27. srpnja 2018. preselio se u vječnost don Ante Vasilj, naš dragi i nažalost, samo šestomjesečni duhovnik koji nas je prigrlio u svoj velikosvećenički zagrljaj kao pravi otac velikim srcem svoju djecu, kao pravi „pastir“ koji čuva svoje stado da se ne izgubi. Kao zahvalna djeca zahvaljivali smo Bogu za njega, od siječnja do svibnja, a zatim molili za njegovo zdravlje devetnicom Mariji Pomoćnici sa župljanima. Njegova bolest nije posustajala, ali niti mi kao MZ! Započeli smo 30. svibnja devetnicom devet srijeda sv. Josipu u zagovor, kao i predanje po njegovom zagovoru, Mariji Pomoćnici i Don Boscu u predanje i vršenje po njemu volje Božje!

I Bog nam je pozitivno uzvratio na molitve, po njegovoj volji kako smo i molili, iako je u nama tinjala naša volja i želja za ozdravljenjem. Nakon zadnjeg dana devetnice Josipove srijede 25. svibnja, stanje se naglo pogoršalo, a naša srca rastužila, vidjevši da gubimo našeg 61-godišnjeg pastira nakon tri mjeseca teške bolesti s kojom se borio, bolje rečeno suobličio s Kristom. Strpljivo je prihvatio bol i patnju upravo za nas, veliko stado župne zajednice Duha Svetoga u kojoj smo i mi kao malo stado MZ sv. Josipa. Svojim zadnjim danima života svjedočio je svoj svećenički poziv, kao i do tada, ali ne samo šireći Božju Riječ i svojim dotadašnjim veselim požrtvovnim svećeničkim djelovanjem, već strpljivim prihvaćanjem križa – bolesti za spas svojih bližnjih i povjerenih mu od Boga, te tako svjedočeći kako nam je radosno, sveto, požrtvovno i sa strpljivošću nastaviti svoje ovoživotno hodočašće do vječnosti.

U ranim jutarnjim satima, u 4 sata, petka, 27. srpnja, Milosrdni Otac nagradio ga je prelaskom u vječnost nakon 40 godina redovničkih zavjeta, 31 godine svećeništva i nakon 10 godina svog dušobrižničkog rada u našoj župnoj zajednici Duha Svetoga na Jarunu. Zvona Svetišta Svete Mati Slobode žalosno su odzvanjala toga jutra, javljajući nam da se njegova duša preselila iz Marijina svetišta u zagrljaj Nebeske Majke, Marije Pomoćnice i zaštitnika sv. Josipa koji su je u društvu anđela doveli pred Lice Svevišnjega po zasluženi vijenac u vječnosti. Radišno i istrošeno tijelo dragog nam don Ante počastili smo i ispratili s velikom tugom i prazninom u srcu, 28. srpnja blagoslovnom molitvom pred njegovim odrom zadnji puta, u tako mu dragoj Crkvi Mati Slobode, rasplakanim srcem, suznih očiju, drhtavim usnama pri moljenju tako mu drage Gospine krunice koju je i sam često sa župljanima molio, popraćenu Marijinim pjesmama i Misom zahvalnicom Bogu što smo mogli 10 godina živjeti i učiti od njega kako biti apostol Božje riječi u obitelji, na radnom mjestu i bilo gdje nas Bog predodredio.

Zadnji ispraćaj tijela dragog nam don Ante zbio se na Mirogoju, istog dana kada je i rođen svojim roditeljima Mari i Jakovu Vasilj u Krehin Gradcu na ovaj svijet, 30. srpnja, ali nakon 61 godine kada je ponovno rođen za nebo, gdje mu sada roditelji čestitaju!

Sprovodni obred sa sjetom u duši vodio je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski koji je poslan u ime nadbiskupa Josipa Bozanića, a uz mnogobrojnu salezijansku braću i druge svećenike, mnogobrojnu rodbinu, a još mnogobrojnije vjernike, župljane župa gdje je djelovao, a ponajviše iz župe Duha Svetoga koji su ga došli ispratiti usprkos prekinutom ljetnom odmoru, žarkom podnevnom suncu.

Vrhunac ispraćaja rođenja don Ante za nebo bila je misa zadušnica u župnoj crkvi Sveta Mati Slobode gdje je 10 godina radosno slavio misna slavlja. Predslavio ju je mladi salezijanski provincijal don Tihomir Šutalo, uz župnika don Danijela i uz koncelebraciju 60-tak braće svećenika, a za vrijeme homilije lijepo govoreći o svetosti života don Ante, te da se radujemo jer imamo zagovornika na nebu.

Dragi naš don Ante, hvala Vam za sve što ste posijali u naša srca, srca naše djece i unučadi. Njegovat ćemo to kako bi svi rasli u svetosti poput vas, a jednoga dana i mi zaslužili doći u vašu blizinu pa da mognemo ponovno zajedno Boga hvaliti, svetu Obitelj slaviti i sa svim svećenicima salezijancima i župljanima koji su nas pretekli i s anđelima zajedno pjevati pjesmu zahvalnicu: “Velik je Gospodin Bog naš i velika je njegova moć!“

Zbogom do vječnosti i počivajte u miru Božjem i molite za nas, zagovarajte svoju župnu molitvenu zajednicu Duha Svetoga. Amen

Odani i zahvani vaši župljani i molitelji MZ sv. Josipa župe Duha Svetoga

SONET ZA DON ANTU VASILJA

Gospodine daj mi snage _28-7-17

(U spomen don Anti Vasilju)

 

“Gospodine, daj mi snage” – ti Mu reče,

Na početku svoga – predanja i zvanja,

Ti od Njega dobio si, darove poslanja,

Mjera dobra, kao rijeka od tad teče.

 

A oko nje, doline se plodim gnijezde,

Rod donose obilati, i šire se,

Mnogovrsna stabla, obzor krasom rese,

Iz visine sjajem, domahuju zvjezde.

 

I dok sada ploviš nebom prema njima,

Tvoj drag pogled – s ljubavlju nas grli,

A zahvalnost naših srca – k tebi hrli,

 

Zbor anđela pjesmom, tvoju dušu prima.

Gospodin te pozva, baština si Njemu,

Pjevamo Mu Hvalu, za tebe – u svemu.

 

S poštovanjem i zahvalnošću, u ime Zbora SMS

 

Paško Melvan

FOTOALBUM

GOVOR DON DAMIRA STOJIĆA

HOMILIJA DON TIHOMIRA ŠUTALA

SPROVOD