Subota, 8.12. bila je poseban dan za oratorije diljem svijeta. Naime, osim što smo slavili Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije, na isti datum se slavi rođendan Don Boscovog oratorija koji je promijenio živote tisuća mladih. Don Bosco je točno prije 177 godina, 8.12.1841., nakon susreta s dječakom Bartolomejem Garellijem zajedno s njime izmolio jednu Zdravomariju, nakon koje je svojim salezijancima rekao: “Sav blagoslov koji je sišao na nas s neba plod je one prve Zdravomarije koju sam izmolio gorljivo i s pravom nakanom.“

Naš Oratorij je, prožet salezijanskim radosnim duhom, rođendan proslavio bogatim i dinamičnim sadržajem. Slavlje smo započeli svetom misom koju je predvodio don Damir Stojić, a don Mario Bobić u svojoj je propovijedi istaknuo svrhu i cilj samog oratorija kao doma koji prihvaća, župe koja evangelizira, dvorišta u kojem se susreće prijatelj i škole koja uči za život.

Nakon misnog slavlja župljani su se uputili na slavlje u atrij. Večer smo započeli šaljivim skečom kojeg su pripremili animatori i ostali volonteri. Naime, satiričnim izvođenjem ‘top shop’ reklame ukazali su nam da je oratorij proizvod koji nema cijenu, a kvaliteta i iskustvo koje ostaju nakon što mu se priključimo traju cijeli život. Sama top shop reklama obuhvatila je sedam kompetencija koje proizvod nudi, a to su upravo bile interesne skupine koje djeluju u našem oratoriju.

Oratorijske volonterske skupine predstavile su svoj trud, rad i zalaganje kroz zabavne igre na štadovima. Sudionici su se mogli iskušati u spajanju mikrofona sa zvučnikom (tehnička skupina), konobarenjem u različitim situacijama (duhovni caffe bar Jedro), rješavanjem zagonetki i pitanja iz opće kulture (instrukcije kod Don Bosca), poziranjem u Instagram okviru (novinarska skupina), odgovaranjem na liturgijska pitanja i paljenjem svijeće (ministranti), gađanjem na gol (sportska skupina), sudjelovanjem u raznovrsnim praktičnim zadacima- gađanje čaša, water pong, pogađanje pjesama (animatori)… Uspješno napravljen zadatak na štandu bio je nagrađivan kuponima, koji su se kasnije izvlačili na tomboli.

Volonteri iz caffe bar Jedra pobrinuli su se za sigurnu okrijepu s ukusnim fritulama, te kuhanim napitcima. Prije samog kraja prekrasne večeri, izvučena su tri sretna pobjednika tombole, koji su osvojili simbolične nagrade za trud koji su ostvarili. Večer smo zaokružili Don Boscovom molitvom tri Zdravomarije i tako zahvalili dragome Bogu na daru velikog Sveca, koji je ukrao naša srca i oduševio nas predanim radom sa mladima i za mlade. Nakon molitve i govora za laku noć, slavlje je nastavljeno uz ples, pjesmu i veselo neformalno druženje župljana i mladih.

Autorica: Jelena Franić

Foto: Andrea Pušelja i Ivan Martić

GALERIJA SLIKA