Ova nedjelja iznimno je značajna za naš oratorij, župu, ali i cijelu Salezijansku družbu! Uz proslavu blagdana sv. Ivana Krstitelja, službeno smo započeli Ljetni oratorij svetom misom u 9 sati koju je predvodio naš uskoro novi ravnatelj oratorija – don Mario Bobić, a koncelebrirao je i jedan od četvorice mladomisnika, don Ivan Širić. Znate kako se u narodu kaže „pa nisam ti ja od jučer“, ali ovu „bazu“ naš dragi Mario danas ne može prodati jer je baš dan ranije, u subotu, don Mario završio svoju 10-godišnju formaciju i postao ono što je Gospodin imao u planu od njegova rođenja – svećenik salezijanac!

Upravo je Božja volja za naš život bila tema današnje propovijedi na prvoj svetoj misi koju je don Mario Bobić predvodio kao svećenik. Naš mladomisnik je opisao situaciju koja se odvijala oko imena koje bi Elizabeta i Zaharija trebali dati novorođenom djetetu. Svi okupljeni smatrali su kako bi dječaka trebalo nazvati imenom njegova oca, ali roditelji su odlučili nazvati ga Ivan, osluškujući Božji glas u svome srcu. Don Mario je ovu sliku povezao s očekivanjima koje stavljamo pred svoju djecu, ali i jedni drugima. Imamo sliku našeg djeteta primjerice kao uspješnog znanstvenika ili nogometaša, a dijete je možda predodređeno i stvoreno za nešto sasvim drugo. Trebamo se zapitati tražimo li Božju volju za naš život i živote svoje djece i bližnjih ili samo svoju, onu koju smo si mi u glavi zacrtali.

Pozvani smo biti Božji proroci, baš poput sv. Ivana Krstitelja. Svatko na svoj način po darovima koji su mu dani. Upravo će se naredna dva tjedna u našem Oratoriju Dominik Savio odvijati jedno predivno svjedočanstvo Božje ljubavi i dobrote. Kao što piše na ovogodišnjim majicama Ljetnog oratorija, naši animatori i poslužitelji svakom će pojedinom djetetu biti svojevrsni Božji glas koji viče u pustinji – „Lijepo je što postojiš!“

Autor i foto: Marino Pleić

GALERIJA SLIKA