha, puno rada, ali i ono zbog čega se poduzima svako djelo u salezijanskoj misiji: spas duše odnosno mjesto u raju.

Osim toga, ljepota i šarm malenog dalmatinskog mjesta na otoku Braču u kojemu su oratorijanci proveli nekoliko dana, bila je pravi poticaj da se ne zaboravi na jednostavnost slavljenja i hvaljenja Gospodina u svakom trenutku i u svakom njegovom djelu, diveći se plavetnilu mora i neba, toplini sunca, zelenilu prirode, prizorima koji odmaraju oči i dušu.

Ljetovanje bi bilo poprilično prazno da su kupanje, sunčanje i igre bile jedine aktivnosti. Uz formativni dio dana kojeg su sačinjavali različiti zadaci, debate, podjele iskustava i dojmova, molitva je bila glavni dio dana, ona koja je izvor snage za radostan i lijep život u zajedništvu, za povezivanje i učvršćivanje prijateljstava. Upravo molitva i inzistiranje na tome da „Sve(t) ili ništa“ ne bude „samo“ slogan ove pastoralne godine već moto, misao vodilja, ideal kojemu se teži tijekom cijeloga života, pojedinačno i kao kolektiv, bila je pravi podsjetnik na to da nam ljetni dani, dani odmora ne budu i odmor od Gospodina, onoga koji nam daje odmor na dar kako bismo se njime razborito služili te kako bismo, „napunivši baterije“ nastavili služiti Gospodinu u veselju (Ps 100, 2).

Autorica: Paula Zujić

GALERIJA SLIKA