Molitvena zajednica sv. Josipa iz župe Duha Svetoga u organizaciji g. Ane Šarić hodočastila je 9. i 10. 6. 2016. u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovac uz obilježavanje blagdana 329. g. sv. Josipa zaštitnika Hrvatske, pod geslom: „60-ak kilometara za Ljubav i Domovinu“! U želji da umnožimo vjeru, učvrstimo nadu, usavršimo ljubav, nosili smo mu svoje molitve, nakane, zahvale, kako naše osobne, tako i za našu Domovinu, naše mlade kako bi u Domovini pronašli radno mjesto i zasnovali brak blagoslovljen sakramentom ženidbe i imali svoj dom ispunjen ljubavlju i djecom; za sve koji su se preporučili u naše molitve; za sve za koje smo obećali moliti i za one koji nas prate svojim molitvama.

Započelo je 9. lipnja jutarnjom sv. Misom koju je predvodio don Ivan Matijević u Crkvi Duha Svetoga na Jarunu, blagoslovivši nas 15 hodočasnika u lijepim majicama sa likom sv. Josipa koje su napravljene upravo za tu prigodu. Nakon izmoljene 1. postaje Križnog puta mons. Antuna Sentea, krenuli smo „molitvom stopalima“, ali i radosnim srcem i molitvom usnama, na naš hod od 60-ak kilometara za Ljubav zastajući pored 14 crkava, kapelica ili križeva krajputaša, moleći, pjevajući, meditirajući o muci, Raspetoj Ljubavi, djelotvornoj ljubavi, oprostu, slušanju i poslušnosti.

Pješačili smo u ovoj pobožnosti dva dana kako bismo detaljnije spoznali svoje slabosti, molili oprost za grijehe koje počinismo, razmišljali o riječima pripjevnog Psalma, na dan proslave sv. Josipa – zaštitnika Domovine, “Lice Tvoje, Gospodine, ja tražim” i tražili put do Vrata Milosrđa.

10. lipnja u popodnevnim satima srcima prepunih radosti ispunjenih Božjom ljubavlju i milošću i s pjesmom sv. Josipu u čast i osmjehom na usnama, neosjećajući umor, ušli smo u dvorišne prostore Nacionalnog Svetišta sv. Josipa uz pratnju i odzvanjanje skladnih, gromoglasnih zvukova zvona svetišta. Na stepenicama svetišta dočekao nas je upravitelj svetišta mons. Antun Sente ml. razdragana, nasmijana lica, uzdignutih ruku i blagoslivljajući nas, ne štedeći ni riječi blagoslova, niti svete vode. Uveo nas je kroz Sveta vrata Svetišta gdje smo izmolili 15. postaju uskrsnuća Gospodinova i prisustvujući večernjem misnom slavlju koje je predslavio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije. U ušima nam još uvijek odzvanjaju nadahnute njegove riječi homilije istaknuvši važanost očuvanja vjere kao temeljne vrijednosti hrvatskog naroda.

„Ne smijemo gubiti nadu da ova zemlja neće opstati. Ono što se voli, za to se i žrvuje. Zato molite svetog Josipa za Domovinu. Svatko od vas kada večeras ide kući neka nosi u srcu taj žar, tu ljubav, to povjerenje Božje koje nam je poklonio da ga opravdamo. Da ostavimo budućim pokoljenjima najsvetiju stvar, vjeru. Tko živi vjeru sigurno nosi nadu i zna za što živi.“ Završavajući propovijed pozvao je vjernike da nasljeduju svetog Josipa u povjerenju u Boga i vršenju Njegove volje. „Nije dovoljno svetog Josipa samo moliti, potrebno je od njega i učiti jer nas on vodi k Bogu. Sav njegov život bio je, ispuniti volju Božju povjerenjem u Njega. Neka tako i bude. Amen!

Sv. Josipe, moli za svoj narod, našu dragu domovinu Hrvatsku!

To te mole Tvoji molitelji – hodočasnici i cijela Tvoja molitvena zajednica župe Duha Svetoga!

GALERIJA SLIKA