Braćo moja, radujmo se, Bog je tu! Uskrsnuo je. Nalazi se s nama, ovdje! Najveća novost i najvažnija informacija koju ste čuli u svom životu, a obilježila ju je i slavila cijela zemaljska kugla. Sveto misno slavlje na najbitniji kršćanski blagdan u 10:30 sati predvodio je naš župnik don Ante Vasilj, a glazbeno je pratio Mješoviti zbor.

Don Ante je propovijedao s velikim žarom i borbenim duhom, pokušavajući nam predočiti važnost ovog dana i događaja kojeg slavimo, kako ne bi sve ostalo na šunki i pisanicama. Drugačije rečeno, potrebno je uistinu početi živjeti iskustvo Uskrsa! A što to konkretno znači? Vrlo jednostavno, pred Bogom se priznati kao slabi i grešni ljudi potrebni milosti odozgo koja će nas odjenuti u neraspadljivo ruho koje sjaji u vječnosti. Nažalost, mi često gledamo kroz naočale ‘raspadljivoga’ – koliko novaca imamo, što ćemo odjenuti… Iako to samo po sebi naravno nije loše, gubimo iz vida samu bit tradicije i naše vjere. Nadalje, župnik naglašava da je danas teško biti svjedok, a ne svjedočiti to iskustvo. To čovjeka razapinje jer jednostavno ne živi svoj poziv! Bog nam je darovao milost prisustva na svetoj misi kako bismo to iskustvo širili svojim bližnjima, a ne ljubomorno čuvali za sebe. Drugi imaju pravo na naše svjedočanstvo. Naša dužnost je svjedočiti! Svojim riječima i djelima – svojim životom. To je poziv svakog kršćanina. Ipak, mi često upadamo u nekakvu duhovnu tromost i lijenost koja nas odvaja od istinskog iskustva Boga. Zato nam liturgija daje sliku Marije Magdalene koja dolazi pred Isusov grob „prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka“ s vjerom, nadom i ljubavlju kao prava svjedokinja Isusa Krista.

Uskrs treba biti naša obnova istine i vjere, novi početak. Obucimo se u Silu odozgor kako bismo bili autentični navjestitelji Kristove ljubavi.

Autor i foto: Marino Pleić

GALERIJA SLIKA