Svake srijede papa Franjo, na Trgu svetog Petra u Vatikanu, održava opće audijencije za hodočasnike. Na njoj sudjeluju, među posebno istaknutima, sposi novelli, mladi bračni parovi kojima je od dana crkvenog vjenčanja prošlo maksimalno 3 mjeseca. Mladenci dolaze obučeni u vjenčanom ruhu po blagoslov Svetog Oca.

Zaputili smo se u vječni grad ni ne sluteći kakav nas susret čeka. Na Čistu srijedu, 1. ožujka dolazimo u Vatikan ranije prema dobivenim uputama. Prolazimo kontrole, prilazimo sve bliže Bazilici, obuzima nas ponos kako ćemo biti blizu papi. Malo prije 10 sati papa prolazi papamobilom kroz okupljeno mnoštvo na Trgu svetog Petra. Svi kliču! Papa nas upućuje, na prvi dan korizme, da s radošću krenemo na put nade od 40 dana u kojem izlazimo iz ropstva u slobodu zahvaljujući Njemu. Nakon toga pozdravlja hodočasnike na jezicima prisutnih i završava molitvom Pater noster i blagoslovom.

Osobe zadužene za protokol dolaze po našu grupu “sposi novelli” i upućuju nas na mjesta gdje ćemo dočekati osobni susret s papom. Uzbuđenje je neopisivo! Sam dolazak pape je nevjerojatan. Dolazi do svakog para, zadržava se, razgovara, svakome daje značaj, ispituje odakle smo, pokazuje zanimanje za svakog. Blagoslivlja, blagim pogledom pozdravlja kao da se znamo sto godina i da ćemo se nekad ponovno sresti.

Zadivljeni jednostavnošću i neposrednošću vrhovnog čovjeka naše Katoličke Crkve, zahvalni Bogu na prilici, odlazimo s audijencije ispunjeni i sretni.

Trenutak za pamćenje.

Poticajno, moćno, dirljivo, blagoslovljeno!

Živio papa Franjo!

Preporučamo svima i dijelimo s Vama praktične upute za prijavu.

Ispunite obrazac koji skinete sa stranice Prefettura della Casa Pontificia i priložite vjenčani list koji izvadite u župnom uredu župe u kojoj ste vjenčani.

Pošaljete telefaxom (+39) 06 698 85863 ili poštom na adresu:

Prefettura della Casa Pontificia

00130 Città del Vaticano.

U roku par dana dobit ćete telefax kojim se potvrđuje Vaše prisutstvo na audijenciji traženog datuma. Karte za audijenciju pokupite dan prije ili isto jutro na tzv. Portone di Bronzo (desna kolonata).

Diva i Filip Granić