U subotu 15. listopada članovi Upravnog odbora Županijske udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Srednje Bosne hodočastili su u zavjetnu crkvu Sveta Mati Slobode u spomen poginulim braniteljima.

„Posjet ovoj crkvi doživjeli smo s puno emocija, posebno kad smo obilazili kenotaf iza oltara u kojem je uklesano 15.840  imena  poginulih branitelja za obranu naše domovine.

Koliko smo to emocionalno doživjeli svjedoče duboki uzdasi i suze koje su nekontrolirano navirale na oči na svako pronađeno i pročitano ime naših najmilijih.

Utjehu i nadu da su naši branitelji zaista u zagrljaju uskrsloga Krista i krilu Njegove majke Marije ulio nam je župnik don Ante Vasilj koji nas je domaćinski čekao, uveo u crkvu  i upoznao s kronologijom izgradnje Svetišta. Don Anti zahvaljujemo što je uspio prenijeti povijesnu važnost crkve i svega što se u njoj nalazi, kao i osoba koje su radile na tom projektu. Već treći dan dišemo punim plućima i pokušavamo drugima prenijeti što smo vidjeli i čuli. Smjenjuje se tuga s ponosom na sve naše koji ugradiše svoje živote u oltar Domovine.“

Ljubica Garić  (predsjednica UOPINHB DR ŽSB)