Treći dan naše trodnevne priprave za blagdan Duhova misno slavlje predvodio je vlč. Mislav Kutleša, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Velečasni Kutleša htio nam je posvijestiti koliko je važno da mi sami budemo spremni na silazak Duha Svetoga. Od nas se zahtijeva da se othrvamo stvarima koje nam svijet nudi te se otvorimo vodstvu i snazi Duha Svetoga. „Dolazimo na misu, molimo, pjevamo pjesme, ali naše srce je daleko, ono nije istinski prisutno niti mi shvaćamo vrijednosti svega toga, nego smo samo prepušteni nekim trenutnim emocijama”, istaknuo je vlč. Kutleša. Primjer su nam apostoli koji su do Pedesetnice bili „kukavice“ koje su se skrivale, koje su pričali o mrtvom, a potom uskrslom Isusu bez neke čvrste nade i vjere. To vidimo u susretu Isusa i Petra, u kojem Isus tri puta propitkuje Petra o njegovoj ljubavi prema njemu. Prva dva puta Isus više misli na onu pravu, cjelovitu, božansku ljubav, ali primjećuje da Petar ne može tako daleko te da on ostaje na onoj zemaljskoj prijateljskoj ljubavi.

Svima nam je potrebna sila i snaga Duha Svetoga kako bismo mogli istinski živjeti po uzoru na Isusa Krista. Iz tog razloga najvažniji trenutak ove trodnevnice bilo je vazmeno bdjenje tijekom kojeg smo molili za izljev Duha i ponovno rođenje u Duhu, kako bismo bili spremni na sve izazove koji su pred nama. Bdjenje je predvodila Božja pobjeda, čijeg smo voditelja Antu Bilavera imali priliku čuti o iskustvu Božje ljubavi u njegovu životu. Cijela crkva je iz sveg srca molila i slavila pjevajući duhovne pjesme i klanjajući se pred Presvetim od 21 sat pa sve do poslije ponoći!

Na kraju su se don Damir i don Danijel za sve prisutne pomolili kratkom pojedinačnom molitvom koja nas je trebala ohrabriti i potaknuti da, nakon ovog nevjerojatnog duhovnog iskustva, živimo u skladu s Božjom voljom.

Autori: Ivana Markić i Marino Pleić

Foto: Marica Mikulić i Božja pobjeda

GALERIJA SLIKA