Evo, ovo je zadnji broj listića prije ljeta. Bilo je zadivljujuće gledati kako je naša crkva na Jarunu, Sveta Mati Slobode, puna vjernika tijekom cijele godine. Utješno je to za svećenika. Uvjeren sam da nas je Gospodin pratio svakog dana, svakog tjedna i mjeseca u godišnjoj rasporedbi crkvene godine. Adventsko iščekivanje, božićno radovanje, korizmeno žalovanje i uskrsno slavljenje uvijek su nam omogućavali da se susrećemo s Isusom u sakramentima u našoj crkvi.

Sad nastupa vrijeme odmora, no to ne znači da se možemo odmoriti od Gospodina. (Ipak, zašto ne jer ništa nas ne boli, sve funkcionira savršeno, a more i sunce idealna su kombinacija – što će nam onda Isus? Ionako smo daleko od svoje župne crkve). Možda i jesmo daleko od župne crkve, ali od Isusa se nemojmo odvajati. Ljeto može pružiti drugačiji ritam obitelji. Ne mora se ići na ranojutarnju misu, makar ni to nije loše u predivna ljetna jutra dok jara nije uhvatila maha. Može se otići na misu u podne ili kad god već ima misa u mjestu u kojem smo odlučili ljetovati. S Isusom nismo nikad na gubitku. Uvijek na dobitku. Ne zaboravimo dati Bogu Božje, a Isusa kojeg susrećemo u svojoj župnoj crkvi, istoga ćemo naći i u mjestima gdje ćemo ljetovati. Zamislite, ista čitanja, ista misna žrtva, isti Isus kojeg blagujemo i koji nam daje sve potrebno za život. Isus je isti i u Zagrebu i na moru i u planinama i na selu i u gradićima koje ćemo posjetiti radi svog kulturnog uzdizanja. Isus je svugdje jedan te isti pa zato ne treba zaboraviti u vremenu odmora na Njega. Rečeno je u Svetom pismu: „Samo je u Bogu mir dušo moja, samo je u njemu spasenje.“ Sveti Augustin konstatirao je da je naše srce nemirno dok ne otpočine u Gospodinu. Zato, pravi ćemo odmor imati ako se odmaramo s Gospodinom. Netko će se oduševiti ranojutarnjom molitvom, a netko molitvom dok se sunce bude gubilo na horizontu. Nekoga će zvjezdano nebo podsjetiti da je Gospodin svemu tome uzrok i da trebamo slaviti Boga svim svojim srcem, svom dušom svojom i svim umom svojim. Tako neka bude.

Prijedlog za putovanje. Prije svega treba biti pažljiv jer bit će velike gužve. Prema tome i strpljiv. Ako putujete nedjeljom, ne morate izgubiti svetu misu. Istina je da ste na putu i da možda, s obzirom na okolnosti, niste dužni otići na misu, ali i putovanje treba posvetiti Gospodinu pa će nam ono postati hodočašće. Pronađite na internetu mjesto u kojem možete za vrijeme putovanja stati, otići na misu, u miru ručati i nastaviti svoje putovanje s Gospodinom. Tako ćete obaviti svoju kršćansku dužnost, a vi ćete i bez žurbe stići kamo ste se uputili. Sve činite u Imenu Gospodina našega Isusa Krista. Želim vam ugodan i od Gospodina blagoslovljen odmor.

don Josip Krpić