Četvrtak, 6. prosinca bio je sve samo ne obični četvrtak. Naime, na opće oduševljenje najmanjih župljana, posjetio nas je sveti Nikola koji je u prigodnom programu održanom prije svete mise u 19h podijelio poklone djeci, te se fotografirao s njima. Nakon toga, uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio mons. Ivan Šaško.

Mons. Šaško uputio je okupljene vjernike na sv. Nikolu kao na uzora vjere koji je bio „čvrst u ispovijedanju svoje vjere, čak i kada mu je prijetilo progonstvo“ te na uzora u zauzimanju za bližnje i potrebite jer se „i sam progonjen, zauzimao za progonjene“. Sv. Nikola zaštitnik je djece, mladića, djevojaka, pomoraca, ribara, školaraca, no ono što je najsnažnije preživjelo od života sv. Nikole jest darivanje. „Primiste kao dar, dajte kao dar“, stav je duha koji bi kršćani trebali živjeti. Sveti Nikola bi se mogao svesti na simpatičnu priču o dobrom čovjeku, no znamo da je njegov život puno više; uzor za nasljedovanje, svjedočanstvo koje nas nadahnjuje, izvor iz kojeg crpimo snagu za često neizvjesnu budućnost.

Mons. Šaško je istaknuo kako, ukoliko želimo da sv. Nikola i dalje živi, trebamo najmlađe učiti kulturi darivanja koja podrazumijeva da, osim dara kojeg poklonimo drugima, posvijestimo bližnjima koliko nam znače, posvijestimo činjenicu da je njihov život dar, progovorimo o tome koliko nas raduje njihovo postojanje i poslanje! Ta kultura darivanja podrazumijeva dvije važne vrijednosti: iščekivanje i molitva. Te ih vrijednosti uče o tome kako je važno biti dobar, poštivati roditelje i bližnje, očistiti cipele – sudjelovati i truditi se, uče ih primiti dar iz čega se rađa osjećaj za darivanje. Međutim, ta se kultura nipošto ne tiče samo najmanjih. Dok se najmlađe podučava kako se pripremiti, treba preispitati činimo li isto? „Dok mi govorimo da je važno iščekivati, nismo li mi promicatelji žurbe, nestrpljivosti, nemara? Dok njima kažemo da je važno moliti, molimo li sami? Dok njima govorimo da je važno biti dobar, ne govori li život oko nas da je važno biti lukav, prijeporan i nepošten da bi se u životu uspjelo? Dok njima govorimo o važnosti čistih cipela, ispitujemo li mi svoju savjest i čistimo li dušu?“, zaključio je mons. Šaško.

Nakon svete mise, uslijedio je blagoslov novoizgrađenih prostorija u sklopu pastoralnog centra Svete Mati Slobode te uz to prigodni program zahvale za dovršetak ovoga velikog projekta čiji će rezultat biti dvorane ispunjene mladima koje se animira i formira na njihovom putu sazrijevanja. Neka zagovor sv. Nikole i sv. Ivana Bosca prate rad naše salezijanske obitelji koja ima za cilj donositi, promicati i živjeti Kristovu radost – ono za čim svako srce u svom najskrivenijem kutku duboko čezne.

Autorica: Paula Zujić

Foto: Dora Jutriša

GALERIJA SLIKA