U srijedu, 8. listopada na Dan neovisnosti u našem svetištu proslavili smo svetom euharistijom ovaj državni blagdan. U ovoj svetoj misi prikazali smo molitve našem Bogu za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje kao vječnu zahvalu za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Misu je predvodio župnik don Ante Vasilj uz koncelebraciju naših ostalih salezijanaca i trajnog đakona Bože Šutala, inače hrvatskog branitelja.

Na misi su uz hrvatske branitelje i župljane bili prisutni  predsjednica Udruge udovica i poginulih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije gđa. Rozalija Bartolić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske g. Vinko Kovačić, gospodin Stjepan Sučić iz Odjela za branitelje Grada Zagreba, gđa. Đurđa Šušak, udovica ratnog ministra obrane Gojka Šuška i ostali predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Don Ante je u homiliji istaknuo kako Zavjetna crkva Sveta Mati Slobode ima za cilj čuvati uspomenu na naše poginule hrvatske branitelje čija su imena upisana kao trajan spomen na njihovu žrtvu u kenotafu-praznom grobu. Njihova krv i žrtva nas obvezuje da čuvamo uspomenu na njihovu žrtvu i da budemo zahvalni za svaku prolivenu kap njihove krvi. Pozvani smo voljeti i izgrađivati svoju Domovinu. Zato danas i uvijek kada dolazimo u ovu Zavjetnu crkvu upadaju nam u oči riječi koje su upisane na ovom reljefu: „mučenici za Domovinu Hrvatsku u Kristu će uskrnsuti.“ Ovo su utješne riječi za njihove najmilije članove obitelji. Ove riječi ispunjaju naša srce nadom i radošću da ćemo jednoga dana biti s njima u slavi Oca nebeskoga. Iz žrtve izvire i rađa se život.

Braćo i sreće, i mi hodeći ovim svijetom nailazimo na križeve, nerazumijevanje, bol i patnju, često puta tražimo rješenje tim životnim situacijama. Isus nas poziva da se zaustavimo podno Njegova križa i da tu crpimo snagu za svoj život. Isus je došao i donio nam svoj mir. Isus je znao što je potrebno svakom ljudskom srcu.

Isus nas je s križa povjerio svojoj majci Mariji. On se pobrinu za našu zaštitnicu i zagovornicu. Molimo i danas u ovoj crkvi Sveta Mati Sobode njezin zagovor i njezinu zaštitu za sebe, svoju djecu, mlade i obitelj.

Ovu svetu misu animirao je Mješoviti pjevački zbor župe Duha Svetoga – Sv. Mati Slobode pod ravnanjem Maruše Bartolić, prof. crkvene glazbe.

Organizator ovog slavlja bila je Udruga udovica i poginulih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije pri čemu im im srdačno zahvaljujemo.