Obiteljska zajednica Sv. Mati Slobode organizirala je hodočašće i izlet u Slavoniju i Baranju 19. i 20. ožujka 2016. U dva dana posjetili smo Đakovo, Kneževe vinograde, Kopački rit, Beli Manastir, Aljmaš i Vukovar. Put smo započeli u zajedništvu 15 obitelji u subotu, 19.3. Još uvijek pamtimo gostoljubivost i radost susreta u Đakovu s nadbiskupom Đurom Hranićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom, koji nas je zajedno s braćom i sestrama ugostio, te nakon razgleda poznate đakovačke katedrale ohrabrio svojim nagovorom, naglašavajući važnost formacije obitelji i potičući nas na živo svjedočenje. Bili smo posebno radosni kada smo vidjeli koliko su mu se obradovala naša djeca.

Potom smo se uputili prema Kneževim vinogradima gdje smo razgledavali jedinstvene slavonske vinograde, nakon čega smo zahvaljujući domaćinima imali jedinstvenu priliku posjetiti stari vinski podrum iz 1526 godine. Popodne smo proveli u jedinstvenom Parku prirode Kopački rit. Pred kraj dana uputili smo se prema Belom Manastiru u pohode don Josipu Kajiću, koji je tri godine bio na službi u našoj župi. Bilo je znakovito kako smo stigli upravo na blagdan sv. Josipa. U zahvalnosti smo s domaćinima slavili euharistiju u čast sv. Josipu, nakon čega nam je don Josip, zajedno sa svojim župljanima priredio doček za pamćenje, što je posebno dojmilo našu djecu. Dan smo završili druženjem sa župljanima i razmjenom iskustava do kasnih sati, zahvalni od srca za silan trud i radost susreta.

U nedjelju 20.3., nakon zajedničke euharistije, uputili smo se prema Aljmašu. Prisjećali smo se tragedije i slika koje svi još uvijek pamtimo iz Domovinskog rata. U molitvi pred Gospom od Utočišta u Aljmašu krenuli smo na kalvariju gdje smo uživali u prekrasnom pogledu na Dunav. Hodočašće smo nastavili putem prema Vukovaru i župi sv. Filipa i Jakova. Dočekao nas je fra Ivica Jagodić koji nam je ukratko opisao povijest župe, ali i stradavanja u Domovinskom ratu. Posebno je dojmljiv bio dokumentarni film koji opisuje sve strahote rata u Vukovaru. Na hodočašću nam se pridružio i vukovarski branitelj Mario. Pamtimo njegovo autentično svjedočanstvo, koji je sa samo 16 godina, zajedno sa svojim ocem sudjelovao u obrani Vukovara. Osjetili smo posebnu povezanost naše župe s Vukovarom. Put smo nastavili posjetom Spomen domu Ovčara i spomen obilježju. U tišini smo zavapili Gospodinu za sve stradale. Posebno smo bili pod dojmom nakon što nam je Mario opisao svjedočanstva ljudi koji su nevino smaknuti. Dan smo završili posjetom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, gdje smo se zadržali u razmatranju i molitvi za sve poginule.

Zahvalni smo Gospodinu za iskustvo zajedništva koje je obogatilo našu zajednicu, ali i na brojnim milostima kojima nas je obdario za vrijeme puta. U molitvama smo nosili i našu župnu zajednicu nadajući se da ćemo uskoro ponovno imati priliku biti zajedno i zahvaljivati Gospodinu za svaki novi susret.