Bilo je to vozočašće – molitva krunice Krvi Kristove s lijepim razmatranjima, litanijama i pjesmama u pratnji našeg svećenika don Slavka Barišića.

Slijedilo je upoznavanje s Euharistijskim čudom koje se zbilo 1411. godine kada je jedan svećenik slavio sv. misu i posumnjao u istinitost tvrdnje o pravom Tijelu Isusovu i pravoj Krvi Isusovoj. Dospjevši do dijela mise gdje se sveta hostija lomi u tri dijela, svećenik je opazio da se u kaležu nalazi prava svježa krv. Silno zbunjen i prestrašen, brzo je spremio kalež sa svetom Krvlju iza oltara i završio misu. Tek na samrti, svećenik je tajnu podijelio s drugima. Relikvija je poslana u Rim i papa Leon X. izdao je bulu 1513.g. odobrivši joj štovanje, a nakon svećane procesije, noseći Relikviju Rimom, vratio ju je zajedno s bulom u Ludbreg. Tu se štuje do danas, uz velika i posebna uslišanja i ozdravljenja, po molitvama i zagovoru u čast Presvete Krvi Isusove Hrvatski sabor dao je zavjet 1739.g. Predragocjenoj Krvi Isusovoj da Svevišnji spasi i zaustavi kugu od koje je pomrlo 4 500 ljudi, a zauzvrat će Sabor izgraditi kapelu u Ludbregu.

Hodočasnici su obišli kapelu sv. Križa, u dvorcu Batthyani u centru Ludbrega, zatim Crkvu Presvetog Trojstva, gdje je bila izložena relikvija s Predragocjenom Krvlju Isusovom. Učinivši zavjet oko oltara, pristupili smo ispovijedi, po kojoj je Papa Leon X. obdario hodočasnike koji te dane hoočaste u Svetište, oprostima od vremenitih kazni.

U 10:45 sati krenula je svečana procesija s Relikvijom Predragocjene Krvi Isusove od Crkve Presvetoga Trojstva, predvođena sa tri biskupa, 120 svećenika i mnoštvom hodočasnika do Zavjetne kapele Hrvatskog sabora gdje je u 11 sati misno slavlje predvodio msgr. Josip Mrzljak – biskup varaždinski, biskup sisački dr. Ivan Šaško, te slovenski biskup uz mnoštvo svećenika i hodočasnika iz 115 župa. Od 13 sati je bilo klanjanje Presvetom Sakramentu u Zavjetnoj kapeli do 15 sati, kada je započeo križni put uz lijepa razmatranja i molitve za naše obitelji. Slijedio je blagoslov s Presvetim uzduž staze Prošteništa, koje je bilo popraćeno lijepim euharistijskim pjesmama Isusu u čast.

Ispunjeni Duhom Svetim, blagoslovljeni Presvetom Krvlju Isusovom, nahranjeni Euharistijskim Spasiteljem, vozočašćeći i pjevajući – u čast Isusu i Mariji, sretno smo stigli u Zagreb svojim obiteljima i bližnjima donoseći im radost, ljubav i blagoslov Predragocjene Krvi Isusove iz tog malog, lijepog Ludbreškog svetišta!

Neka bude navijeke slavljena i blagoslovljena Krv Isusova!

GALERIJA SLIKA