Ovogodišnji susret salezijanskih župnih zborova održan je u subotu, 27. svibnja u crkvi Svete Mati Slobode gdje je naša župa, na čelu sa župnikom don Antom Vasiljem, ugostila pjevače iz salezijanskih župa diljem Lijepe Naše.

 

Susret je započeo predavanjem koje je okupljenima održao mr. Milan Dančuo, asistent na Katedri za liturgiju zagrebačkog KBF-a. U svome je izlaganju na zanimljiv i sadržajan način pojasnio promjenjive proprium i nepromjenjive ordinarium dijelove mise s naglaskom na važnost nepromjenjivosti tzv. ordinarija. Nadalje, upućujući nazočne na dokument o crkvenoj glazbi Tra le sollecitudini pape Pija X, pozvao je voditelje liturgijskoga pjevanja da vode računa o elementima liturgijske glazbe, a to su: svetost, prikladnost forme i univerzalnost.

 

Središnji dio susreta bilo je euharistijsko slavlje, koje je u zajedništvu s pristiglim salezijanskim župnicima, kao i s našim župnikom don Antom Vasiljem, predslavio don Milan Ivančević, vikar Provincije. U svojoj homiliji liturgijske je pjevače pozvao na sakramentalan život, tj. na važnost autentičnog kršćanskoga života poradi svoje uzvišene službe koju vrše. Pjevanje u euharistijskome slavlju predvodili su udruženi zborovi pod ravnanjem prof. Maruše Bartolić i uz orguljsku pratnju prof. Anite Kaić Poslek.

 

Po završetku euharistije uslijedio je koncert zborova, a svaki se zbor predstavio s dvije skladbe. Nastupili su zborovi iz Rijeke (iz Župe Marije Pomoćnice kršćana i iz Župe sv. Ante s Kantride), iz Belog Manastira s okolnim filijalama, zatim zbor iz Arbanasa – Zadar te zborovi zagrebačkih salezijanskih župa s Knežije, Rudeša te naši s Jaruna.

 

Po završetku koncerta okupljenima se prigodnim riječima obratio provincijal don Pejo Orkić zahvalivši svima na trudu, angažmanu, dolasku na susret i svjedočenju vjere. Posebno se zahvalio organizatorima: domaćem župniku i ravnatelju zajednice don Anti Vasilju te zborovođi Maruši Bartolić. Susret je završen zajedničkim ručkom, druženjem i pjesmom.

 

Susreti salezijanskih župnih zborova održavaju se od 2007., a organizator je Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca. Osim liturgijsko-glazbenog, susret ima i formativni karakter te su ovakvi susreti svojevrsna duhovna obnova i prigoda za druženje i njegovanje zajedništva među pjevačima salezijanskih župa.

GALERIJA SLIKA

Autorica: prof. Maruša Bartolić

Foto: Tin Tomić