Dragi roditelji i draga djeco,

Došli smo do kraja našeg Oratorijskog ljeta. Htjeli bismo Vam predstaviti što smo sve radili ova predivna tri tjedna kako bi Vama, a i nama ostala vječna uspomena na ove radosne dane. Nije nam uvijek bilo lako: znala nas je uhvatiti kiša, a i jako sunce. Umor i nervoza znali su se unijeti u naše redove radi ogromne želje da djeci pružimo radost i ljubav. Ova tri tjedna postali smo svjedoci Isusovih riječi kako se prava radost očituje u žrtvi i darivanju drugima. Oratorijsko ljeto je završilo, a mi bismo najradije da sve opet krene ispočetka…

Kao što već jako dobro znate, Vaša djeca su bila podijeljena u četiri grupe: Vatreni, Lavovi, Ninja Kornjače i Štrumpfovi. Djecu smo učili važnosti timskog rada i suradnje, kao i natjecateljskom duhu. Kroz brojne igre, kvizove i natjecanja djeca su skupljala bodove za svoje ekipe, ali najbitnija kategorija bili su ponašanje i disciplina. Iako su se timovi natjecali jedni protiv drugih, najvažnije je bilo pokazati poštovanje i ljubav prema suparniku.

Vodeni dani su bili pravo osvježenje za vruće ljetne sparine! Djeca su bez sumnje najviše uživala u igrama koje su uključivale makar i kap vode. Gađanje vodenim balonima i ekipne štafete u ispijanju vode bile su jedne od glavnih atrakcija ovog Oratorijskog ljeta. Najbolji vodeni dan je bez sumnje bio u Termama Tuhelj! Taj izlet nam je došao kao odlična promjena sa vrućeg zagrebačkog asfalta u opuštajuće bazene.

Djeca, a i mi animatori smo po prvi put igrali neke sportove, a neki su za njih i prvi put čuli. Naučili smo koja je razlika između softballa i baseballa, rugbyja i američkog nogometa, veslanja u čamcima i veslanja u kajacima. Posljednjih godina u Hrvatskoj je sve popularniji hokej na ledu, a mi smo zaigrali sestrinski sport: hokej na travi. Atletika nam je pokazala zašto je ona kraljica svih sportova dok smo na nogometu tražili nove zvijezde koje će igrati za našu reprezentaciju na predstojećim europskim i svjetskim prvenstvima.

Neka djeca su budući vrhunski sportaši, a neki uzore pronalaze u Nikoli Tesli i Karlu Benzu. Tehnički muzej je bio pravi raj za buduće mlade izumitelje i znanstvenike. Noći će nam sada biti mnogo zanimljivije jer ćemo znati pronaći zviježđe Velikog i Malog medvjeda, kao i zvijezdu Sjevernjaču. Imali smo prlliku ući u rudnik i upoznati rudarstvo kao jednu od najstarijih ljudskih djelatnosti. Brojni izumi i priče o njihovim izumiteljima zagolicali su nam maštu i podsjetili nas da smo i mi pozvani činiti velike stvari te u konačnici, postati sveti.

Sva djeca vole crtiće u kojima su glavni likovi često životinje, kao u Madagaskaru, Zootopiji ili Ledenom dobu. U Zoološkom vrtu imali su priliku vidjeti kako njihovi junaci iz crtanih filmova izgledaju u stvarnosti. Tog dana smo također posjetili i katedralu te muzej našeg blaženog Alojzija Stepinca.

Isus je često svojim riječima i djelima isticao i pokazivao kako liječnici nisu potrebni zdravima nego bolesnima. Možda i najbolji trenuci ovogodišnjeg Oratorijskog ljeta su bili kad smo činili upravo to! Predivnu sliku smo poslali u svijet kad smo ispred katedrale i u Termama Tuhelj pjesmom i plesom uzdizali ime i lik onoga zbog kojega i jesmo ovdje. Niti jedna osoba ne može ostati ravnodušna kad čuje toliko mladih kako slave svoga Stvoritelja. Ova brojna djeca sigurno su ostavila snažan dojam na slučajne prolaznike. Na nas sigurno jesu…

Shvatili smo zašto je Isus rekao da ukoliko želimo ući u Kraljevstvo nebesko da moramo biti poput djece. Njihova neiskvarenost, dobrota, vrckavost i radoznalost bili su nam poticaj i nadahnuće za naš osobni rast. Bilo je toliko puno djece, a svako od njih je stvoreno posebno na Božju sliku i priliku. Vaša djeca su unikati i presretni smo što smo ih mogli upoznati i živjeti s njima ova tri tjedna.

Mi smo Vašu djecu vodili na izlete u Zoološki vrt, Terme Tuhelj, Jarun i Tehnički muzej, a Vaša djeca su nas vodila na Kristove staze radosti, ljubavi i poniznosti. Prikazivali smo im film o sv. Ivanu Boscu i sv. Filipu Neriju, a oni su vjerno gledali i upijali svaku riječ poput sv. Dominika Savia. Vašu djecu učili smo određenim praktičnim vještinama i znanjima u radionicama poput kreativne, glazbene, plesne i sportske, a oni su nas naučili kako trebamo biti zahvalni na svojim učiteljima i profesorima u školama i na fakultetima. Odrastajući, pomalo smo izgubili dječji žar i radost, ali Vaša djeca su nam tijekom brojnih igara pokazala kako se trebamo radovati svakom trenutku i danu koji nam je od Boga darovan. Na duhovnim radionicama i formacijama trudili smo se djeci prenijeti našu ljubav prema Kristu i Crkvi, a njihova iskrena dječja pitanja i odgovori potaknuli su nas na još dublji ulazak u istraživanje Božjih otajstava.

Naš ravnatelj oratorija don Ivan Terze voli reći kako je naš oratorij jedno veliko poduzeće u kojem postoje brojne grupe koja svaka prema svojim ulogama obogaćuje i upotpunjuje naš oratorij. Animatori su, naravno, podnijeli najveći teret. Svakodnevne evaluacije i retrospektive dana kako bi idući dan bili još bolji, pripremanje skečeva, igara i organizacija cijelog dana samo su neke od stvari koje su animatori radili uz svakodnevni program od 9h do 17h. Ostali volonteri su radili „iza kulisa“: pripremali su obroke, čistili prostorije oratorija, prali suđe i obavljali ostale „nepopularne“ poslove. Nogometnim rječnikom rečeno, obavljali su prljave poslove kako bi napadači mogli davati golove i pobrati svu slavu. Njihova uloga je uglavnom u sjeni, ali bez njih ostatak momčadi ne bi mogao funkcionirati.

Važno je naglasiti kako su ova tri tjedna protekla usporedno s udarnim terminima državne mature, prijemnih ispita i ispita na fakultetima. Mislim da to nije bilo slučajno, kao što nam je i sve na svijetu dano s određenim razlogom. U godini smo milosrđa, tema cijelog Oratorijskog ljeta je upravo milosrđe stoga treba zahvaliti svakom pojedinom volonteru koji je stavio tuđe potrebe ispred vlastitih. Trebamo zahvaliti i našim sponzorima koji su nas opskrbili hranom i pićem bez kojih ne bismo imali snage i energije za proživjeti ova dinamična tri tjedna. Također, htjeli bismo zahvaliti i Vama roditeljima koji ste nam povjerili Vašu divnu djecu od kojih smo toliko puno naučili. Naravno, najveće zahvale idu dragom Bogu i Njegovoj Providnosti koja nas je cijela tri tjedna darivala brojnim milostima. Sa sigurnošću mogu ustvrditi da smo svi zajedno bogatiji za jedno predivno iskustvo koje će nam pomoći u daljnjem razvoju i nasljedovanju Krista.

M.P.