U četvrtak je započela trodnevnica povodom župnog blagdana Duhova. Večernju misu predvodio je Tomislav Rukavina, isusovac i duhovnik zagrebačkog SKAC-a, a glazbom pratio naš zbor mladih Davidias. U svojoj propovijedi osvrnuo se na prvo misno čitanje, točnije na lukavog Pavla koji je, kako bi spasio svoj život, iskoristio različitost u mišljenju saduceja i farizejaca po pitanju uskrsnuća mrtvih. Na taj način pokazao je koliko su oni bili besmisleni, pa čak i farizeji koji, iako su držali do Božje riječi, nisu imali Duha, zbog čega su ušli u sukob s ljudima zato što pripadaju suprotnoj ideologiji.

Ovaj tekst može se primijeniti i na nas. Unatoč našim odlascima na svetu misu i redovnoj molitvi lako možemo postati robom ideologije. Primjerice, možemo misliti da činimo dobro tako što svojim dolaskom podržavamo neke pokrete, primjerice nedavni „Hod za život“, a onda istovremeno osuđivati ljude koji zagovaraju abortus i ulaziti u sukobe s njima, ili možda indirektno svojim primjerom ne pokazivati otvorenost prema novom životu. Ili, možda smo odrasli s roditeljem koji nam nije dao da slobodno izrazimo neku svoju želju, zbog čega smo mi postali manipulatori i trenirali sami sebe kako bismo ostvarili naš cilj za koji smo čak smatrali da predstavlja Božju volju. Iako može biti riječ o dobrom cilju, na putu do njega smo zgazili same sebe i ostali bez radosti.

Bog nam je dao Duha Svetoga i njegove darove. Međutim, forsiranjem ostvarenja svojih želja često ne dopuštamo Bogu da djeluje u nama te se podređujemo istoj želji i postajemo njen rob. Ne shvaćamo da to što želimo postići dolazi iznutra, a ne izvana. Tako, primjerice, možemo konstantno tražiti majčin zagrljaj ili stalno biti u ljubavnim vezama, ne shvaćajući o kojoj se istinskoj nutarnjoj potrebi radi. Da bismo svoju želju ostvarili, ona u nama mora umrijeti, odnosno, kako piše u Lukinom evanđelju, moramo uzeti svoj križ i ići za Isusom. Time se u nama otvara prostor za Ljubav i za djelovanje Duha Svetoga, a mi stječemo svoj mir.

Nakon svete mise uslijedila je kateheza pod naslovom „Duh Sveti u Starom zavjetu“ i klanjanje koje su predvodili don Damir Stojić i Božja pobjeda. Don Damir nam je kroz brojne primjere pokazao kako je dolazak Duha Svetoga najavljen već u Starom zavjetu, a sutra će nam govoriti o novozavjetnim zapisima koji svjedoče o postojanju treće božanske osobe.

Autor: Mario Stipčić

Foto: Dora Jutriša

GALERIJA SLIKA