Subota, 10. studenog 2018. godine, nešto prije 9,00 sati, ispred Svetišta SMS radosno su se počeli okupljati članovi Molitvene zajednice sv. Josipa Župe Duha Svetoga s Jaruna. Osmijeh na licima članova, posebice naše voditeljice Marije, odražavao je ono što se u srcima prebiralo od trenutka nastanka naše molitvene zajednice. Želja nam je, naime, bila imati obilježje, odnosno zastavu naše molitvene zajednice, kao i naše hodočasničke pjesmarice. Sve je to sada spremno, vruće iz tiskare i ide na blagoslov u Nacionalno svetište sv. Josipa gdje će nam mons. Sente, čuvar i rektor Svetišta, posebno blagosloviti našu veliku zastavu i onu manju koju ćemo mi hodočasnici pješaci moći nositi na našem hodu k Josipu!

 

Točno u 9,00 sati kreće jedan osobni automobil s pet hodočasnica i autobus. Naš duhovnik, don Stjepan Pasarić, najprije je izrekao molitvu blagoslova za hodočasnice u osobnom automobilu, a zatim se zajedno sa svima nama pomolio dobromu Bogu za ovaj dan.

 

Don Stjepan je od ove godine duhovnik naše molitvene zajednice, ali i svećenik na čiji se nagovor, mogu reći davne 2006. godine, točnije od siječnja, počelo moliti sv. Josipu za ozdravljnje, tada malenoga, Luke. Bog se tada proslavio po iskrenim molitvama vjernika, štoviše i po samom osnivanju molitvene zajednice, 25. travnja 2007. na poticaj mladog župnika don Stjepana Matijevića. Bog se proslavlja sve do danas, punih 11,5 godina, svake molitvene srijede, na koju se okupljaju članovi naše molitvene zajednice prije misnog slavlja, na molitvu koju predaju u zagovor poočimu našeg Gospodina Isusa Krista, svetom Josipu.

 

Dolazeći u Nacionalno svetište, s pjesmama hvale našemu zaštitniku sv. Josipu, uputili smo se prema Svetim vratima ispred kojih nas je dočekao mons. Antun Sente, rektor, koji nas je obilno blagoslovio uz zvon dubovačkih zvona koja su najavila dolazak hodočasnika. Ta zvona na poseban način odzvanjaju u srcima nas Josipovih štovatelja, često izmame suzu zahvalnicu u našim očima, ali i radost u srcima. Hvala ti zaštitniče Hrvatske i naše molitvene zajednice.

 

Uz zvuke dubovačkih orgulja i pjesmu “Josipe, o oče sveti” ušli smo u Svetište i obišli dragi nam kip svetoga Josipa koji za ruku drži Dijete Isusa. Po tim rukama, koje se tako čvrsto drže, predajemo svoje molitve i zahvale Vječnomu Ocu, po Isusu Kristu, koji osluškuje naše molitve upućene mu po Njegovu poočimu svetomu Josipu. U zajedništvu s hodočasnicima iz Radoboja izmolili smo krunicu sv. Josipu na sve naše nakane, uz razmatranja mons. Sentea.

 

Uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio župnik župe Presvetoga Trojstva iz Radoboja, vlč. Tomislav Novosel, u koncelebraciji s don. Stjepanom i mons. Antunom Senteom, koji nam je naviještenu Božju Riječ razlomio i približio na njemu svojstven, a nama vjernicima laicima razumljiv način, istaknuvši kako je Riječ Božja jedina ispravna smjernica za naš svakodnevni život.

 

Agape nakon misnoga slavlja protekao je u ugodnomu i radosnomu druženju naših i radobojskih hodočasnika, a zatim smo se vratili u Svetište gdje je uslijedio blagoslov zastava i pjesmarica naše molitvene zajednice. Naše zastave, kao i pjesmarice, obilno su natopljene blagoslovom kao što voda natapa zemlju suhu i žednu. Nekako mi se u srcu, slušajući riječi blagoslova koje je izgovarao mons. Sente, rodila misao kako i sami mi, noseći blagoslovljene predmete, trebamo živjeti taj isti blagoslov i biti blagoslov svima koje susrećemo na našemu vjerničkom putu.

 

Dan odmiče i odlazimo prema Krašiću, mjestu gdje je naš blaženi Alojzije Stepinac proveo svoje zadnje dane. Župnik, vlč. Ivan Vučak, približio nam je život i djelo, nama svetoga, pastira, mučenika, navjestitelja i branitelja Istine, koji se poslušan Riječi Božjoj i vođen Duhom Svetim zauzimao za siromašne i obespravljene, ali i nama pokazao kako ustrajno trpjeti za Boga i Domovinu. Uslijedila je pobožnost Križnog puta na nakane u našim srcima, sa razmatranjima otajstava iz knjižice “Na Križnom putu s Isusom i Alojzijem Stepincem“.

 

Naše radosno i nadasve milosno hodočašće završili smo pjesmom “Hvala Ti Bože za ovaj dan”, a i ja ću ove retke završiti stihovima iz te pjesme, pjevanje iz naših novih, lijepih, blagoslovljenih pjesmarica:

                                    „Spušta se noć, tiho je se, već mesec svetli i male zvezdice,

                                      anđeli s neba donose san, fala ti Bože za ovaj dan!!

                                     Ti si naš Bog i spasitelj, Ti si naš Bog i prijatelj,

                                      daruj nam ljubav i duše čiste Isuse Kriste”

GALERIJA SLIKA

  priredila moliteljica MZ, Ana Šarić.