Prelijepa sjećanja s prošlogodišnjeg zimskog susreta na Plitvicama još su uvijek svježa i mislili smo da su teško nadmašiva, ali nanovo smo osjetili taj dodir, “poguranac”, te poticaj da uvijek možemo i moramo rasti prema Bogu. U nastavku ćemo pokušati kronološki ”zapakirati” događanja na Plitvicama u nešto dužem obliku jer ovakvi susreti to i zaslužuju, a većina toga se može pratiti i u foto priči.

 

Nakon zahtjevnog putovanja uz snježne padaline, dočekalo nas je prekrasno odredište, prava snježna bonaca. Naši salezijanci don Stjepan i don Goran srdačno su nas dočekali s toplom večerom, a naš voditelj don Ante spremno nas je dočekao s bogatim duhovnim programom, koji je započeo s večernjom molitvom. Ove godine smo mrvicu sinkroniziranije molili časoslov, ali još uvijek je to previše podsjećalo na grudanje s djecom, koja su nas isto spremno dočekala na snijegu. Ponoćne šetnje kroz netaknutu snježnu idilu očarale su nas ljepotom i samo još više približile Bogu.

 

Priroda je bila toliko prekrasna da su neki i zoru dočekali u šetnji, ali samo kao jutarnje osvježenje prije duhovne podloge i razgovornog trenutka. Za zagrijavanje, don Ante nas je načeo s gorušičinim zrnom (uz mali poklončić), a onda je pred nas postavio tri teme – kruh svagdašnji, oprost i napast iz kojih su uslijedila brojna pitanja poput: što je to Božja volja u našem životu, puštamo li Boga u naš život, koliko se stvarno trudimo praštati, kako doživljavamo kruh svagdašnji (kruh putnika), je li Bog s nama u kušnjama/napastima (pouzdanje), jesmo li hrabri/ponizni/ustrajni u traženju Božje volje (djelovati zajedno), što je naše glavno oruđe u životu, je li nam u svakodnevnicu utkana molitva, pozivamo li Duha Svetoga u svoj život (da djeluje/vodi), vjerujemo li da Duh Sveti vodi nas/Crkvu (svetost Crkve) i konačno propitkujemo li svoj hod (pojedinci/zajednica)? Propitkivanje hoda naše obiteljske zajednice bila je osnovna tema u razgovornom dijelu gdje smo pokušali kao jedna velika obitelj raspraviti o dobrim i lošim stranama, dodatno se strukturirati (utvrditi temelje) i u konačnici usmjeriti se za daljnje putovanje (prema gore).

 

Duboke teme još su nam dugo odzvanjale u ušima dok smo se penjali uz brdo i sanjkali s djecom. Poslijepodne smo koristili za različite aktivnosti po slobodnom izboru, poput obilaska Plitvičkih jezera, šetnji kroz šumu, radosti u snijegu ili pak za poslijepodnevni odmor. Zaljubljenici u glazbu (”OZ band”) iskoristili su vrijeme pripremajući glazbenu podlogu za intenzivnu duhovnu večer. Počelo je s krunicom koju su predvodila djeca uz posebno pripremljene nagovore uz otajstva. Program se nastavio sa svetom misom na kojoj je bio naglasak na osobnom primjeru roditelja i njihovoj kršćanskoj vjerodostojnosti što nas je bacilo ”van sebe” (tema evanđelja). U pauzi smo se zajednički veselili pobjedi rukometne reprezentacije, a večer je kulminirala s dugotrajnim klanjanjem u kojem smo preispitivali bračne odnose (iz svih aspekata) i u konačnici, kao iznenađenje, obnovili bračne zavjete.

 

U nedjelju smo ponovili gradivo s jutarnjom molitvom, sanjkanjem, šetnjama, krunicom i druženjem do zajedničke mise sa župljanima. Nužno je istaknuti propovijed u kojoj je župnik zaokružio duhovni dio vikenda (jesmo li spremni odmah krenuti za Isusom, vrijeme je kratko, danas su mreže za ”lovljenje” one društvene, iskorištavamo li naše vjerodajnice dobivene na krštenju itd.) i snažnu pjesmu koja je potrajala dugo nakon svete mise. Rastanak je bio nakon ručka, a desert je poslužio naš predragi Bućko s nadahnutim poticajem za sve obitelji.

 

Povratak domovima bio je po prekrasnom sunčanom vremenu, a napunjeni Duhom Svetim dugo smo po glavi (i mobitelima) prebirali zajedničke trenutke. Makar se pogledom u retrovizor čini da je sve prošlo glatko i savršeno, iza svega stoji velika žrtva našeg koordinatora, koji se morao suočiti s brojnim organizacijskim problemima. Posebice je blagoslovljeno imati i duhovnog voditelja koji ulaže toliko vremena i truda da proviri u dušu svakoga od nas i da prenese snažnu poruku odozgor koja izbija iz iznošenih cipela i potiče na promjene i rast.