Dana 19. lipnja 2019. godine grupa hodočasnika, svih životnih dobi, u kasnim večernjim satima krenula je s parkirališta crkve Svete Mati Slobode put Valdocca u Torinu, kolijevci Salezijanske družbe. Nakon uvodne molitve i nekoliko poticajnih riječi voditelja hodočašća, don Josipa Krpića te ugodne vožnje kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, prva destinacija u jutarnjim satima 20. lipnja bila je romantična Verona, talijanski grad na rijeci Adige.

Hodočasnici su obišli važne kulturno-povijesne spomenike grada i u kratkim crticama upoznali se s poviješću, znamenitostima i legendama istoga. U blizini Verone na brdu, hodočasnici su u strmovitoj prirodi posjetili očaravajuće i prekrasno marijansko svetište „Madonna della Corona“ Gospe od krune u kojemu su slavili svetu misu. Nakon duhovne okrijepe i pozitivnih utisaka, grupa se uputila prema Milanu i kratko obišla samu jezgru grada te vrlo impresivnu Milansku katedralu, posvećenu Uznesenju Marijinom, koja je jednostavno svakoga ostavila bez daha. Već polako izmoreni i suncem ogrijani, ali i dalje vrlo veseli, hodočasnici su krenuli prema svome cilju, Valdoccu, gdje su im iznimno ugodni domaćini zaželjeli dobrodošlicu i smjestili ih u renovirane sobe u kompleksu Salezijanske matične kuće don Bosca. Tu su mogli osjetiti don Boscove riječi: „Ovdje se osjećam dobro: moj je život biti s vama.“

Sljedećeg dana, 21. lipnja nakon jutarnje svete mise u crkvi posvećenoj sv. Franji Saleškom u Valdoccu koju je predvodio don Josip Krpić, uz pomoć mladog đakona Ivana Verige, hodočasnici su upijali izvore salezijanske karizme, svetosti i duhovnosti u Valdoccu.  Crkva je po mnogočemu posebna. U njoj je don Mihovil Rua, prvi don Boscov nasljednik, slavio mladu misu, a Dominik Savio, najljepši cvijet don Boscove duhovnosti za mlade, molio je u ekstazi iza glavnog oltara dok ga nije našao don Bosco. Nadalje, posjetili smo Pinardijevu kapelicu, koja je prije bila šupa, a u kojoj se skrasio don Boscov oratorij. Nakon toga smo posjetili veličanstvenu baziliku Marije Pomoćnice koja je ostavila dubok dojam te izazvala divljenje svih nas hodočasnika. Naime, don Bosco je cijelog života štovao Mariju i pouzdao se u njenu pomoć. Marija je don Boscu u snu rekla „Ovdje je moj dom, odavde moja slava“. Don Bosco je Mariji u čast, zbog svega što je učinila za njega i njegove dječake, dao izgraditi predivnu baziliku na tako svetom mjestu u kojoj se uz dominantnu sliku Marije Pomoćnice, nalaze i relikvije triju torinskih svetaca: sv. Ivana Bosca, sv. Marije Mazzarello i sv. Dominika Savija. Hodočasnici su ovdje molili i povjerili svecima svoje obitelji, svoje potrebe i zahvale i osjetili komadić raja.

Poslijepodnevno vrijeme bilo je rezervirano za razgledavanje užeg centra Torina, katedrale Svetog Ivana Krstitelja u kojemu se nalazi Torinsko platno, jedno od najpoznatijih kršćanskih relikvija i oltar blaženoga Piera Giorgia Frassatija te crkve Gospe od Utjehe, mjesto gdje je don Bosco dolazio tražiti utjehu i zagovor Nebeske Majke. Dan je završio molitvom krunice u dvorištu bazilike Marije Pomoćnice.

Treći dan hodočašća, 22. lipnja radosna grupa krenula je krivudavim putovima, okruženim zelenim poljima, prema Becchiju, don Boscovom rodnom kraju odnosno prema brdašcu Colle Don Bosco. Razgledali su don Boscovu kuću u kojoj je odrastao, kapelicu Marije Pomoćnice sagrađenu nakon Prvog svjetskog rata uz pomoć svih oratorijanaca svijeta, kuću polubrata Josipa koja je prenamijenjena u muzej, mjesto na kojemu je don Bosco usnuo svoj prvi san te spomenik mami Margariti, don Boscovoj majci. Posebnu pozornost hodočasnika plijenila je bazilika posvećena don Boscu, izgrađena na mjestu don Boscova rođenja, u kojoj se nalaze dvije crkve, jedna iznad druge. Gornja crkva koja predstavlja spasenje, presvučena je u drvo slavonskog hrasta u obliku obrnutog broda u kojoj su hodočasnici vidjeli 14 postaja Puta Svjetla i dominantni kip Uskrslog Krista. U donjoj crkvi u kojoj se nalaze relikvije don Bosca, slavili su svetu misu nakon koje su krenuli na obližnji agroturizam „Pianfiorito“ na ručak gdje su uživali u tradicionalnim piemontskim jelima degustiravši vina s toga područja. Poslije prefinog ručka uputili su se u Chieri, grad u kojemu je don Bosco odrastao, radio, školovao se i zaredio se za svećenika. Obišli su i Mondonio, mjesto u kojemu je sv. Dominik Savio, jedan od najmlađih svetaca Katoličke crkve i utemeljitelj Družbice Bezgrešne, odrastao i umro.

Četvrti dan hodočašća, 23. lipnja, nakon jutarnje svete mise u bazilici Marije Pomoćnice u Valdoccu, koju je predvodio don Bruno Ferrero, bio je predviđen za posjet Sacra St. Michele, benediktinskog samostana u kojemu je snimljen film “Ime ruže”. Ta veličanstvena građevina od 26 metara diže se na brdu visoku 975 metara koju su u nemogućnim uvjetima srednjovjekovni redovnici sagradili na strmoj litici. Puni dojmova, hodočasnici su krenuli prema drugom brdu, Supergi na kojoj su razgledali baziliku Isusova rođenja Djevice Marije s koje se pruža divan pogled na Torino i Alpe. Poslije izleta na uzvisinama, hodočasnici su ostatak dana proveli u veselom Torinu u kojemu je sve vrvilo od ljudi, manifestacija, povorki povodom pripreme za blagdan Svetog Ivana Krstitelja.

S puno pozitivne energije i radošću zbog proteklih blagoslovljenih dana, hodočasnici su stigli do posljednjeg dana svog hodočašća, kada su nakon svete mise u kapelici Svetog Petra i Pavla u Valdoccu, krenuli put Vicenze, antičkog grada pod zaštitom UNESCO-a i kratko posjetili svetište Monte Berico, najpoznatije i najposjećenije marijansko svetište u regiji Veneto, mjesto Gospina ukazanja. Puni milosti, radosti i duhovnih plodova, hodočasnici su zahvalili organizatoru i voditelju don Josipu Krpiću, đakonu Ivanu Verigi i strpljivim vozačima na svim divnim trenucima, ispunjenim danima i zajedništvu.

Autorica: Kristina Perić

GALERIJA SLIKA