Svetkovinu Duhova, naš župni blagdan i rođendan Crkve, obilježili smo svečanim misnim slavljem koje je predvodio don Marko Kovač, a vokalno i glazbeno animirao mješoviti župni zbor. 
Nedovoljno je riječi kojima se može opisati važnost ovog prijelomnog trenutka početka Crkve u kojem se dogodilo i iznova događa „novo rođenje u Duhu“. Kako bi osvijestili barem dio te zadobivene sile i snage, don Marko nam daje primjere očitovanja Duha Svetoga u osobama najbližim Isusu i prvacima Crkve – sv. Petru, sv. Pavlu, sv. Ivanu i pobožnim ženama.

Razmotrimo prvo djelovanje Duha Svetoga na sv. Petra – karaktera punog gorljivosti, volje, odvažnog predvodnika apostola koji u vrijeme muke istom biva ispunjen strahom, kolebanjem, sam zataji Isusa, a nakon smrti i Uskrsnuća preplašen se povlači s apostolima iza zatvorenih vrata. Međutim, po silasku Duha Svetoga taj isti Petar ispunja se snagom i darovima Duha Svetoga te postaje u punom obećanju „Stijena“ na kojoj Krist gradi svoju Crkvu, neumorno propovijedajući evanđelje spasenja. 
Zatim je tu i sv. Pavao koji je po pristupu posve različit sv. Petru, čovjek snažan i moćan, intelektualno nadmoćan, čvrstih uvjerenja o ispravnosti i pravednosti svojih djela, samodostatan i s časti, a koji pred svjetlom Gospodina gubi vid i oboren pada nemoćan obrazložiti: „Zašto me progoniš?“. Pa opet taj isti Pavao po sili i snazi Duha Svetoga još revnije i hrabrije neiscrpno svjedoči i obrazlaže razloge naše nade ostavljajući u svojim poslanicama neprocjenjivo duhovno bogatstvo. Kao posljednji primjer preobrazbe u Duhu don Marko nam daje sv. apostola Ivana i pobožne žene, koji iako vjerno slijede Isusa na kalvariji do same smrti i naoko izvršavaju očekivane dužnosti učenika Kristovih, do silaska Duha nemaju plodova radosti i mira te se zajedno s ostalim učenicima zatvaraju iza zaključanih vrata. Silaskom Duha Svetoga otvorila su se vrata za svjedočenje evanđelja, srušeni su strahovi i izlite su mnoge milosti za plodonosno djelovanje.

U evanđelju Krist naviješta Branitelja – Duha Svetoga koji će dozivati u pamet sve što nam je rekao, što je u latinskom prijevodu advocatus ili onaj koji je blizu. U tadašnje vrijeme branitelj je bio onaj tko je na uho govorio obranu, a na optuženome je bilo hoće li isto prihvatiti ili ne. Tako nam i Duh Sveti šapće na uho, daje upute i uvodi u istinu, brani od pada, međutim ne preuzima našu slobodu i ostavlja nam odgovornost da na poticaje Duha odgovorimo s da ili ne. Pozvani smo u svakoj situaciji prepoznavati poticaje Duha Svetoga i otvoriti se Njegovom djelovanju kako bi bili živi svjedoci vjere koja je u nama. Tada svaka naša gesta, razmišljanje, stavovi, odnosi među ljudima, rad, odmor, kao i bilo koja druga situacija odražavaju ljepotu kreposnog života te se s milinom može reći da Duh Gospodnji počiva na nama.

Proslava župnog blagdana završila je zajedničkim druženjem uz pjesmu, roštilj, kolače i okrepu koji su plod vrijednih ruku naših župljana i oratorijanaca, te obiljem radosti i duhom zajedništva.

Autorica: Ivana Kušić

Foto: Stipe Renić

GALERIJA SLIKA