U subotu, 12. siječnja u Oratoriju Dominik Savio održan je „Paradiso“ kviz. Kviz je okupio oko 140 mladih koji su činili 30 ekipa formiranih od srednjoškolaca, studenata i radne mladeži. Održavanje kviza je imalo nekoliko ciljeva. Prvi je bio privući mlade koji još nisu uključeni u rad oratorija da se odazovu i dođu vidjeti što je oratorij. Drugi je cilj bio da im se potom pokaže kako se subotom navečer mogu odlično zabaviti bez konzumiranja alkohola i odlazaka u noćne klubove što je velikoj većini danas sinonim za vikend i zabavu. Poslije ispunjena prethodna dva cilja, uslijedio je onaj treći, a to je zadržati te mlade u oratoriju kako bi upoznali salezijance i osjetili koliko ljubavi i truda ulažu u nas mlade kako bismo bili, kao što je Don Bosco rekao, dobri kršćani i pošteni ljudi.

Prvo se od sudionika tražilo da pokažu poznavanje zastava i grbova: ,,Tko je dizajnirao novi hrvatski grb?“, ,,Koja se biljka nalazi na zastavi Ujedinjenih naroda?“, isto tako bilo je prikazano pet zastava te je bilo potrebno navesti kojim državama pripadaju itd. Pri prikazivanju točnih odgovora ekipe nisu skrivale svoje veselje te je vladala odlična atmosfera. Iduća kategorija odnosila se na svece Katoličke Crkve: ,,U kojem poljskom gradiću je rođen sv. Ivan Pavao II.?“, ,,Koje godine je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim Alojzija Stepinca?“, potom su se prikazivale slike svetaca i blaženika dok su sudionici navodili njihove nazive i tako redom. Zatim smo se vratili 15-ak godina unazad u vrijeme djetinjstva te su se sudionici, vidjevši slike, prisjećali imena likova iz crtića, ali i godine kada je izašao prvi playstation, koliko je godina spavala Trnoružica, gdje je dom Malog princa… Poslije povratka u djetinjstvo, „otputovali smo“ u susjednu Italiju kako bismo saznali po kome je pizza dobila ime, koliko je puta Italija bila prvak Europe u nogometu, ali i prepoznali filmove snimane u Italiji. U zadnjem ciklusu pitanja trebalo je poznavati i vlastitu hrvatsku kulturu. Bilo je potrebno navesti tko je naslikao slike ,,Isus prijatelj malenih“, ,, Smrt kralja Petra Svačića“, ali i isklesao nekoliko poznatih kipova. Poslije takvog niza težih pitanja, sudionici su se na par minuta mogli odmoriti uz isječak iz serije ,,Prosjaci i sinovi“, ali i odgovoriti tko je autor istoimenog romana. Gledao se i isječak Sinjske alke i slušala Balada iz predgrađa.

Jesu li se sudionici uspjeli zabaviti, razmišljajući o odgovorima na mnogobrojna pitanja, najbolje ćete procijeniti čitajući njihove komentare:

- Kviz je bio zanimljiv te je tekao u vrlo opuštenoj i veseloj atmosferi. Pitanja su odlično pripremljena, iako nisam znala odgovor na svako, proširila sam svoje znanje.
Drago mi je što sam sudjelovala te doživjela zajedništvo u Oratoriju Dominik Savio.

Tena

Divno iskustvo. Zaista odlično druženje u kojem smo se zabavili, a opet naučili dosta korisnih informacija. Odlična organizacija, u dvorani je vladala vesela i natjecateljska atmosfera. Veselim se novom kvizu i toplo preporučujem svim mladima da dođu na ovakvu vrstu druženja, sigurno neće požaliti. Provedite radosnu subotu u divnom Oratoriju Dominik Savio.

Lucija

Kviz je bio odlično pripremljen. Smatram da bi se na više takvih događaja trebalo odazvati kako bi se u ljudima probudila svijest o (ne)znanju, pogotovo o hrvatskom narodu i Katoličkoj Crkvi.

Barbara

Prijateljice su bile prvi put u oratoriju i jako im se svidjelo. Jedna je rekla da živi bliže, da bi stalno tu bila. Pitanja su bila jako dobra, sva su odnekud poznata, ali se u tom trenutku ne možeš sjetiti odgovora pa smo se tijekom večeri baš dobro nasmijale.

Gabrijela

Kviz je za mene bio dosta težak i u skladu s time sam se dobro nasmijao sa svojim općim neznanjem. Srećom se natječe u timovima haha. Likovi iz crtića su bili najbolja grupa pitanja, baš jako maštovito.

Siniša

Na kvizu mi je bilo super. Drago mi je što se prijavilo puno mladih, ne samo iz naše župe nego i iz drugih župa, i što smo se svi zajedno lijepo zabavili. Nadam se da ovo nije prvi i posljednji kviz u našem oratoriju.

Maja

Autorica: Marija Potkrajčić

Foto: Marino Pleić

GALERIJA SLIKA