ANS – BRATISLAVA Oko 1100 mladih sportaša iz 12 europskih zemalja sudjeluje na 25. Međunarodnim igrama salezijanske mladeži koje se održavaju u Bratislavi (Slovačka) od 30. travnja do 5. svibnja 2014.

Igre će sportašima ponuditi priliku da steknu, prije svega sportska, a zatim i kulturna i duhovna iskustva. Predviđeni su također Euharistijsko klanjanje, izlet na Dunav, koncert i završno slavlje (after party). Ovu sportsku manifestaciju pratit će 160 mladih volontera koji se kao pratnja organizacijskom odboru, pripremaju gotovo cijelu godinu.

“It’s all about the spirit – In game and life as well” (U igri kao i u životu – sve je stvar duha), geslo je ovogodišnjeg susreta, događaja koji je za salezijance u Slovačkoj znakovit i po tome što obilježava 90. obljetnicu salezijanske prisutnosti u domovini.

„Od srca pozdravljam prijatelje sv. Ivana Bosca, oduševljene sportaše i sudionike PGS 2014. koje Slovačka ugošćuje po prvi put. “Rado očekujem ovaj susret u kojem će mi biti drago vaše životno svjedočanstvo, sva vaša natjecanja koja će biti ponajprije Božja proslava u  sportu, prijateljstvu  i radosti. Doborodošli!“ rekao je mjesni provincijal Karol Maník.

Na međunarodnim salezijanskim igrama, kojima je Slovačka po prvi put domaćin, sudjelovat će sportaši iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Italije, Poljske, Portugala, Republike Češke, Slovenije, Španjolske, i Slovačke.

Zaštitni znak ovogodišnjeg susreta su tri lika od kojih najveći predstavlja salezijanca među mladima. Poruka je svim salezijancima da budu među mladima, da ih prate između ostaloga  i sportom, te usmjeravaju prema spasenju. Ova tri lika bila su i zaštitni znak 27. Općeg sabora na kojem su se ove godine u Rimu okupili salezijanci iz cijeloga svijeta. Novoizabrani vrhovni poglavar don Ángel Fernández Artime, dao je podršku igrama zajedno s novoizabranim slovačkim provincijalom Josefom Izoldom.

Među mnogima koji su podržali Salezijanske međunarodne sportske igre bilo je i nekoliko poznatih sportaša kao primjerice nogometaš Marek Hamsik, predvodnik nogometne momčadi iz Napulja i kapetan slovačke nacionale vrste. „Srdačno pozdravljam sudionike PGS-a 2014. sa željom da obiluje sportskim iskustvima!“ poručio je natjecateljima.

Igre pomno prate digitalni kontinent i društvene mreže. Aktivirana je web stranica na engleskom jeziku s profilima: facebook, Twitter, YouTube i Flickr.

Svečano otvorenje igara planirano je 1. svibnja u 20 sati s izravnim prijenosom katoličke TV Noe.