Kako se pravilno pričestiti? Prvo je pravilo da to bude pobožno i dostojanstveno. Kad je to osigurano, već smo na pola puta. Ljudi se spore je li pravilno pričestiti se na usta ili na ruku. Da ne duljim, i jedno i drugo je valjano, naravno, ako je obdržano prvo pravilo o pobožnom i dostojanstvenom pričešćivanju. Na kraju teksta donijet ću dva linka koji govore o pričešćivanju pa možete pogledati kratke klipove na youtubeu na tu temu.

Kad se pričešćujemo na usta, samo kratko podsjećanje, potrebno je otvoriti usta i jezikom dotaknuti donju usnu. Ne treba otvoriti usta tako kao da ćemo progutati veliki komad kolača, a niti usta stisnuti tako da djelitelj pričesti jedva može pričestiti pričesnika. Normalno, najnormalnije postupanje. Svakako, ne bi trebalo isplaziti jezik, ružno izgleda. Kad se primi Tijelo Kristovo, napravi se korak u stranu i vrati se na svoje mjesto.

Pričest na ruku zahtijeva isto tako malo uniformiranosti. Naime, kad se pristupi, ako je čovjek dešnjak, neka u visini prsa ispruži lijevu ruku i neka je podupre s desnom rukom, a ako je lijevak, neka ispruži desnu ruku i podupre je lijevom. Kad dijelitelj pričesti stavi hostiju na dlan, pričesnik napravi korak u stranu i pričesti se pred pričestiteljem, koji u međuvremenu pričešćuje drugu osobu.

I u jednom i u drugom slučaju, nakon pričesti, kad se napravi korak u stranu, pričesnik može napraviti znak križa, ali treba voditi računa da se ne stvara gužva. Zavisi od prostora. Tako se znak križa može napraviti i kad se vratimo na mjesto i započinjemo zahvalu Gospodinu za primljeni sakrament. U svakom slučaju treba paziti na druge ljude i ponašati se u skladu sa situacijom. Uvijek treba imati na pameti prvo pravilo, a to je da se pobožno i dostojanstveno pričešćujemo.

Linkovi:

https://www.youtube.com/watch?v=3UocVaH-s38

https://www.youtube.com/watch?v=xbW9iXQJozo

https://www.youtube.com/watch?v=qdGkTdv4Dt4

Autor: don Josip Krpić

Foto: osijek.ofs.hr