U organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih Salezijanske družbe u ponedjeljak, 27. studenog započeo je međunarodni kongres na temu pastorala mladih i obitelji. Na kongresu sudjeluju predstavnici više od osamdeset salezijanskih provincija iz cijelog svijeta, a njih je prisutno više od tri stotine. Prilikom otvorenja kongresa sudionike su pozdravili madridski nadbiskup kardinal mons. Carlos Orso, apostolski nuncij u Španjolskoj mons. Renzo Fratini, nadbiskup biskupije Chiti – Vasto mons. Bruno Forte te vrhovni poglavar salezijanaca don Angel Fernandez Artime.

Tri su cilja koja kongres svojim radom želi ostvariti. Prvi je dati sliku obitelji danas, potom prikazati crkveno i duhovno viđenje obitelji u kontekstu današnjih izazova te osnažiti i uključiti u salezijanski pastoral mladih pažnju na obitelj. Mons. Bruno Forte istaknuo je kako se kongres jako lijepo smiješta kao most između dviju sinoda, posljednju koja je bila na temu obitelji te iduću koja će se održati iduće godine na temu mladih i razlučivanja zvanja. Kao prvi od četiri govornika koji su imali izlaganje tijekom kongresa on je dao crkveni pogled na obitelj danas. Don Fabio Attard, savjetnik vrhovnog poglavara salezijanaca za pastoral mladih, prikazao je dosadašnji hod Salezijanske družbe prema ostvarivanju što plodonosnijeg pastorala obitelji. Doktorica Carmen Peña García, i sama sudionica posljednje sinode o obitelji, govorila je o pastoralnom djelovanju Crkve u odnosu prema obitelji. Jako zanimanje izazvalo je predavanje netom imenovanom posebnog tajnika biskupske sinode salezijanca don Rossana Sale koji je istaknuo kako je potrebno staviti obitelj u središte pastoralnih aktivnosti te da se ne može odgajati pojedinačno, te je istaknuo važnost suradnje obitelji i Crkve.

Kongres završava u subotu 1. prosinca. Hrvatsku salezijansku provinciju predstavljaju bračni par Josip i Josipa Zelenika uz pratnju salezijanca don Ivana Terze. Fotografije sa susreta možete pogledati ovdje.