Dan kada se čitavo čovječanstvo našlo na jednom velikom raskrižju. Morali su odabrati stranu. Židovi su odabrali. Apostoli su odabrali. Svi su odabrali. Ovaj događaj u to vrijeme nikoga nije ostavio ravnodušnim. Radilo se o pitanju života i smrti. Doslovno. Nažalost, može se dogoditi da nas ovdje prisutne 2000 godina kasnije ovaj događaj ne takne u srce, da ga uzmemo zdravo za gotovo. Bogu hvala, imamo don Damira Stojića koji nas svojim propovijedima uvijek snažno prodrma i aktualizira samu bit evanđeoskog teksta za naš život.

Uskrs nam donosi tri istine koje su ključne za našu osobnu preobrazbu. Don Damir kao prvu istinu navodi da se sve mijenja, ništa ne ostaje isto. Smrt nije kraj, tj. postoji život nakon smrti. Isus nam je ostavio otvoren grob kao znak svoje pobjede nad smrću. Povezano s time, druga istina glasi: smrt i zlo nemaju zadnju riječ. Isus je uskrisio troje ljudi od mrtvih: Lazara, Jairovu kći i udovičinog sina. Ako ovu istinu prihvatimo s vjerom, onda je Gospodinu sve moguće. Tada nestaje strah od muke, patnje i smrti, te smo spremni riskirati i vlastiti život poradi Isusa. Baš kao što su i apostoli učinili. Oni su se preobrazili iz uplašenih promatrača do hrabrih navjestitelja uskrsnuća. Dovoljno je samo pročitati današnje prvo čitanje iz Djela apostolskih (10, 34a.37-43) u kojem Petar govori s iznimnom odlučnošću i vjerom. Potpuno drugačija slika Petra prije i nakon Isusova uskrsnuća. Sada dolazimo do treće istine: čeznimo za nebeskim, ne za ovozemaljskim. Drugim riječima, živimo za Krista, prihvatimo njegov nauk u svom životu i postanimo autentični Isusovi svjedoci. Zvuči veoma jednostavno, ali svi jako dobro znamo da je u praksi ovo jako teško.

Ipak, Isus je pokazao da je svemoguć. Jasno nam je dao do znanja da On može sve. Ovo je događaj koji preobražava ako dopustimo Gospodinu da djeluje. Danas je taj dan kada trebamo otkriti poruku Isusovog uskrsnuća za svoj život.

Autor: Marino Pleić

Foto: Krunoslav Lonjak

GALERIJA SLIKA

PROPOVIJED