Početci samog osnivanja Molitvene zajednice sežu u dane prožete kušnjama, patnjama, bolešću u obitelji te potpunom predanju u volju Božju, sjedinjujući se tako s Isusovim patnjama kroz molitve zagovora kao i molitve zahvale Isusu, za ozdravljenje, preko njegovih najbližih: Majke Marije i poočima sv. Josipa!
Bilo je to pod kraj siječnja, 2006. pod duhovnim vodstvom don Stjepana Pasarića, 1. začetnika i promicatelja i velikog štovatelja u predanje moćnom pomoćniku  sv. Josipu u zagovor za ozdravljenje djeteta,  kao i ostalih svećenika salezijanaca tada prisutnih na župi. Bilo je to kroz sv. Mise prikazane nebeskom Ocu za ozdravljenje, kroz svakodnevno jutarnje i večernje moljenje Gospine krunice u obitelji uz don Pasarića pred slikom sv. Josipa, kao i u Crkvi Duha Svetoga Molitvama devetnice  sv. Josipu u čast i zagovor njemu i prečistoj mu zaručnici BDMariji kod nebeskog Oca, Sina i Duha Svetoga, za ozdravljenje dvogodišnjeg djeteta Luke oboljelog od visoko-malignog  tumora mrežnice oka.

Duboko vjerujući u neizmjernu Božju ljubav, pomoć i Milosrđe te u riječi iz poslanice sv. Pavla apostola Rimljanima 8,28: „BOG NE NAPUŠTA ONE, KOJI GA LJUBE“, obitelj djeteta i dragi župljani svakodnevno su se, kroz veljaču i ožujak okupljali na molitvu krunice sv. Josipu kao i Majci Mariji Pomoćnici Kršćana za ozdravljenje djeteta i za njihov zagovor kod Sina Isusa, završavajući sv. Misu nebeskom Ocu, na poticaj don. Stjepana Pasarića koji je to sve predvodio. U međuvremenu je uslijedila operacija i s Božjom pomoći ozdravljenje djeteta! Sačuvan je vid i zdravlje djeteta, na zadivljenje stručnjaka liječnika, čak iz Essena- što su naveli u popratnoj dokumentaciji! Svemogući Gospodin Bog izvršio je svoje obećanje po zagovoru miljenika svoga sv. Josipa kome je povjerio i svoga Sina prije 2000 g. Hvala Nebeskom MILOSRDNOM Ocu, sv. Josipu i Mariji Pomoćnici Kršćana na svim zagovorima i uslišanjima!

10. 3. 2007., 1. dana devet. pred blagdan sv. Josipa, don Franjo Marušić,  u koncelebraciji sa don Žarkom Kraljević, blagoslovili su pod sv. Misom kip sv. Josipa– dar obitelji  izliječenog  dječaka. Vidjevši nas opet okupljene na Molitvu devetnice sv. Josipu Radniku, tokom homilije, tadašnji župnik don Stjepan Matijević , u koncel. pod misom sa don Franjom Marušić , nadahnuti i vođeni Duhom Svetim, predložili su nam da osnujemo „Molitvenu zajednicu sv. Josipa“. Ideja je odmah, s velikom radošću i žarom u srcima okupljenih molitelja prihvaćena i ostvarena: Molitvena zajednica je začeta i blagoslovljena 1. Molitvene srijede 25. 4. 2007. pod sv. Misom od don Franje koji nam je bio duhovnik. Odmah, isti dan joj je pristupilo, 40 molitelja, a do kraja godine nas je bilo 90!!

Sastajemo u Crkvi Duha Svetoga župe Duha Svetoga, u 17:25. svake molitvene srijede – koja je inače posvećena sv. Josipu – danu njegova preminuća. Molitvena  srijeda započinje: pjesmom i molitvom našem zaštitniku i zagovorniku kod Isusa – sv. Josipu. Zatim slijede druge molitve zahvale i u potrebi, molitvama primjerenim liturg. čitanjima i svetkovinama tih dana, razmatranjima nedjnog Evanđelja, krunicom, primjerenim litanijama i liturgijskim pjesmama. Završava u 18:00 sv. Euharistijom -najvažnijim dijelom molitvene večeri prožetom složnim liturgijskim pjevanjem nazočnih molitelja – gotovo pune crkve.

Ponavljam riječi našeg nezaboravnog don Franje“Pristupite zajednici,molite za svoje potrebe, potrebe obitelji, prijatelja, za Crkvu. A tko nema potreba? Okupljeni u molitvi, jači ste i molitve su snažnije.” Isus je rekao: „ Kucajte, tražite, molite i bit ćete uslišani! “ 

A ja nadodajem: ” DOĐITE !!!  Molimo zajedno, jedni za druge, zahvaljujmo  zajedno! Molimo i pjevajmo dragom Bogu na slavu, nama na spasenje, a to sve po zagovoru našeg i Isusova poočima sv. Josipa i  drage nam Majčice Marije.  Zar nije lijepo biti – živjeti u velikoj obitelji  Marije i Josipa, okupljeni  na molitvu, radosna i otvorena srca? Zar nije lijepo biti povezani duhom Božjim i u radosti i u žalosti, znajući  da  nismo sami, ostavljeni  već sabrani u ljubavi oko zajedničkog Oca i Majke! A  kad nas vidi naš nebeski Otac, svoju  mnogobrojnu djecu, složnu i ustrajnu u molitvi i pjesmi, zar će moći, ne čuti vapaje naših srdaca i ne uslišati nas!?

Znajte, dobar Otac nebeski, obilato dijeli potrebne milosti svojoj ljubljenoj djeci – otvorena, iskrena, ponizna i radosna i čista srca i onima koji ga ljube!!

Marija Samaržija

voditeljica MZ sv. Josipa  Župe Duha Svetoga

POSVETNA  MOLITVA SVETOM  JOSIPU 

Sveti Josipe, ti brižni i sretni hranitelju najsvetijeg Djeteta, kojemu si bio djevičanski i zakonski otac – budi i meni duhovni otac. Rado ti se ponovno posvećujem i stavljam pod tvoju zaštitu. Od sada te smatram svojim ocem i zaštitnikom, a ti mene smatraj svojim djetetom i daj da osjetim djelovanje tvoje moći i ljubavi. Zato mi izmoli milost obraćenja i ustrajnosti u dobru. Daj da budem dionik tvojih kreposti. Sačuvaj u meni iskrenu i trajnu vezu s Bogom, duševni mir, duboku poniznost srca, savršeno slaganje s voljom Božjom. Izmoli mi strpljivost u poteškoćama, čvrsto povjerenje u Providnost Božju, a iznad svega goruću ljubav prema presvetim osobama Isusa i Marije, neokaljene njegove Majke. O mili, blagi, strpljivi, ponizni i sveti Josipe,uzmi nas sve za svoju djecu i budi nam uvijek dobar i vjeran otac. Amen

Sveti Josipe, moli za sve nas!

Tvoji štićenici –  Molitvena zajednica župe Duha Svetoga u Zagrebu, 2007.