Svake godine, pa tako i ove, u našem Oratoriju Dominik Savio na Jarunu organizirali smo Zimski oratorij koji je trajao od 6. do 11. siječnja, svakog dana od 10 do 17 sati, pod naslovom „Četvorica na Jarunu“.

Naše druženje s osnovnoškolcima od 3. do 8. razreda započelo je zajedničkom svetom misom, nakon koje su djeca bila podijeljena u četiri skupine. U skupinama su djeca mogla tijekom cijelog tjedna svojim zalaganjem, trudom, radošću i zajedništvom u igrama skupljati bodove i tako donijeti ekipi prednost na bodovnoj tablici, koja se svakim danom mijenjala i bila dodatna motivacija ekipi.

Njih 120, osim što su skupljali bodove za konačnu pobjedu svoje ekipe, mogli su razvijati svoje talente u raznim radionicama. Neki su razvijali svoju kreativnost izradom različitih stvari, pisanjem novinskih članaka ili glumom. S druge strane, djeca su učila i nove plesne pokrete, pokušavala razne kemijske pokuse, ali i razvijala svoju logiku uz šahovske poteze.

Kako mogu postati dio Božje ekipice, otkrivali su na svojim duhovnim radionicama.
Uz pomoć svojih animatora djeca su prolazila svaki dan kroz određenu temu i pokušavala naći pravo rješenje za sve probleme koje su animatori stavljali pred njih. Tako su nešto više naučili o ogovaranju i kako ga izbjeći, kako ljubiti i što je to uistinu ljubav. Također, kako pomoći prijatelju i bližnjemu u nevolji, te kako reagirati u situacijama kad se nasilje događa u našoj blizini, među našim prijateljima. Ono najvažnije što su naučili je formula za svetost koja nas prati kroz cijeli život: VESEO + DOBAR – ZAO = SVET s kojom definitivno možemo nabaviti ulaznicu za Božju ekipicu.

Da bi djeca bila u fit formi i uvijek imala dovoljno energije za nove avanture bili su zaduženi animatori i volonteri. Oni su redovito za njih pripremali ručak i omogućavali im pauze u kojima su se sva djeca mogla zajedno družiti i igrati. Kako bi im vrijeme pauze što brže i zanimljivije prošlo, naši animatori su im omogućili natjecanje u igri ‘Oš neš Bangladeš’ koja je trajala samo tijekom velikih pauza za ručak. U toj igri djeca su se borila pojedinačno sama za sebe, izazivajući pritom jedino osobu koja je bila u tom trenutku ispred njih na tablici. Izazvati su ih mogli u raznim igrama i zadacima koje su nadgledavali njihovi animatori.

Taj radosni tjedan prepun raznih događaja i aktivnosti djeca su zaključila priredbom za roditelje na kojoj je bilo proglašenje pobjednika, te mogućnost da svako dijete unutar svoje radionice svojim roditeljima pokaže što je uvježbalo ili naučilo kroz tjedan dana našeg druženja na Zimskom oratoriju.

Ako te zanima kako izgledaju naši zabavni dani u oratoriju, pridruži nam se i ti subotom na našem redovitom subotnjem oratoriju. Tvoji animatori te s radošću očekuju.

Autorica: Dora Jutriša

Foto: Jelena Franić, Krunoslav Lonjak i Dora Jutriša

GALERIJA SLIKA