Drugog dana trodnevnice uoči župnog blagdana Duhova svetu misu je predvodio vlč. Boris Jozić, povjerenik za vjernike laike Zagrebačke nadbiskupije i jedan od pokretača YouTube kanala Pod Smokvom na kojem možete svakodnevno slušati razmatranja liturgijskih čitanja. Njegov dar za lomljenje Božje riječi bio je vidljiv i danas…

Na početku propovijedi vlč. Boris je odmah istaknuo da se nalazimo u možda i najvažnijoj devetnici za cijelu Crkvu. Devetnici koju su proživjeli i apostoli i Isusova majka Marija. Devetnici kojom se pripremamo za rođendan Crkve i svoje osobno poslanje. Ovo je vrijeme kada nam Gospodin po Duhu Svetomu želi dati brojne milosti i darove, otkriti svoju ljubav i volju za naš život. Kako nam ovo ne bi bio još samo jedan blagdan, jedan događaj, jedna duhovna obnova, Jozić kaže da je potrebno ispitati svoju savjest i otkriti je li Isus za nas „neki tamo tip“ ili je on stvarno živ, kao što nam Djela apostolska donose prijepor između velikih svećenika i sv. Pavla. Tko je za nas Isus ključno je pitanje na koje trebamo dati konkretan odgovor. Sličnu poruku dobivamo i po evanđeoskom tekstu u kojem Isus tri puta pita Petra: „Ljubiš li me?“ U grčkom jeziku postoje četiri riječi za ljubav, a u hrvatskom samo jedna, stoga je važno vidjeti što je zapravo Isus upitao Petra.

Isus dva puta koristi riječ agape koja označava božansku ljubav, onu koja ne traži svoje, koja se besplatno daruje svima. Petar mu uzvraća riječju filia koja označava prijateljsku ljubav. U trećem „pokušaju“ Isus se ipak spušta na Petrovu razinu ljubavi, na njegovu filia, svjestan da je to najviše što Petar u ovom trenutku može dati, ali također mu nagovješta da ga priprema za nešto više, za nešto bolje – za silazak Duha Svetoga koji će mu pomoći ljubiti do kraja: »Zaista, zaista, kažem ti: Dok si bio mlađi, sam si se opasivao i hodio kamo si htio; ali kad ostariš, raširit ćeš ruke i drugi će te opasivati i voditi kamo nećeš.« „Ovaj tekst nam zapravo govori da smo pozvani umrijeti svome egu, svojim željama i planovima te se prepustiti Duhu Svetomu da nas oblikuje po svojoj volji“, kaže vlč. Boris Jozić. Tada ćemo naučiti ljubiti savršenom ljubavlju, tada će se događati čuda. Isus na kraju poručuje Petru, ali i svakome od nas: „Idi za mnom“. Duh Sveti daje snagu koja nam pomaže u ovoj borbi da se uzdignemo nebeskim visinama i naučimo ljubiti kako je on nas ljubio.

Nakon svete mise uslijedila je kateheza don Damira Stojića na temu „Duh Sveti u Novom zavjetu“ koja je bila svojevrstan nastavak jučerašnje kateheze u kojoj nam je tumačio nagovještaj Duha Svetoga u Starom zavjetu. U još jednom zanimljivom predavanju don Damir nam je htio posvijestiti da je Duh Sveti osoba, isto kao i Bog Otac i Bog Sin, jer nam ga je ponekad teško zamisliti. Ipak, još važnije je njegovo djelovanje, što on čini u našim životima. Najbolji primjer je Marijin koja je začela po Duhu – nije to moglo razumjeti, nije joj bilo jasno kako je to moguće, ali je vjerovala. Upravo je vjera jedan od darova Duha Svetoga bez kojega ona ne bi mogla začeti božansku osobu. „Zanimljivo, Marija je potom pohitila u gorje svojoj trudnoj rođakinji Elizabeti kako bi navijestila Isusa, stoga Mariju možemo promatrati kao prvu evangelizatoricu“ ističe don Damir. Nije ni ovdje bilo sve „normalno“ – Elizabeta je prepoznala po Duhu da Marija nosi Boga u svojoj utrobi, što nikako nije mogla znati, samo po daru spoznaje. Također, Zaharijin hvalospjev nakon rođenja njegova sina Ivana Krstitelja je očitovanje Duha Svetoga: „A Zaharija, otac njegov, napuni se Duha Svetoga i stade prorokovati…“ (Lk 1, 67) Još jedan „fun fact“: mjesto na rijeci Jordan gdje je Duh Sveti sišao nad Isusa prilikom krštenja najniža je geografska točka na kugli zemaljskoj, što nam može poslužiti i kao doslovni prikaz Božje želje da uđe u našu najdublju bijedu i preobrazi nas u cijelosti.

Iz prethodnih primjera možemo vidjeti što znaći djelovati po Duhu Svetomu, ali don Damir upozorava da ne ide sve tako jednostavno. Kad se približavamo Gospodinu, napasti rastu. Sjetimo se samo Isusa u pustinji i tri đavolske napasti. Iz tog razloga je važno svakodnevno prebivati s Gospodinom kako bismo slijedili njegov put, a ne svoj jer postoji Božja volja i Božje djelo. Božja volja je naravno put koji je Gospodin namijenio za nas, dok bismo Božje djelo u ovom kontekstu mogli objasniti kao Božje ispravljanje naših „krivih crta“. Radost i mir, kao jedni od plodova Duha Svetoga, putokaz su u našim srcima koji nam pokazuju kojim putem krenuti.

„Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.” (Mt 7,7-8) Biblijski citat koji se možda najčešće interpretira na pogrešan način. Bog nas ovdje poziva da ištemo i tražimo Duha Svetoga, a ne bilo što. Prije svega čeznimo za Duhom Svetim kojeg nam želi dati u izobilju, a tek potom na red dolaze naše ovozemaljske želje i potrebe. „Bogu hvala pa nije svaka moja želja bila uslišena“, istaknuo je don Damir te nas nakon predavanja uveo u klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Zazovimo Duha Svetoga kako bismo ovih dana doživjeli istinsko krštenje u Duhu, kako bismo probudili darove koje smo dobili po sakramentima krštenja i potvrde i svojim životom preobrazili svijet u kojem živimo.

Autor: Marino Pleić

Foto: Ante Jamnicki

GALERIJA SLIKA