Obiteljska zajednica Župe Duha Svetoga sudjelovala je na 3. Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji na kojem je prisustvovalo 11 obitelji, ukupno 49 članova, odraslih i djece, predvođeni novim voditeljem i duhovnikom – župnikom don Danijelom Vidovićem.  Kako je i samo geslo susreta glasilo „Obitelj izvor života i radosti“, tako je i ovo naše zajedničko obiteljsko hodočašće bilo izvor radosnog življenja i svjedočenja naše vjere.

Kao i obično, ambiciozno zacrtani plan uspjeli smo nekako izdržati uz 1-godišnjake, djecu, osnovnoškolce, srednjoškolce i nas malo starije. U petak 14. rujna, nakon završenog radnog vremena, uputili smo se prema Dalmatinskoj zagori u Trilj, gdje smo bili smješteni.  U subotnje sunčano jutro krenuli smo u obližnji konjički klub u kojem smo se kao pravi iskusni jahači okušali u toj plemenitoj vještini usred netaknute prirode. Zatim smo otišli do sela Grab, rodnog mjesta jednog našeg člana, gdje smo u župnoj crkvi posvećenoj sv. Ivanu Krstitelju slavili sv. misu. Nakon misnog slavlja razgledali smo stare mlinice (najstarija 600 g.) koja su djeci pokazala ljepotu tradicije kroz način mljevenja žita i dobivanja brašna.

Nakon razgleda, već željni mljevenog brašna (u nekom jestivom obliku) krenuli smo u Split, na Kman, gdje nas je dočekao naš dragi don Ivan Terze i naravno vrijedan kao i na Jarunu, sa svojim župljanima priredio nam prekrasno druženje i okrijepu za dušu i tijelo. Za tijelo finu, ukusnu hranu, a za dušu svjedočanstvo vjere u Isusa Krista i životni put gospodina Zlatka Krznarića. Kroz izlaganje i prezentaciju našeg koordinatora pokušali smo prenijeti domaćinima, kao svojevrsni poticaj, ljepotu življenja zajedništva u Obiteljskoj zajednici. U kasnim popodnevnim satima uz predivan zalazak sunca krenuli smo svi zajedno pješice splitskim ulicama prema Solinu u prasvetište Gospe od Otoka na Hod svjetla – euharistijsko bdjenje. Lijepo je bilo pjesmom i molitvom krunice narušiti splitsku svakodnevnicu. Već lagano izmorena lica malenih i odraslih obasjavale su svijeće i održavala budnima svjedočanstva obitelji, koji svakodnevno žive katoličku vjeru. U kasnim satima vratili smo se na počinak u Trilj.

U nedjelju ujutro uputili smo se na središnje misno slavlje, koje je također održano u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. Iako smo bili na suncu, tek malo se skrivajući u sjenu barjaka i nekoliko kišobrana, ljepota misnog slavlje nas je kao lagani povjetarac održavala budnima. Trenutke malaksalosti prekidala je snažno i lijepo izrečena propovijed nadbiskupa Marina Barišića. Podsjetio je kako živimo u dinamičnom vremenu brojnih izazova i brzih promjena, ali i mnogih nesigurnosti i nejasnoća „koje nas zbunjuju i dovode u pitanje ono što je svima i odvjeka bilo jasno. Znali smo što je muški i ženski rod. Znali smo što je to obitelj! A danas kao da više nismo u to sigurni. Što je obitelj progovaraju nam već malena djeca u svojim prvim slogovima: ma-ma; ta-ta!

Po završetku, uz pjesmu i slikanje uputili smo se ponovno u Grab na zajednički objed. Na prijedlog domaćina prihvaćen je i tradicionalni dalmatinski gušt nakon ručka – boćanje. Uz ćakulanje, sunce i temperaturu 28 °C imali smo osjećaj godišnjeg odmora. No, upiti o školi, poslu i sličnim obvezama primorali su nas na ukrcaj i povratak prema kućama. Ali uz „napunjene“ baterije nije bilo teško. S molitvom i prebiranjem viđenog i doživljenog sretno smo se vratili u kasnim večernjim satima.

Zahvalni Bogu na svemu nam darovanom i povratku u obiteljski dom, izvoru života i radosti, iščekujemo 4. susret, koji će, ako Bog da, biti održan u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu 2021. godine. Kroz ovo druženje s don Danijelom uvjerili smo se da smo u dobrim rukama i vjerujemo da se za nas brine naš dragi, bivši voditelj i duhovnik, a sadašnji zagovornik na nebu, don Ante Vasilj.

GALERIJA SLIKA