Kvatre su posvećeno i milosno vrijeme u trajanju od jednog tjedna na početku svakog od četiriju godišnjih doba. Posvećene su duhovnoj obnovi zajednice određenim bogoslužjem, molitvama, djelima pokore i ljubavi na velike nakane Crkve i svijeta.

Imamo Zimske kvatre, pred Božić (uvijek dolaze u tjednu kad kvatrena subota padne 16. prosinca ili u neki od prethodnih dana, koji prethode tom datumu. Posvećene su kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za primljena dobročinstva. Proljetne kvatre dolaze na početku korizme, a njihove nakane su pokora i obraćenje. Ljetne kvatre dolaze nakon Pedesetnice (Duhova) i posvećene su molitvi za posvetu ljudskog rada i za urod zemlje. Jesenske kvatre, koje dolaze sredinom rujna, posvećene su molitvi za svećenička i redovnička zvanja te za kršćansku izgradnju mladeži. U našoj župi obilježit ćemo ovo molitveno razdoblje tijekom svetih misa u srijedu, petak i subotu (19., 21. i 22. rujna).

U nedjelju kojom počinje kvatreni tjedan treba vjernike podsjetiti na spomenute nakane i pozvati ih da se uključe molitvom i djelotvornošću, a u subotu kojom kvatreni tjedan završava izabire se misni obrazac koji odgovara usmjerenju dotičnih kvatri.

Detaljnije možete pročitati na Bitno.net.