Dugogodišnja želja pjevača Mješovitog pjevačkog zbora naše župe napokon se i ostvarila: nakon zajedničkih hodočašća u Međugorje, Rim, Lurd, Svetu Zemlju, Boku kotorsku, Poljsku i Torino, hodočastili smo u Fatimu i Santiago de Compostela od 22. do 27. lipnja 2016. godine.

Hodočasnički program započeo je slijetanjem zrakoplova u Lisabon koji je bio prva postaja hodočašća: obilazak vrijednih lisabonskih znamenitosti od utvrde Belem preko crkve i samostana sv. Jeronima pa do samog središta grada gdje su hodočasnici posjetili rodnu kuću, a danas crkvu sv. Antuna Padovanskog te u njoj slavili svetu misu, a zatim i katedralu iz XII. stoljeća u kojoj je svetac kršten.

Sljedeća postaja bila je Fatima, a na putovanju od Lisabona do Fatime posjećeno je nekoliko manjih gradova koji čuvaju bogatu vjersku i nacionalnu kulturnu baštinu: Nazare, Obidos i Bathala. Nekoliko hrabrijih hodočasnika nije propustilo kupanje u Atlantskome oceanu, dok su oni manje hrabri tek namočili noge kako bi osjetili oceanske struje.

Obilazak svetišta i upoznavanje s njegovim porukama, euharistijska slavlja, zajednički večernji liturgijski program s procesijama, osobna molitva i pobožnost te klečanje na Pokorničkoj stazi bili su sadržaj boravka u jednom od najpoznatijih svjetskih hodočasničkih odredišta – Fatimi. Jednostavnost, prostranost i mir odlike su koje rese ovo svetište koje nijednog hodočasnika ne ostavlja ravnodušnim. Tijekom gotovo trodnevnog boravka u Fatimi hodočasnici su posjetili i muzej voštanih figura „Isusov život“ te selo fatimskih vidjelaca Aljustrel s lijepo uređenim etnografskim muzejom. Jedna večer bila je rezervirana za fado, a naši hodočasnici bili su aktivni sudionici ovog lijepog glazbenog programa.

Hodočašće je nastavljeno putovanjem prema Španjolskoj, a na tome putu zaustavili smo se u drugom najvećem portugalskom gradu Porto u kojem smo, prošetavši u hrvatskim dresovima na dan nogometne utakmice naših reprezentacija, razgledali središte grada te njegove znamenitosti i zanimljivosti na gradskim ulicama.

Santiago de Compostela u Španjolskoj treći je po značenju hodočasnički grad nakon Jeruzalema i Rima. Ovo svetište, poznatije kao hodočasnički cilj Puta svetog Jakova, čuva grob sv. Jakova i mnoge druge znamenitosti bogate hodočasničke povijesti. Nakon prolaska kroz Sveta vrata, grljenja kipa svetog Jakova i upoznavanja s poviješću svetišta i znamenitostima katedrale, hodočasnici su sudjelovali u nedjeljnome hodočasničkom euharistijskome slavlju s brojnim drugim hodočasnicima, a prije završnoga blagoslova svjedočili su posebnome događaju, a to je kađenje ogromnom kadionicom botafumeiro kroz poprečnu lađu katedrale.

Na povratku iz Santiago de Compostela posjećen je prelijepi sveučilišni grad Coimbra i razgledano jedno od najstarijih europskih sveučilišta gdje je u nekadašnjem augustinskome samostanu studirao i sv. Antun Padovanski.

Hodočasnički program zaključen je jutarnjim euharistijskim slavljem u glavnoj fatimskoj bazilici.

Uz župne pjevače hodočastio je i naš župnik don Ante Vasilj, a priključili su se i drugi župljani i prijatelji zbora, dok je organizacija hodočašća povjerena agenciji Kraljica Mira g. Slave Mandurića. Vlč. Antun Sente st. i gđa. Nikolina Radočaj iz župe Sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela bili su stručno i duhovno vodstvo na ovome hodočašću i najiskrenije im zahvaljujemo na odličnome vodstvu.

Svaki je hodočasnik s ovoga hodočašća ponio sa sobom trenutke koje će nositi cijeloga života. Neki će ostati skriveni u nutrini, a neki će u radosti i ljepoti zajedništva biti podijeljeni s drugima, posebno sa svim dragima koji nisu mogli poći na ovo hodočašće.

Anđeo Mira prije točno sto godina naučio je Franju, Jacintu i Luciju jednostavnu molitvu. I mi smo molitvu naučili na tome mjestu ukazanja i dijelimo ju sa svima:

»Bože moj, ja vjerujem u Te, klanjam Ti se, uzdam se u Te i ljubim Te. Molim Te da oprostiš onima koji Ti ne vjeruju, koji Ti se ne klanjaju, koji se ne uzdaju u Te i koji Te ne ljube.«

I nemojmo oglušiti na poziv Gospe Fatimske na obraćenje, žrtvu i svakodnevnu molitvu krunice. Taj fatimski poziv odjekuje svijetom cijelo stoljeće.

 Gospe Fatimska, moli za nas!

Sveti Antune, moli za nas!

Sveti Jakove, moli za nas!