U četvrtak 14. prosinca održana je duhovna obnova za osnovnoškolce od prvog do četvrtog razreda, te šestaše i sedmaše, kao i srednjoškolce i sve one koji su uključeni u sportske grupe. Valja napomenuti kako su uz sportaše s Jaruna prisustovali i sportaši iz naše susjedne Župe Marije Pomoćnice s Knežije. Tijekom dana svi su imali priliku za svetu ispovijed, a navečer  je duhovna obnova započela svetom misom koju je predvodio don Ivan Alojzije Terze.

Nakon svete mise svi smo došli u oratorij kako bi se zbog velikog broja djece i mladih podijelili u tri manje grupe. Djeca od prvog do četvrtog razreda te šestaši otišli su s našim animatorima u dvoranu Dominika Savija gdje su imali katehezu pod nazivom „Došašće“. Na bliži način htjeli su im približiti značenje ovog vremena u kojem se nalazimo, s naglaskom kako je srce najbitnije u cijeloj pripremi. Pokušali su potaknuti djecu da otvore svoje srce za dolazak Gospodinov, na razmišljanje o istinskom značenju Božića. Moglo se primjetiti na njihovim izrazima lica kako su shvatili da bit Božića nije u materijalnim stvarima nego u duhovnim. Zaključili su kako Isus traži samo jedno od nas, a to je naše srce.

Sedmaši su odvojeni u drugu grupu zbog toga što su upravo oni bili najmnogobrojniji. Tema njihova susreta bila je „Ljubav i ljubav“. Da bi ljubav bila istinska i prva, treba biti utemeljena na Ljubavi. Pokušal smo im objasniti što to danas mi doživljavamo kao ljubav i što bi ona uistinu trebala biti. Budući da se nalaze u godinama kada im sve to postaje zanimljivo, Roko im je pokušao približiti razliku između ljubavi i zaljubljenosti. Istaknuo je kako danas ima jako puno krivih slika o ljubavi i nažalost, premalo ljudi danas ne zna prihvatiti niti darovati ljubav. Potom im je Mihael Siladi prikazao jedan video koji govori o Božjoj ljubavi prema nama i ukratko im pokušao riječima dočarati kolika je to ljubav Božja. Na koncu su im ostavili vremena za njihova pitanja i dali su im zadatak da prije svega traže Ljubav, a tek onda ljubav.

Treću grupu u kojoj su bili srednjoškolci i sportaši vodio je don Ivan Alojzije Terze. Tema njihove kateheze bila je „Tko sam ja?“ Time ih je potaknuo na razmišljanje o njihovoj ulozi u obitelji, razredu, ali i širem društvu. Prvo i osnovno trebamo znati tko smo mi sami da bi mogli što kvalitetnije djelovati na prostoru gdje se nalazimo. Naše postojanje ima svoj izvor u Bogu i to nikako ne smijemo zaboraviti.

Nakon kateheza uslijedilo je druženje u oratoriju uz palačinke i ostale slastice. Nadamo se da će barem neka od riječi koje su čuli dotaknuti njihova srca te da će se otvoriti za Spasiteljev dolazak.

Autorica: Ivana Markić

GALERIJA SLIKA