Mješoviti pjevački zborovi salezijanskih župa iz nekoliko gradova Lijepe naše okupili su se na godišnjem susretu u Zadru na blagdan Pohođenja BDM, u subotu 31. svibnja, u župi Gospe Loretske u Arbanasima.

Susret je započeo predavanjem benediktinca o. Joze Milanovića na temu „Liturgijska služba crkvenoga zbora“ u kojem je pjevačima predstavio smjernice crkvenih dokumenata o liturgijskoj glazbi te pozvao okupljene zborovođe i pjevače na zajednički trud oko liturgijsko-glazbenoga oblikovanja euharistijskih slavlja u njihovim župama. Istaknuo je da je vjera ona koja vodi liturgijske glazbenike jer »kako može pjevati Bogu na slavu onaj koji svim srcem ne vjeruje?«. Nakon predavanja uslijedila je radionica i rad po grupama sa zadatkom kako oblikovati, tj. odabrati liturgijske pjesme za euharistijsko slavlje.

Euharistijsko slavlje bilo je središte ovoga susreta, a predslavio ga je tajnik salezijanske provincije don Stjepan Bolkovac u suslavlju s brojnim svećenicima salezijancima koji su pristigli sa svojim zborovima. Don Stjepan Bolkovac pozvao je pjevače na poniznost po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju čiji blagdan Pohođenja Crkva toga dana proslavlja te na svjedočenje vjere i davanje hvale Bogu svojim životom poput Marije. Liturgijsko pjevanje jednodušno su predvodili okupljeni zborovi.

Koncert salezijanskih zborova uslijedio je nakon euharistijskoga slavlja, a svaki se zbor predstavio s po dvije pjesme. Nastupili su sljedeći zborovi salezijanskih župa: Sv. Obitelji iz Nove Mokošice, Marije Pomoćnice i Sv. Josipa iz Rijeke, zagrebački zborovi iz župa Duha Svetoga – Sveta Mati Slobode, Marije Pomoćnice s Knežije, Sv. Ane iz Rudeša i Sv. Ivana Boska iz Podsuseda te domaćini iz župe Gospe Loretske iz Zadra. Gromoglasnim pjevanjem himne Lijepa naša pjevači su pozdravili Domovinu i zaključili službeni dio programa.

Naš mješoviti župni pjevački zbor predstavio se s dvije skladbe. Uz orguljsku pratnju prof. Petre Jurković-Mutabžija i pod vodstvom zborovođe prof. Maruše Bartolić zbor je izveo Slavu iz Staroslavenske mise I. Krmpotića te a cappella skladbu „Zdravo, Djevo čista“ I. Žana.

Susret je završen zajedničkim ručkom i druženjem uz pjesmu u prostorima pastoralnog centra župe Gospe Loretske.

U poslijepodnevnim satima naši su zboraši sa župnikom don Antom Vasiljem posjetili središte Zadra gdje ih je s poviješću i kulturnim znamenitostima grada upoznao fra Andrija Bilokapić, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Jeronima. Pred katedralom sv. Stošije zatekli su i nadbiskupa Puljića koji se rado odazvao na slikanje i razgovor prisjećajući se svoga nedavnoga posjeta našoj župi na Jarunu o spomenu obljetnice proslave Posvete crkve Sv. Mati slobode.

Razgledavanje grada završeno je na Morskim orguljama uz pjesmu zboraša koji su svojim zdušnim pjevanjem privukli brojne turiste i slučajne prolaznike. Susret u Zadru ostat će svim pjevačima u lijepom sjećanju na radosne trenutke zajedništva u molitvi i pjesmi.