Vazmeno bdijenje na Veliku subotu svojevrsni je vrhunac svetog vazmenog trodnevlja i „majka svih bdijenja“, kako je rekao sveti Augustin. S početkom u 21 sat predvodio ga je naš župnik don Danijel Vidović u zajedništvu s don Damirom Stojićem, don Marijom Bobićem, don Stjepanom Pasarićem, don Ivanom Jerenom, don Josipom Krpićem, don Slavkom Barišićem te velečasnim Vladom Trkmićem, dok je Mješoviti župni zbor glazbom pratio i obogatio bogoslužje.

Službom svjetla odnosno blagoslovom ognja i paljenjem uskrsne svijeće započelo je bogoslužje, a nakon ophoda „Svjetlo Kristovo“ se ubrzo razlilo po cijeloj crkvi kada su svi vjernici upalili svoje svijeće. Uslijedilo je pjevanje Vazmenog hvalospjeva kojeg je ove godine otpjevao don Slavko Barišić.

Potom je započela Služba čitanja kojom nas se podsjeća na Božju neizmjernu ljubav i brojna djela kojima je bio prisutan u povijesti spasenja. Jedini nam On može „izvaditi iz tijela srce kameno i dati nam srce od mesa.“ Homiliju je izrekao don Danijel, a posebice je istaknuo važnost svakodnevnog i ustrajnog nošenja križa bez kojeg nema Uskrsa i one neizmjerne radosti. Isus je taj koji sve bolesno ozdravlja, ono izgubljeno pronalazi, zlobno izgoni, a grešno ovom svetom noći oprašta. Trebamo postati svjedoci uskrsloga, a na tom putu nam pomaže Blažena Djevica Marija koja je i sama pratila svoga sina te u tom činu sudjelovala snagom vjere.

Trećim dijelom Krsne službe katekumeni su primili sakramente kršćanske inicijacije te, kako je istaknuo don Damir, došli u svoj dom. Krštenici su postali dijelom mističnog Tijela Kristova, a nakon toga po prvi puta u svetoj pričesti primili Tijelo, Krv, Dušu i Božanstvo našega spasitelja Isusa Krista. Svetom potvrdom još više su se „suobličili Kristu, a upotpunjena je i stvarnost krštenja“.

Sveta noć je zaključena euharistijskom službom u kojoj smo „okrijepljeni vazmenim otajstvima te molimo Gospodina da njegovom milošću živimo u bratskoj slozi“.

Na koncu, možemo samo izraziti zahvalnost našem spasitelju Isusu koji rasvjetljava svaku tminu našega srca i preobražava ga, koji prožima svaku situaciju i događaj dajući svemu smisao te koji nam potpomaže u našem svakodnevnom hodu. Kako u poslanici kaže sveti Pavao: „Pa ako umrijesmo s Kristom, vjerujemo da ćemo i živjeti zajedno s njime.“ Isto tako, uključimo u svoje molitve naše katekumene da plodovi primljenih sakramenata budu prisutni u njihovim životima.

Autor: Hrvoje Fabrični

Foto: Dora Jutriša

GALERIJA SLIKA

PROPOVIJED