Iako ove zime snijeg nije ukrasio ulice zagrebačkog Jaruna, kvart su zabijelili oduševljeni osmijesi djece, mladih, animatora i salezijanaca. Naime, kao i prijašnjih godina održan je Zimski oratorij prožet Don Boscovim naukom, brojnim igrama i ostalim bogatim sadržajima, koji su činili osmodnevnu avanturu. Vođeni ravnateljem oratorija don Ivanom Terzom i asistentom Vinkom Rogalom, animatori su pripremili Zimski oratorij na temu „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“, te im kroz poučan roman približili vrijednosti i vrline s kojima se svakodnevno susreću. Druženje s djecom trajalo je od 04.01 do 12.01. u vremenskom periodu od 9h do 16h, a oratorij je svakim danom bio otvoren od 18h do 20h i nudio provođenje slobodnog vremena i igre.

Temu šegrta Hlapića animatori su obradili glumeći u skeču kroz koji su „oživjeli“ likove i kojeg su svakodnevno održavali uz brojne glazbene efekte i bogatu scenu. 150-ero djeco bilo je podijeljeno u četiri tima, točnije četiri boje koje su nazvali po omiljenim likovima iz romana: Hlapić, Gita, Bundaš i Amadeus. Svaka grupa predstavljala se himnom koju su svakim danom sve ponosnije i složnije pjevali, a iznad svakog tima bila je izvješena zastava koju su izradili. Dani su započinjali zajedničkom molitvom i pjesmom, prozivkom djece, a potom je slijedio najiščekivaniji dio dana – skeč. Nakon pogledanog skeča, asistent Vinko simpatičnim je komentarom i poticajnim riječima uputio poruku i temu dana, s kojom su djeca odlazila na duhovne radionice. Na duhovnim radionicama bolje su upoznali svoje vršnjake i duhovno napredovali kroz molitvu, dijalog, duhovno štivo i multimedijske sadržaje.

Također, djeca su pohađala i tematske radionice kroz koje su razvijali talente i učili nove tehnike područja koje ih je zanimalo. Ponuđene radionice bile su: znanstvena, domaćinstvo, sportska, moda i dizajn, kreativna i dramska. Mladi su znanje i vještine prikazali roditeljima na završnoj priredbi. Tako su djeca iz kreativne izložili svoje uradke, održana je modna revija i kazališna predstava, a pregršt dojmova iznijeli su nam mladi iz znanstvene, sportske i domaćinstva. U igrama su se osim fizičkih sposobnosti isticale i one moralne koje su naučili kroz duhovni dio, a primjenjivali su ih nesebičnim ustupanjem lopte, mjesta, međusobnim pomaganjem i sudjelovanjem u zajedništvu.

Po prvi puta u povijesti zimskih oratorija, održan je talent show pod nazivom „Talentorij“ koji je bio otvoren za svako dijete koje je željelo sudjelovati. Održana je audicija u kojoj su djeca pokazala talente poput glume, pjevanja, plesanja, sviranja bubnjeva, harmonike, frule, a također su se pogađala imena država, prikazivali trikovi s kartama… Finale „Talentorija“ održano je na završnoj večeri u kojem su pobijedila sva djeca, s naglaskom na odvažnost i umijeće koje su izveli. Mame i bake pripremile su brojne kolače od kojih su neki odabrani kao pobjednici natjecanja Nutella party.

Ovogodišnji Zimski oratorij bio je ispunjen dječjom radošću, Don Boscovim plodovima rada, zajedništvom, dobrom atmosferom i novim prijateljstvima. Naučili smo da Zimski oratorij ne traje samo u zimskom periodu. U našem oratoriju, školi i gradu borave mnogi mladi zaleđenog zimskog srca koji su potrebni dijela našeg ovogodišnjeg zimskog iskustva i znanja. S toga se nadamo da ćemo Kristovom Ljubavlju, Don Boscovim pogledom i toplinom oratorijskog doma privući takve mlade u oratorijsko dvorište, te da će oni jednog dana nositi boju kape našeg oratorijskog tima.

Autorica: Jelena Franić

GALERIJA SLIKA